Guvernul a schimbat modul de calcul al pensiilor, al indemnizațiilor pentru creșterea copilului și unele ajutoare sociale

avarie la RADET Oana Gianina Bulai

Prin mai multe ordonanțe de urgență și hotărâri de guvern, cabinetul condus de Mihai Tudose a decis să schimbe modul de acordare și de calcul a pensiilor speciale, a indemnizației de creștere a copilului și a ajutoarelor sociale.

Ca să începem cu mămicele, Guvernul a adoptat o ordonanţa de urgenţă prin care indemnizaţia de creştere a copilului este plafonată la suma de 8.500 lei, începând cu luna septembrie. Plafonarea se va aplica inclusiv persoanelor care beneficiază în acest moment de o indemnizaţie aprobată. Altfel spus, nimeni nu va primi mai mult de suma de 8.500 de lei indiferent de salariul avut.

Conform noii prevederi, indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului se va stabili ca şi până acum, repectiv la 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni, din ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, cu menţinerea cuantumului minim actual de 85 % din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată, insă cu limitarea la un nivel maxim de 8.500 lei.

Pensiile speciale

Guvernul a adoptat și o ordonanță privind pensiile militare şi cele de serviciu, care nu vor mai putea depăşi nivelul salariului avut înainte de pensionare.

Ordonanţă de urgenţă stabileşte că pensiile de serviciu nu se vor mai majora, anual, prin raportare la creşterile salariale, ci doar în funcţie de coeficientul de inflaţie, aşa cum se procedează, în prezent, în cazul pensiilor reglementate de Legea 263/2010. Actul normativ prevede, de asemenea, că valoarea netă a pensiei de serviciu nu va mai putea depăşi media soldelor/salariilor nete cuprinse în baza de calcul a pensiei.

„Măsurile au fost adoptate în vederea eliminării inechităţilor dintre categoriile de pensionari, dar şi în contextul în care există pensii de serviciu care au crescut şi cu 300% în ultimii ani, ca urmare a creşterilor salariale semnificative din respectivele domenii de activitate”, precizează Guvernul.

Executivul dă, ca exemplu, o pensie de serviciu stabilită la aproximativ 7.000 de lei în anul 2010 a ajuns la valoarea de 22.000 de lei în anul 2017, ca urmare a corelărilor cu creşterile salariale, efectuate ulterior pensionării.

Actul normativ reglementează pensiile personalului MAI, al MApN, al serviciilor de informaţii, cel aeronautic civil navigant profesionist, al Corpului Diplomatic şi Consular, al Curţii de Conturi, cel auxiliar din instanţe şi parchete, al funcţionarilor parlamentari, dar şi al membrilor Senatului României şi Camerei Deputaţilor.

Pensiile magistraţilor nu sunt incluse în categoriile enumerate mai sus pe motiv că acestea au făcut obiectul a două decizii ale Curţii Constituţionale a României.

Ajutoarele sociale

Executivul a mai adoptat, vineri, o hotărâre care simplifică procedurile de acordare a unor beneficii sociale, precum venitul minim garantat, alocaţia pentru susţinerea familiei şi ajutorul pentru încălzire, stabilind, printre altele, folosirea unui singur formular pentru toate cele trei tipuri de ajutoare şi eliminarea unor acte necesare.

Prin noile modificări s-a reglementat folosirea aceluiaşi formular de cerere pentru toate cele trei beneficii sociale menţionate, introducerea formularului de cerere simplificat pentru solicitarea unui nou drept dintre cele trei, în cazul în care persoana/familia este deja beneficiar al unuia dintre ele, eliminarea copiilor legalizate, documentele doveditoare putând fi prezentate doar în copie şi s-a reglementat schimbului de informaţii între primării – agenţiile teritoriale pentru plăţi şi inspecţie socială – agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă/ inspectoratele teritoriale de muncă, cu privire la verificarea îndeplinirii obligaţiilor prevăzute de lege de către persoanele apte de muncă din familiile beneficiare de ajutor social.

Au fost introduse şi condiţii şi criterii în acordarea ajutoarelor de urgenţă de la bugetul de stat, care să ateste situaţia de urgenţă sau deosebită în care se află familia/persoana şi, prin aceasta, asigurarea uniformităţii în elaborarea propunerilor la nivel teritorial.

Potrivit datelor centralizate de Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, la sfârşitul lunii iunie 2017 erau înregistraţi 230.699 de beneficiari de venit minim garantat.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.