Lucian Duță, mită uriașă – 8,5 milioane de euro pentru Sistemul Informatic din Sănătate (SIUI)

0
443
Lucian Duță
Lucian Duță, fostul șef al Casei Naționale de Sănătate, acuzat că ar fi primit mită de 8,5 milioane de euro

Potrivit procurorilor DNA, Lucian Duță, fostul șef al Casei Naționale de Sănătate (CNAS), ar fi încasat, între 2010 și 2012, o mită de peste 8,5 milioane de euro, pentru mai multe contracte desfășurate de instituție în legătură cu SIUI (Sistemul Informatic Unic Integrat) al Asigurărilor de Sănătate din România.

Pentru a rămâne în libertate, sub control judiciar, Lucian Duță va trebui să depună o cauțiune de 4,5 milioane de lei.

Lucian Duță a primit sume uriașe

Fostul șef al CNAS este acuzat de patru fapte de luare de mită. Cea mai mare sumă pe care ar fi primit-o Lucian Duță, de 5 milioane de euro, a fost pentru încheierea și derularea unui act adițional la contractul pentru realizarea unui Parteneriat pentru Proiectarea, Construirea și Operarea unui Sistem Informatic Unic Integrat al Asigurărilor de Sănătate din România. El a mai luat alte 2,4 milioane de euro pentru a susține încheierea și derularea unui act adițional la contractul privind realizarea Parteneriatului pentru Proiectarea, Construirea și Operarea SIUI extins la nivelul CASA OPSNAJ.

Procurorii mai spun că Lucian Duță ar mai fi primit 200.000 de euro pentru încheierea și derularea unui acord – cadru de servicii, având ca obiect furnizarea soluției informatice de implementare a Cardului Național de Asigurări Sociale de Sănătate și interconectarea acestora cu Sistemul Informatic Unic Integrat, dar și un milion de euro pentru încheierea și derularea contractului pentru furnizarea de servicii privind implementarea prescripției electronice.

Își construiește bloc de lux, cu cinci nivele

Anchetatorii au indicii că banii i-au fost dați lui Lucian Duță cash, în tranșe, dar și prin virament în contul unei firme pe care acesta o controla (prin operațiuni economice ce au la bază contracte fictive de prestări servicii).

Din sumele de bani virate în contul firmei controlate de Duță Nicolae Lucian au fost efectuate o serie de plăți în favoarea acestuia, spre exemplu: contravaloarea unor bilete de avion, cazare la alte hoteluri din țară și străinătate, precum și plăți pentru achiziționarea un teren în București, într-o zonă rezidențială exclusivistă, pe care a fost emisă autorizație de construire pentru P+4”, detaliază procurorii, citați de EurActiv.

Lucian Duță are la dispoziție 10 zile pentru a depune cauțiunea de 4,5 milioane de lei în cadrul controlului judiciar impus de procurori.

LĂSAȚI UN MESAJ


*