Românii fac jucării pentru Crăciunul familiilor din statele bogate

Jucărie realizată de o firmă din Botoșani

Jucăriile românești, în special cele de tip monopoly sau artizanale din lemn, ajung sub bradul copiilor din Germania, Italia și Franța, iar obiecte de acest gen din China și Grecia, mai ales cele de pluș, ajung în brațele micuților din România.

Raportul dintre importuri și exporturi este de trei la unu în favoarea primei categorii. Spre exemplu, în anul 2015, valoarea exporturilor jucăriilor autohtone a fost de puțin peste nouă milioane de dolari, față de cele 29 de milioane de dolari ale importurilor, conform datele raportate la Organizația Națiunilor Unite (ONU). Iar Crăciunul reprezintă între 5 și 25% din valoarea vânzărilor unui producător și distribuitor de jucării, conform reprezentanțiilor companiilor din acest sector. Procentul variază în funcție de rulajul societății.

Germania, destinația preferată

Destinația preferată a jucăriilor produse în România este Germania, unde anul trecut au ajuns produse cu o valoare de peste 1,9 milioane de dolari. Italia  (cu 1,6 milioane de dolari), și Franța (cu 1,1 milioane de dolari) completează podiumul exporturilor românești. Comenzi de peste un milion de euro se mai fac și spre Slovacia. Jucăriile educative realizate de obicei din material plastice, cele de tip societate (gen monopoly) sunt în afara hotarelor mioritice. Asta pentru că sunt mai ieftine decât jocurile monopoly din Franța și Germania, iar România este stat membru UE, taxele sunt foarte mici.

Una dintre cele mai apreciate firme de jucării din țara noastră se află în Botoșani, Flaro International. Specializată în mobilier, de câțiva ani societatea s-a îndreptat și spre realizarea de jucării din lemn masiv. Exportă  jucării care reproduc aparatele electrocasnice, premergători (un fel de triciclete) pentru micuți din state ca Germania, Franța, Italia, Olanda, dar și mici cantități în Statele Unite și Japonia. Cifra de afaceri a srl-ului nu se apropie de producătorii de jucării Disney, ci este doar de un milion de euro. Printre cele mai căutate jucării realizate în Botoșani se află cele denumite: Premergător Raliu – 255 de lei, Woody Gri (o oaie cu tricotaj pe ea) – 129 de lei, Magbot (robot) – 215 de lei, iar o tricicletă face 305 de lei.

Plușul cu personaje din desene

Însă produsele realizate în Botoșani nu au mare căutare în țara noastră. “Micuții din România preferă însă să primească jucării de pluș care reprezintă minioni, personajele celebrei serii animate, sau personaje din Frozen, filmul Disney. Sau, jocuri, console, tablete.

În anul precedent, au ajuns în România jucării cu o valoare de peste 29 de milioane de dolari. Cele mai multe au venit din China, cu o valoare de puțin peste zece milioane e dolari. Pe locul doi se află jucăriile grecești, pentru că în țara noastră au ajuns astfel de obiecte cu o valoare de 5,5 milioane de dolari. Pe treapta a treia a podiumului de află jucăriile din Ungaria cu 3,5 milioane de dolari.

În top se mai află, surprinzător, Bulgaria, de unde au fost importate jucării de aproape 1,5 milioane de euro. Și Germania, și Franța mai trimit în țara noastră și ele jucării cu o valoare de 1,5 miliaoane de dolari. Direcția Generală a Vămilor a depistat mai multe transporturi de jucării, provenite din China, care erau ilegale pentru că erau contrafăcute. Anul trecut, spre exemplu, a fost depistat un transport de jucării de aproape 700.000 de euro. Atunci, inspectorii vamali au reţinut 34 796 seturi joc construcţii, diferite modele, mărci comunitare 3D şi figurative, design Lego şi marcă verbală Enlighten.

Jucării periculoase

Autoritatea Națională pentru Protecția Consuatorului (ANPC) a anunțat că a identificat o serie de jucării periculoase pe care le-a retras din comerț. Este vorba despre următoarele:

  • Jucăria pentru făcut baloane denumită Kig produsă în Olandă. Soluția de săpun din jucărie conține bacterii aerobe mezofile (până la 65000 de unități/ml). Există riscul contractării de infecții, deoarece soluția este în permanent contact atât cu mâinile, cât și cu ochii sau gura copilului.
  • Jucăria de pluș Käthe Kruse (dragon) realizată în Germania. Plasticul dur din care sunt confecționate aripile conține di-(2-ethylhexyl) phthalat (DEHP). Poate dăuna sănătății copiilor, cauzând probleme sistemului reproducător.
  • Jucăria de tip puzzle din lemn denumită Fantástiko /Puzzle de Madera, produsă în Spania. Bucăți foarte mici din lemn se pot desprinde cu ușurință. Înghițirea acestor bucăți de lemn poate cauza leziuni sistemului respirator, provocând inflamare și infecții.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.