luni, octombrie 14, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăInvestigațiiAchiziții publiceInvestiție de opt milioane de lei într-un gazon în care se împotmolesc...

Investiție de opt milioane de lei într-un gazon în care se împotmolesc tramvaiele

-

Afacerea gazonului dintre liniile de tramvai. În luna aprilie, Consiliul Local Sector 5 a aprobat o investiție de opt milioane de lei pentru montarea de iarbă între liniile de tramvai. Contractul a fost câșigat în luna iunie de o asociere din șase companii de specialitate. Numai că iarba a fost așezată prost pe tarasament, iar tramvaiele au ajuns să se împotmolească în gazon. Modul în care a fost montat gazonul duce chiar la afectarea liniilor și va duce chiar la schimbarea lor în maximum cinci ani.

Pentru că iarba dintre liniile de tramvai din Sectorul 5 a fost montată greșit și în locuri în care infrastructura de cale ferată nu impunea introducerea de gazon, tramvaiele au început să se împotmolească. Mai mult, există riscul ca mijloacele de transport să deraieze.

Afacerea gazonului dintre liniile de tramvai a început în aprilie 2018. Atunci, la propunerea primarului de sector – Daniel Florea, consiliul local a votat hotărârea numărul 84 din 27 aprilie 2018 privind „aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivele de investiții din Sectorul 5 constând în amenajarea liniilor de tramvai prin înierbare și instalarea de sistemede irigații”.

În acest document, Primăria Sector 5 susține că are acceptul și colaborarea Regiei Autonome de Transport București (RATB) pentru introducerea ierbii între liniile de tramvai din sector. Reprezentanții RATB nu ne-au răspuns dacă au acceptat și soluțiile tehnice.

Unde a fost montat gazonul

Din Hotărârea 84/2018 reiese că iarba și sistemele de irigații pentru ea vor fi montate pe următoarele linii de tramvai:

  • Calea Rahovei – Șoseaua Alexandriei, pe o suprafață de 21.342 metri pătrați;
  • Pe tronsonul de pe Calea 13 Septembrie, pe o suprafață de 3.250 de metri pătrați;
  • Pe Șoseaua Progresului, pe o suprafață de 19.259 de metri pătrați;
  • Pe Calea Ferentari, pe o suprafață de 5.141 metri pătrați;

În total, s-a aprobat montarea de gazon pe o suprafață de 48.993 de metri pătrați, iar valoarea maximă a investiției, cu tot cu TVA, nu trebuia să fie mai mare de 9,93 milioane de lei.

Pe data de 29 iunie, Primăria Sector 5 atribuie contractul unei asocieri de firme, companii care sunt cam cele mai importante din domeniu. Valoarea contractului a fost de 7,9 milioane de lei, fără TVA.

oferta iarba

Afacerea gazonului dintre liniile de tramvai

Conform datelor pe care le-am obținut prin intermediul Sistemului Electronic de Achiziții Publice, primăria condusă de Daniel Florea a acordat contractul printr-o procedură simplificată. Mai exact, prin cerere de oferte pentru obiectivul: “Lucrări de execuție aferente proiectului – Amenajarea liniilor de tramvai prin înierbare și instalarea de sisteme de irigații”.

A fost depusă o singură ofertă care a fost declarată și câștigătoare din partea asocierii de firme: RO-Verde Landscaping srl, Cris Garden srl, Geca Impex PM srl, World Garden Grup srl și Rulouri de gazon srl.

Montarea gazonului și a irigațiilor a fost finalizată în luna septmebrie, moment după care tramvaiele au avut probleme să circule pe liniile de tramvai. Mijloacele de transport pe cale ferată se împotmoleau, liniile de tamvai erau acoperite cu pământ umed și sunt riscuri de deraiere.

Tramvaiele se împotmolesc în noroi

„Îl somăm pe domnul primar să facă public avizul tehnic din partea. Se acumulează pământ pe boghiul vagonului și din cauza acestuia vagonul sare de pe șine. Practic, patina de frânare adună pământ și deraiază vagonul. Iarba care se interpune între roțile tramvaiului și șine face frânarea mai lungă, existând riscul ca tramvaiul să nu mai poată opri eficient și repede. Balastrul suferă modificări și mișcări care denivelează traversele și calea de rulare”, au precizat reprezentanții USR Sector 5.

Am încercat să aflăm punctul de vedere al primarului Daniel Florea, dar nu am reușit să-l contactăm pănă acum.

Cetateanul.net a stat de vorbă cu mecanicii de pe tramvaiele care circulă de pe liniile pe care s-a montat iarbă și ne-au recunoscut că la fiecare cursă au parte de incidente în care riscă să piardă controlul mijloacelor de transport sau când se împotmolesc în nămol.

Opinia specialistului: un dezastru

Un specialist în domeniul căii ferate și a terasamentelor pentru calea ferată necesară tramvaielor ne-a explicat că modul în care a fost montată iarbă este unul greșit care va afecta grav liniile de tramvai și va duce în final la schimbarea acestora în maximum cinci ani.

„Piatra spartă, permite, prin reașezarea ei, asigurarea linearității căii ferate, să fie dreaptă pe verticală și pe orizontală. În București există și linii pe beton, asfaltate, la care nu se mai poate face nimic la ele decât daca se sparge tot betonul. Sau cum e linia lui 41, linia lui 32 sau linia lui 8, care sunt ca într-o albie, în care se pune piatra spartă. Aici piatra trebuie să fie liberă. Nu trebuie să intre nisip înauntru, să nu intre pământ sau alte mizerii, pentru ca tu, la un moment dat trebuie să o poți ridica, să reașezi piatra, să asiguri linearitatea”, ne explică specialistul.

„Piatra aia poate fi configurată, reașezată sub linie. În momentul de față, ca sa pună pământ peste ele, ca să facă gazon, niște tovarăși au îndesat în piatra asta nisip, după aia pământ vegetal și au însămânțat cu iarba. Asta este echivalentul de a face un fel de beton. Să astupi aerul ala, pungile alea mici de aer din piatră și să faci o structură solidă care nu mai poate fi modificată. Practic tu condamni o linie ca asta, care e făcută pe acest principiu, o condamni prin astuparea acelor punguțe de aer dintre pietre care asigură elasticitatea. În momentul in care s-au astupat, ele nu se mai lasă, nu se mai poate face nimic”, a mai adăugat Daniel Ionașcu.

tramvai-calea-vitan-ratb

Acesta a mai ținut să ne explice că: „Având în vedere că ei nu au făcut nimic până acum că să o îndrepte, eu cred că în cinci ani e condamnată, trebuie înlocuită. Maxim! Asta dacă ajungem la cinci ani! Și nu e vorba de schimbat șina, e vorba de escavat tot, tot pământul, toata piatra, toata munca de la inceput care s-a făcut de când era Băsescu primar, că atunci s-au facut lucrările. Ceea ce au văzut ei in Vest se face altfel”.

Concluzia expertului este gravă. „Acolo, calea gazonată, cu iarba, este de fapt un ghiveci. Totul este foarte stabil dedesubt, fixat pe beton și ceea ce se vede este ca un ghiveci. Aici s-a încălcat orice principiu, din prostie, pentru că nu au consultat niciun om care să aibă cunoștințe tehnice în domeniu. În toata povestea asta ne batem joc de munca noastră pentru ca asta este. Până acum ne-am învațat cu lasă că și așa trebuie să le schimbăm. Dar pe banii cui? Astea se intrețin, nu se schimbă. Se întrețin, de asta este gândită toata aceasta tehnologie a căii. Să o întreții. O schimbi numai în momentul în care se depășeste durata de viață. Dar aici nu e în niciun caz depășită. Nici vorba de așa ceva”, spune Daniel Ionascu, doctor inginer specialist în transporturi.

Cine a luat banii

Acționarii firmelor din asocierea care a pus iarba în Afacarea gazonului dintre liniile de tramvai sunt, așa cum reiese din datele obținute cu ajutorul platformei termene.ro.

  • RO-Verde Landscaping srl
    Ion Olteanu deține 90% și Cătălin Marius Vișan are restul de 10%
  • Cris Garden srl
    acționarul principal este Sorin Cristian Cosac cu 80%, iar partenera sa de afaceri este Alina Cristina Duminică, cu 20%.
  • Geca Impex PM srl
    Firma este deținută de Verona Palamaru și Gelu Palamaru,fiecare cu 50%
  • World Garden Grup srl
    Și această societate este deținută de co-acționari, este vorba de Iulian Svaicovshi și Speranța Svaicovschi.
  • Rulouri de gazon srl
    Societatea îl are ca acționar principal pe Marian Ovidiu Petrache, cel care deține 95% din firmă, și pe Gheorghe Cioboată, cel care are restul de 5%

actionariat rulouri de gazon

 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

VIDEO Cristian P. Piedone deschide lista PSD la Senat în județul Giurgiu

0
Cristian Popescu-Piedone și-a depus luni, 14 octombrie, candidatura pentru alegerile prezidențiale. Primarul Sectorului 5 deschide lista PSD la Senat în județul Giurgiu. „Venim în fața dumneavoastră o echipă de profesioniști. Îl am alături de mine pe domnul Cristian Popescu-Piedone, un...