Circulația tramvaielor pe Șoseaua Pantelimon din Capitală ar putea fi reluată în orice moment, chiar dacă constructorul, Tehnologica Radion, a abandonat șantierul fără a mai termina bucla de întoarcere de la Cora, acolo unde trebuia să fie și o parcare de tip park&ride.
Tocmai pentru că nimeni nu poate spune când va fi gata această buclă – aici doar a fost desțelenit terenul – cei de la Primăria Capitalei au apelat la o soluție de avarie. Acolo unde se opresc șinele a fost montat un macaz astfel încât pe Șoseaua Pantelimon să poată circula tramvaie cu dublă comandă.
Practic, tramvaiul ajunge la capăt de linie, iar vatmanul se mută în celălalt capăt, pentru a face cursa de întoarcere, așa cum se întâmplă la Piața Băneasa, pe linia lui 5. Această soluție ar fi putut fi aplicată și pe Șoseaua Pantelimon, încă de anul trecut.
Gabriela Firea era optimistă
Chiar și primarul general Gabriela Firea se arăta optimistă toamna trecută. „Îmi doresc ca până la sfârșitul acestui an (2016 – n.red.) linia de tramvai de pe Șoseaua Pantelimon să fie funcțională 100 %. (…) În urma discuțiilor s-a identificat o soluție astfel încât circulația tramvaielor pe tronsonul B-dul Chișinău-Șoseaua Vergului să poată fi reluată până la sfârșitul anului, fără a mai fie nevoie de bucla de întoarcere care depindea de execuția Park&Ride”, scria pe Facebook Gabriela Firea, pe 8 octombrie 2016.
Într-adevăr, soluția a fost pusă în practică, dar este nefuncțională. Cum este posibil acest lucru? „Nu mai avem decât patru tramvaie cu bublă comandă funcționale, care toate circulă pe linia 5, între Piața Sfântu Gheorghe și Piața Băneasa. Și pentru linia 5 sunt insuficiente, așa că pentru Șoseaua Pantelimon nu avem nicio variantă în momentul de față”, au declarat pentru Cetateanul.net surse din cadrul RATB.
Consilierii vor tichie de mărgăritar pentru RATB
Cu alte cuvinte, macazul de la Granitul a fost montat degeaba. Problema ar fi putut fi rezolvată, prin votarea de către Consiliul General al Municipiului București a unei hotărâri care să prevadă achiziționarea de tramvaie cu dublă comandă. Ei bine, nu! Pe 30 iunie, consilierii au votat în ședința din 30 iunie achiziționarea a 100 de autobuze urbane electrice şi a staţiilor de încărcare aferente. Aceste autobuze ar urma să circule pe linii din zona centrală a Bucureştiului sau în zonele aglomerate.
Proiectul a fost adoptat în unanimitate, fără nicio obiecţie. „Prin dotarea RATB cu un număr maxim de 100 de autobuze urbane electrice, cu podea total coborâtă, care vor fi dotate cu baterii de acumulatori şi baterii de supercapacitori, se va realiza reducerea noxelor în centrul municipiului Bucureşti, deoarece autobuzul electric este 0 emisii poluante şi, de asemenea, tracţiunea electrică oferă un mers silenţios, fără şocuri la demaraj şi la frânare şi, practic, se reduc zgomotul şi vibraţiile în zona centrală, se va asigura creşterea calităţii, respectiv aplicarea planului de calitate a aerului, conform Planului de Mobilitate Urbană Durabilă şi reducerea impactului asupra mediului prin aplicarea acestui obiectiv operaţional”, se arată în proiectul de hotărâre aprobat de CGMB.
Curată tichie de mărgăritar pentru RATB, care are nevoie disperată de suplimentarea și înnoirea parcului de tramvaie, nu numai pentru Șoseaua Pantelimon, ci pentru toate liniile. În ultimii ani, Primăria Capitalei a modernizat zeci de kilometri de șină, însă pe unele linii tramvaiele circulă la intervale foarte mari, chiar și la 20 de minute.
La Cora Pantelimon, o mare groapă cu bălării
Revenind la Șoseaua Pantelimon, la capătul dinspre Cora Pantelimon, acolo unde trebuia să fie bucla de întoarcere și parcarea park&ride, acum este doar o mare groapă în care au crescut bălăriile, favorizate și de precipitațiile abundente din ultima perioadă. Constructorul Tehnologica Radion a intrat în insolvență în toamna lui 2014, iar muncitorii au părăsit șantierul după ce patronul Teodor Berna a avut probleme cu legea.
La Cora Pantelimon, doar panoul de identificare a investiției amplasat pe gardul de sârmă ce împrejmuiește groapa mai aduce aminte că aici trebuia să fie o parcare de tip park&ride, unde șoferii sosiți din provincie ar fi putut să-și lase mașinile, pentru a-și continua apoi călătoria în București cu tramvaiul.
Primăria Sectorului 2 tolerează mașinile parcate neregulamentar
Pe celelalte tronsoane ale șoselei, lucrările sunt gata în proporție de 100%. Au fost montate șinele de tramvai și linia de contact și au fost construite refugii moderne în stații. De asemenea, au fost refăcute trotuarele și au fost create locuri de parcare.
Cu toate acestea și în ciuda faptului că, chipurile, Primăria Sectorului 2 a reînceput de curând să ridice autovehiculele staționate neregulamentar, mașinile sunt parcate aiurea pe Șoseaua Pantelimon. Găsim mașini parcate chiar sub semnul de staționare interzisă, ba chiar și în stațiile de autobuz de pe traseu.
Până și instructorii de la școlile de șoferi parchează (nu staționează, ci parchează!) unde le tună. În aceste condiții, ce pretenții să mai avem de la viitorii șoferi, dacă așa i-au învățat instructorii?
Șoseaua Pantelimon, o poveste veche
Reabilitarea șoselelor Iancului și Pantelimon se afla în planurile edilitare ale municipalității de mai bine de două mandate de primar general. În 2008 Consiliul General al Capitalei aproba indicatorii tehnico-economici pentru reabilitarea celor două artere. Pentru reabilitarea șoselei Pantelimon au fost estimate fonduri de 73,28 milioane euro, la un curs valutar de 3,1786 lei pentru un euro. O valoare de 233 milioane de lei, cu o durată de execuție de 12 luni.
În această sumă erau incluse reabilitarea totală a 3,85 km de drum la trei benzi pe fiecare sens, reabilitare totală și management trafic pentru 6,51 kilometri de linie de tramvai, reconstrucția și modernizarea a 15 peroane și modernizarea capătului RATB din zona Granitului – Cora.
Pentru reabilitarea șoselei Iancului, consilierii generali au aprobat un buget de 25,3 milioane de euro – 803 milioane de lei, cu o durată de execuție de șase luni. Suma acoperea reabilitatrea totală a 1,25 km, cu câte două benzi pe sens, amenajarea a 110 locuri de parcare, reabilitarea a 1,25 km de cale dublă de tramvai și alte lucrări de semnalizare și management al traficului.
Cetățeanul TV