Cumetrii! Lucian Șova, ministrul Comunicațiilor, și-a luat consilier personal un colonel pensionat de la Doi și-un sfert UPDATE

Ministrul Comunicațiilor, Lucian Șova și-a angajat drept consilier personal un fost șef la DIPI („Doi și-un sfert”). Între Lucian Șova și colonelul pensionar Cătălin Panaite (pensia depășește 7000 lei/lună) este și o legătură de cumetrie. În vârstă de 45 de ani, Panaite a ajuns consilierul lui Șova după ce fiica ministrului i-a  botezat un copil consilierului.

UPDATE. Ministerul Comunicațiilor, prin Biroul de Presă, ne-a transmis un comunicat în ceea ce privește statutul lui Cătălin Pintilie în minister. Datele primite le prezentăm mai jos integral.

Urmare a solicitării dumneavoastră înregistrate la Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale cu numărul 1494/11.10.2017, vă comunicăm următoarele informaţii:

Personalul încadrat la cabinetul demnitarului este angajat conform  Ordonanței Guvernului  nr. 32/1998 privind organizarea cabinetului demnitarului din administrația publică centrală, cu modificările și completările ulterioare și a Legii nr. 53/2003 – Codul Muncii, republicată.

Art. 5

(1) Personalul din cadrul cabinetului demnitarului este numit sau eliberat din funcţie numai la propunerea demnitarului în subordinea căruia funcţionează.

(2) Personalul din cadrul cabinetului demnitarului îşi desfăşoară activitatea în baza unui contract individual de muncă pe durată determinată, încheiat în condiţiile legii, pe durata mandatului demnitarului.

Biroul de presă al MCSI

 

MATERIALUL INIȚIAL. „Cumătrul” Panait nu este singurul „spion” din anturajul ministrului comunicațiilor. În trecut, Șova a fost asociat în afaceri cu spioni ruși.

Cumetria lui Lucian Șova

În luna iulie 2017, Lucian Șova, ministrul Comunicațiilor și Tehnologiei Informațiilor, îl numea pe Cătălin Panaite în postul de consilier personal, familiile celor doi fiind într-o legătură de afini.

Asta pentru că în 2014, fiica ministrului, așa cum ne-a declarat Cătălin Panaite, a fost unul dintre cei patru nași ai fetei sale. Deși, un fost apropiat al consilierului ministrului Șova, ne-a transmis că însuși ministru a fost nașul de botez, Panaite a negat acest lucru. “Nu este adevărat acest lucru, de asta vă pot asigura. Domnul ministru nu mi-a botezat copilul. Este adevărat, a fost la eveniment, însă nu este naș de botez. Am avut mai mulți nași, fiica sa este nașul de botez”, ne-a transmis Cătălin Panaite.

Botezul micuței Ilinca Evelyn a avut loc în luna noiembrie 2014 la Restaurantul “Americanul Resort”  din Iași.

Cât despre angajarea ca și consilier al ministrului Lucian Șova, Panaite susține clar și tare că nici măcar nu l-a întâlnit vreodată pe acesta, însă recunoaște că o cunoaște pe soția ministrului. „Numirea mea ca și consilier nu are legătură decât cu faptul că sunt un bun profesionist. În Iași, Bacău, Galați nimeni nu poate spune ceva de rău despre mine ca și profesionist. Nu l-am întâlnit niciodată pe minisrul Șova, o cunoșteam pe soția sa„, ne-a declarat acesta.

Panaite, fost șef de județ al unui serviciu secret

La eveniment a participat și chestorul de poliție Ștefan Nastasie , cunoscut cu apelativul de “Profesorul”. De fapt, Cătălin Panaite este nepotul lui Nastasie. Acesta din urmă a ocupat funcția de șef al Direcției de Supravegheri Operative și Investigații din cadrul Departamentului de Informații și Protecție Internă (DIPI), serviciul Ministerului Afacerilor Interne. De fapt, consilierul ministrului Lucian Șova a iești la pensie în acest an, el fiind locotenent colonel în rezervă în cadrul aceluiași serviciu de informații.

Lucian Șova (drepta) și consilierul său, Cătălin Panaite (incercuit)
Lucian Șova (drepta) și consilierul său, Cătălin Panaite (incercuit)

Panaite a fost, între 2003-2013, șef al Biroului de Supravegheri Operative Bacău. Din iunie 2013 a fost numit șef al acestui serviciu de informații pe județul Galați, la Serviciul de Informații și Protecție Internă (SIPI) Galați. Consilierul ministru a ieșit la pensie în decembrie la vârsta de 44 de ani, având venituri anuale, conform declarației de avere, de peste 100.000 de lei pe an din salariul de locotenent colonel.

Declarația de avere a lui Cătălin Panaite
Declarația de avere a lui Cătălin Panaite

Cât despre pensie, acesta ne-a declarat că are un astfel de venit care se ridică la suma de 7.000 de lei pe lună.

Consilierul și-a făcut și firmă de detectivi cu numele serviciului secret

La începutul acestei veri, în luna iunie, în Monitorul Oficial a fost publicată decizia de înființare a firmei Direcția de Investigații Private DIPI SRL. Asociat și administrator este Cătălin Panaite. Acesta ne-a recunoscut că a înființat această societate. Firma este înregistrată în București.

Lucian Șova și Cătălin Panaite
Lucian Șova și Cătălin Panaite

Ministrul Șova a mai avut legături cu spionii

Lucian Șova, promovat de Viorel Hrebenciuc în Bacău, are un anturaj de afaceri extrem de controversat. Șova este partener de afaceri cu colonelul (r) Boris Golovin, fost ofițer în trupele speciale Spetsnatz, aflate sub controlul GRU, serviciul secret de informații militare externe al Rusiei. Ministrul de la Comunicații a mai fost partener și cu Victor Ustinov, fostul atașat comercial al Rusiei la București.
În vară, după ce a fost audiat în Parlament pentru a fi numit ministru, Șova a explicat relația cu spionul rus. „Am aflat (că Boris Golovin este spion rus — n.r.) în timpul derulării contractului cu el. În 2006-2007 am început afacerile cu el, țin minte că eram înainte de intrarea în Uniunea Europeană, iar planul său era să înceapă să producă autocare în România„, a precizat acesta.
Ministrul a precizat că nu a mai vorbit cu omul de afaceri respectiv de mai bine de zece ani. „Am spus și la comisie și mă aștept să fiu tratat cu maximă credință din acest punct de vedere: dacă era ceva de ascuns sau dacă aș fi fost vinovat de ceva, lucrul acesta cred că în ultimii zece ani ar fi fost decelat de cei care au în obiectul de activitate supravegherea acestor tipuri de activități ale unor cetățeni străini, pe de o parte. Nu există niciun fel de semnificație alta decât cea de senzație„, a arătat el.

3 COMENTARII

  1. La Galati si pe unde a fost plimbat singurele realizari personale si profesionale au fost cand a raspuns la comenzile politice ale celor ce au promovat aceasta nulitate ce face de ras munca atâtor profesionisti din aceasta structura. Probabil de aici si impasibilitatea conducerii DIPI ce permite infiintarea unor căpuse cu nume similare ca a lor, sau protejand aceste SRL-uri (asa cum se lauda acest panait cu p mic)

LĂSAȚI UN MESAJ


*