Coaliția dă semne că-i va mai prelungi mandatul lui Chiriță-ANRE ca să se mai joace „cu focul, cu românii și cu piața de energie”

Președintele ANRE Dumitru Chiriță ne costă 12. 000 de euro pe lună
Președintele ANRE Dumitru Chiriță ne costă 12. 000 de euro pe lună

Parlamentul României nu a declanșat încă, în mod suspect, procesul de selecție a noilor membri pentru conducerea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), deși mandatele, și așa prelungite, ale președintelui, vicepreședintelui și a doi membri expiră în mai puțin de o lună.

Guvernul Ciucă, aproba, pe 19 octombrie 2022, în plin scandal al facturilor uriașe la energie electrică plătite de români, prelungirea mandatelor membrilor Comitetului de reglementare al ANRE pentru șase luni.

Citește și Încă un Ordin al lui Chiriță prin care ANRE ia de la români și dă băieților deștepți. Iohannis s-a făcut părtaș la hoție. DOCUMENT

Este cazul mandatelor a patru dintre cei șapte membri care alcătuiesc Comitetul de reglementare al ANRE – al președintelui Dumitru Chiriță, al vicepreședintelui Nagy-Bege Zoltan și a doi membri, Cornelia Sulger și Gabriel Gheorghe, care urmau să expire pe 23 octombrie 2022.

Prelungirea mandatelor celor patru membri ai conducerii ANRE s-a făcut pentru că PSD și PNL nu s-au înțeles cu privire la nominalizările pentru funcții din ANRE, susțineau atunci surse din piață.

Și, ca să nu iasă scandal monstru în coaliție, Parlamentul nici măcar nu a declanșat procesul de selecție a noi membri, ceea ce se întâmplă din nou.

Guvernul Ciucă a invocat războiul din Ucraina

Mai mult, prelungirea s-a făcut printr-o OUG, în condițiile în care, conform legii, numirea membrilor neexecutivi ai Comitetului de reglementare al ANRE, a preşedintelui şi a vicepreşedinţilor este atributul Parlamentului. Pe această logică, Guvernul ar putea schimba conducerea Parlamentului prin Ordonanţă de Urgenţă.  

Oficial, Guvernul Ciucă și-a motivat OUG, dând vina până și pe războiul din Ucraina, astfel:

„Funcționarea în condiţii de normalitate a Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei este esențială în condițiile crizei energetice fără precedent cu care se confruntă statele europene, la care se adaugă efectele negative importante, inclusiv în plan energetic, al conflictului din Ucraina, a cărui încheiere este dificil de estimat în prezent.

Astfel, ținând cont de imperativul asigurării continuității actului de conducere și reglementare la nivelul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei și având în vedere consecințele negative deosebite ale neadoptării prezentului proiect de act normativ, constând în imposibilitatea funcționării unei instituții esențiale de interes național în sectorul energiei electrice, termice și al gazelor naturale, în considerarea faptului că acestea constituie situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, se propune adoptarea prezentei ordonanțe de urgență”.

Nici premierul Ciucă, nici un alt lider al coaliției, nu a explicat românilor ce a împiedicat selectarea unor specialiști adevărați pentru conducerea ANRE.

„ANRE subminează statul român”

Pelungirea mandatelor s-a făcut deși unul dintre liderii coaliției aflate la guvernare, Rareș Bogdan, prim-vicepreședintele PNL, lansase, pe 2 septembrie un atac dur la conducerea ANRE:

„Domnii de la ANRE subminează statul român, premierul și cinci miniștri care au semnat ordonanța. Domnul Chiriță de la ANRE se joacă cu focul, cu românii și cu piața de energie. Este cel care a semnat această ordonanță. Au participat la toate discuțiile, la discuțiile din coaliția de guvernământ. La 18:07 și-a dat avizul și și-a pus semnătura pe această ordonanță. Este absolut incredibil, ANRE subminează statul român, lovește în credibilitatea primului ministru (…) Mai mult decât atât, luni solicit în calitate de prim-vicepreședinte PNL o întâlnire de urgență și punerea pe ordinea de zi a revocării întregului Consiliu. În Spania s-a ajuns la desființarea ANRE și reînființarea ei (…) Răbdarea mea s-a încheiat în privința ANRE, arată extrem de clar că nu servește interesul cetățeanului, nu respectă premierul, nu respectă piața de energie”.

Atacul lui Rareș Bogdan a venit după ce ANRE a transmis că ordonanța de plafonare a prețurilor poate scoate de pe piață unii furnizori de energie.

ANRE, arbitrul pieței energetice din România, a avertizat guvernul într-o notă că ordonanța de urgență adoptată pentru plafonarea facturilor încalcă flagrant regulile europene pentru că limitează comerțul comunitar cu energie.

În plus, ANRE avertiza guvernul că ordonanța de urgență risca să aducă României o procedură de sancționare (infringement) din cauza limitării prețului la producători.

Niciuna dintre prevestirile negre ale ANRE nu s-a adeverit, instituția condusă de Dumitru Chiriță făcând, încă o dată, jocul „băieților deștepți” din energie în detrimentul românilor.

Ce zice legea

Comitetul de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei poate funcționa doar în prezența a 4 membri din totalul celor 7 membri.

Pentru aprobarea reglementărilor în sectorul energiei electrice, termice şi al gazelor naturale se constituie un comitet de reglementare format din 7 persoane – 4 membri neexecutivi şi conducerea ANRE, formată din preşedintele şi cei 2 vicepreşedinţi prevăzuţi. Numirea şi revocarea membrilor Comitetului de reglementare, precum şi a preşedintelui şi a celor 2 vicepreşedinţi se fac de către Parlament în şedinţa comună a celor două Camere.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.