Grevă Generală în Sănătate? Încă un protest spontan, la Spitalul Bagdasar-Arseni

grevă
Sursă foto: TVR

Zeci de angajați au ieșit, în grevă, în curtea spitalului Bagdasar-Arseni din Capitală, nemulțumiți că le-au scăzut veniturile, după reducerea sporurilor. Proteste similare au avut loc, săptămâna trecută, la spitalele „Sfântul ioan și „Marius Nasta”, dar și la alte spitale din București, Iași și alte orașe din țară.

Federaţia Sanitas nu exclude declanşarea grevei generale în sistem. Decizia va fi luata săptămâna viitoare.

Grevă generală?

Infirmierele, biologii și farmaciștii din spitale se simt nedreptățiți de guvern. Sute dintre ei au protestat săptămâna trecută în mai multe spitale din țară. Guvernul a aprobat regulamentul care limitează sporurile în sistem la 30%. Personalul auxiliar e revoltat că nu va beneficia nici de majorările anunțate de guvernanți pentru acest an.

Ministerul Sănătății încearcă să găsească soluții, a discutat deja cu sindicatele, iar Sorina Pintea susține că managerii pot acorda stimulente celor afectați, ca măsură provizorie.

Miercuri, 11 aprilie, au declanșat protestul zeci de angajați ai spitalului Sfântul Ioan din București. În ultimele zile, proteste similare au avut loc la alte spitale din București, Cluj și Iași.

De la 1 ianuarie, salariile asistentelor şi ale medicilor au crescut semnificativ, dar sporurile au scăzut, potrivit regulamentului adoptat acum două săptămâni în şedinţa de guvern. Acestea ar trebui să fie cuprinse între 55% şi 85% din salariu.

Angajaţii sunt nemulţumiţi şi spun că asta ar duce la scăderea veniturilor. Mai exact, infirmierele ar urma să primească mai puţin cu 200 de lei, iar asistentele cu sume cuprinse între 1.000 şi 1.400 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

*