Procurorii DNA au dispus miercuri efectuarea în continuare a urmăririi penale față de omul de afaceri George Becali, suspectat de comiterea infracțiunilor de mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului , ambele în formă continuată.
Cetățeanul.net publică documentele care arată că George Becali știe dedesubturile afacerii Băneasa, cel mai mare „tun imobiliar” din istoria României, cu un prejudiciu calculat la peste 600 de milioane de lei.
Noile acuzații DNA împotriva lui Becali
„Omul de afaceri Becali George a fost audiat în calitate de martor, în zilele de 27 octombrie 2014 și 15 februarie 2016, în dosarul 9577/2/2012 al Curții de Apel București — Secția I Penală”, el fiind cel care a făcut în 2006 denunțul pe baza căruia procurorii au demarat ancheta în acest caz. „În aceste împrejurări, Becali George a prezentat declarații care contravin probelor administrate în cauză, contravin propriilor declarații date în cursul urmăririi penale și aspectelor pe care acesta le cunoștea”, se precizează într-un comunicat al DNA.
Pe 15 februarie, în fața judecătorilor Curții de Apel București, George Becali nu a mai recunoscut ce a scris în denunțul care a declanșat anchetarea celui mai mare tun imobiliar din istoria României. El a susținut că nu își mai aduce aminte și nu dorește ca Puiu Popoviciu și ceilalți inculpați, între care și Ioan Nicolae, rectorul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) să fie condamnați din cauza lui, pentru că el a fost în închisoare și „știe ce înseamnă suferința”.
Potrivit procurorilor anticorupție, Becali „a avut o atitudine omisivă de ascundere, de trecere sub tăcere a faptelor cu caracter esențial, cu eficiență probatorie, concludente și pertinente în cercetarea și soluționarea cauzei”, scopul său fiind de a îngreuna aflarea adevărului și tragerea la răspundere penală a vinovaților, precum și de a induce în eroare instanța de judecată.
Prin atitudinea sa, George Becali ar fi intenționat să ușureze situația juridică a inculpaților cercetați în dosarul aflat pe rolul Curții de Apel București.
„Amnezia” care-l poate pierde pe patronul Stelei
Pentru a-i reîmprospăta memoria, „Cetățeanul.net” îi aduce aminte lui Gigi Becali ce a declarat procurorilor pe 13 iunie 2006. „Aceștia (rectorul USAMV și acoliții lui Popoviciu, potrivit lui Becali) se fac vinovați de săvârșirea infracțiunilor de abuz, fals în declarații și uz de fals, prin aplicarea semnăturii pe înscrisuri mincinoase, înscrisuri care au produs deja consecințe juridice și imense profituri senmatarilor acestora (…) astfel încât USAMV face cadou întreaga suprafață de 227 ha a Fermei Băneasa unui grup de oarneni de afaceri, punând bazele distrugerii bazei rnateriale a USAMV, un domeniu public al statului unde mii de studenți ar fi putut să facă în continuare practică de specialitate. Menționăm că valoarea de piață a terenului este de cel puțin 50 de ori mai mare decât cea stipulată în raportul de expertiză ce stabilește valoarea aportului în natură a USAMV la S.C. LOG TRANS, actuala S.C. BĂNEASA INVESTMENT S.A.”, se arată în plângerea penală a lui Becali.
În 2006, Becali vorbea despre „cel mai mare prejudiciu din istoria României”
Tot în fața judecătorului și a procurorului de caz, George Becali a susținut că a semnat denunțul la cererea unei persoane și că habar nu avea ce scria acolo, spunând că doar a semnat, că nu avea habar ce scrie în plângere și că nu știe nimic care să-i încrimineze pe Puiu Popoviciu și acoliții săi. „Nu mai mențin declarația pentru că e mult de atunci. Acea declarație am dat-o la rugămintea lui Gabriel Bondoiu. A venit la mine de mai multe ori, pentru că spunea că semnătura și cuvântul meu au mai multă putere. Vă dau cuvântul meu de onoare în fața lui Dumnezeu și a dumneavoastră, ca judecător de curte de apel, că habar nu aveam ce scria el acolo. Eu doar am semnat. Nu știu nimic care să îi incrimineze pe acești oameni. Ce a fost atunci la prima declarație sunt câteva fraze pe care nu le mai țin minte. Erau mai mult la nivel de bârfă”, a spus Becali în sala de judecată.
În realitate, „latifundiarul din Pipera”, cum a fost denumit de presă, știa foarte bine ce conține plângerea. Dovadă stă declarația olografă pe care George Becali a scris-o, singur, a doua zi după depunerea plângerii.
„Frauda făcută de profesorul Alecu în cârdășie cu Puiu Popoviciu constă în faptul că, deși ilegal, au făcut asociere și au subevaluat terenul. Valoarea de piață la ora evaluării era aprox. 500 euro/m.p. și ei le-au evaluat cu aproximativ 7 euro/m.p., deci un prejudiciu de aprox. 100.000.000 de euro, adus statului, cel mai mare din istoria României. Aceasta este declarația pe care o susțin și semnez”, scria George Becali, în nume propriu, în urmă cu zece ani!
Becali a insistat ca DNA să ancheteze frauda
Becali nu s-a mulţumit doar cu demersurile de mai sus, el insistând ca DNA să ancheteze cazul. Dovadă stă și adresa sa de șapte luni mai târziu (13 ianuarie 2007) prin care „Vă rugăm să ne eliberați un document care să ateste existența unei anchete penale în curs ca urmare a plângerii penale”.
Este evidentă, în acest context „amnezia” pe care a avut-o George Becali în instanță: „Plângerea era bazată pe bârfă. Bondoiu a venit la mine și s-a plâns că locuința lui va fi demolată de pe acel teren. Mi-a dat declarația și eu am semnat. Nu știu al cui era terenul, doar că era administrat de Academia Agricolă. Eu credeam atunci că profesorul Alecu și Puiu Popoviciu erau în cârdășie, dar m-am înșelat”.
Aceasta este și concluzia la care a ajuns procurorul de ședință care a anunțat că DNA se autosesizează în cazul lui George Becali pentru săvârșirea infracțiunii de mărturie mincinoasă.
Dosarul Băneasa, despre cel mai mare tun imobiliar din istoria României
Omul de afaceri Puiu Popoviciu a fost trimis în judecată, în decembrie 2012, pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată și continuată, precum și pentru dare de mită.
În același dosar, au mai fost trimiși în judecată fostul șef al DGIPI Cornel Șerban, Ioan Niculae Alecu, rector al Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, Mihai Ion Florin Luican, fost prefect al municipiului București, Gabriel Toader, secretar la Prefectura București, Ioan Todiraș, viceprimar al Primăriei sectorului 1 București, Lizeta Minea, secretar la Primăria sector 1 și membru al subcomisiei de aplicare a Legii 1/2000 din cadrul instituției, Gheorghe Petrulian, Ștefan Diaconescu, secretar științific și rector la USAMV București, Petru Pitcovici, șef Divizie Operațiuni din cadrul Direcției Generale Anticorupție din MAI și Andrei Mihai Bejinaru.
Potrivit DNA, în perioada 2000 — 2004, rectorul Ioan Niculae Alecu, beneficiind de sprijinul interesat al lui Popoviciu, în baza unui contract încheiat cu încălcarea prevederilor legale, a făcut posibilă aducerea unui teren de 224 hectare, aparținând domeniului public al statului, ca aport în natură la capitalul social al SC Băneasa Investments SA, societate controlată de omul de afaceri.
„Practic, în urma tuturor acestor activități, Universitatea de Științe Agricole nu a avut niciun beneficiu, dimpotrivă, a pierdut suprafața de teren aferentă fermei Băneasa pe care o avea în administrare și în exploatare, inițial. Ca urmare a eliberării titlului de proprietate pe suprafața de 224 ha a fost cauzat statului un prejudiciu de 335.387.260 lei. Prejudiciul cauzat USAMV București se ridică la suma de 619.472.218 lei și se compune din valoarea terenurilor aportate prin subevaluare la capitalul social al SC Băneasa Investments S.A. și din scoaterea din societate a sumelor de bani care fuseseră aportate la capitalul social, lipsind societatea de capital de lucru”, spun procurorii.
Ministerul Finanțelor Publice s-a constituit parte civilă în numele statului român, solicitând revenirea terenului în suprafață de 224 ha în proprietatea publică a statului.
Cetățeanul TV