Apa Nova București, avize la șmecherie… În Ilfov

Apa Nova

Compania Apa Nova Bucureşti SA, controlată de francezii de la Veolia Environnement, nu știe cum să mai stoarcă bani de la români. A ajuns să elibereze avize la șmecherie. Pe bani grei!

Deși pe hârtie operează doar în București, Apa Nova face acum legea și în județul Ilfov. Compania controlată de francezi s-a pus pe eliberat avize pentru lucrări de canalizare fără a avea nicio competență în acest județ.

Abuziv, după cum a constatat chiar Autoritatea Națională de reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice.

Apa Nova, avize „la juma” de preț

Pe 30 septembire 2020, un dezvoltator imobiliar a solicitat Apa Nova București aviz pentru construirea unui imobil în comuna Cernica, de lângă Capitală. O lună mai târziu, compania de apă și canal îl informa pe că pe 6 octombrie a emis avizul.

Iar mai departe îl anunța: „Având în vedere că Apa Nova București SA a prestat serviciul de avizare la solicitarea dumneavoastră, factura nr… din 30.09.2020 a fost emisă corect. În urma analizei situației prezentate, în mod excepțional, Apa Nova București SA, vă acordă o reducere de 50% din valoarea de 2.500,00 lei dacă efectuați plata până cel târziu în data de 15.12.2020”.

Apa Nova

Bătaie de joc

Pe 4 februarie 2021, „fericitul” beneficiar al avizului la jumătate de preț, a trimis către Apa Nova următorul mail:

„Vă rog să anulați factura cu nr. ANB201141088 cu suma de 2499.77 RON din data de 30.09.2020 la care tot adăugați penalități, deoarece:

 – suma este pentru un presupus aviz pentru terenul aflat în proprietatea mea din com. Cernica, aviz pentru care nu sunt de acord cu suma propusă de d-voastră și pe care nu mi-ați comunicat-o anterior printr-o factură proforma.

 – mi-ați făcut o ofertă pentru jumătate din acea sumă, ofertă valabilă doar în ziua în care a ajuns plicul și pentru care nu mai era timp să vin să discut sau să plătesc, ceea ce consider că a fost bătaie de joc.

– va rog să vă revizuiți atitudinea de forță cu care acționați la adresa contribuabililor, altfel îmi rezerv dreptul de a acționa pe toate căile ca să-mi dovedesc dreptatea.

– am depus deja reclamație la ANPC.

Multumesc pentru înțelegere”.

Operatorul licențiat este SC Apă-Canal Ilfov SA, NU Apa Nova

Evident, Apa Nova nu a anulat nicio factură, iar dezvoltatorul s-a adresat și Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice, care pe 8 februarie 2021 i-a răspuns:

Conform evidențelor instituției noastre, operatorul licențiat care are dreptul de a exploata sistemele publice aferente serviciului de alimentare cu apă și de canalizare în comuna Cernica este SC Apă-Canal Ilfov SA.

Apa Nova

Astfel, având în vedere cele menționate în petiție, mai exact facturarea avizului respectiv pentru proprietatea dumneavoastră din comuna Cernica de către SC Apa Nova București SA, vă aducem la cunoștință că am înaintat petiția către acest operator, urmând a se verifica aspectele semnalate și luarea măsurilor legale ce se impun, cu informarea atât a dumneavoastră, cât și a Autorității Naționale de reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice”.

Carevasăzică, Apa Nova București a emis un aviz ilegal, pe un teren care nu este în raza ei de activitate, dar tot vrea măcar jumătate din banii pe care i-a facturat.

Apa Nova, controlată de francezii de la Veolia și băieții deștepți din București

Apa Nova București este controlată de grupul francez Veolia Environnement, cu 73,69% din capital, ceilalți acționari fiind Municipiul București (16,31%) și Asociația ESOP a Salariaților din Apa Nova (10%).

Contractul de concesiune a serviciului public de apă și canalizare din București a fost semnat în anul 2000 și era valabil până în 2025, Apa Nova având calitatea de concesionar, iar CGMB – pe cea de concedent.

Apa Nova a terminat anul 2018 cu un profit net de 140,67 milioane lei, cu peste 9% mai mare decât cel înregistrat în 2017 (128,9 milioane lei). În 2016, compania a consemnat un plus net de 118,09 milioane lei.

Cel mai mare profit net anual de la debutul activității a fost obținut de Apa Nova București în 2015, cifrat la aproape 143 milioane lei.

Apa Nova a fost acuzată de-a lungul timpului că făcea ce-o tăia capul în București.

Astfel, procurorii DNA au susținut că, în perioada 2007 – 2015, compania de apă și canalizare a obținut contracte cu Primăria Bucureștiului plătind aprobarea cu bani.

Aceștia erau achitați sub formă de contracte fictive cu firmele celor care intermediau contractele.

De câte ori creștea tariful pentru apă și canalizare, de tot atâtea ori oamenii de afaceri care controlau din umbră un adevărat sistem de corupție și-ar fi primit partea de la Apa Nova.

Apa Nova, însă, a negat acuzațiile.

Apa Nova va face legea în București încă 16 ani

În iulie 2020, Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat prelungirea cu 12 ani a duratei contractului de concesiune încheiat cu Apa Nova Bucureşti SA, în condițiile în care documentul expira abia în 2025!?!

Drept urmare, Apa Nova va continua să facă legea în ceea ce privește serviciile de apă și canalizare în București până la 17 noiembrie 2037.

Consilierul municipal PNL Cătălin Deaconescu își arăta atunci mirarea stârnită de graba administrației municipale, condusă de Gabriela Firea: „Nu înţelegem care este urgenţa adoptării acestui proiect. Acest proiect ar trebui discutat cu consumatorii, cu asociaţiile de proprietari”.

La rândul său, consilierul USR Matei Ţugui a făcut referire la mesaje din societatea civilă care întrebau de ce nu se poate aştepta şi lăsa această decizie de impact pe termen lung pentru următorul CGMB, care urma să fie ales peste câteva luni.

CITEȘTE ȘI VIDEO Dosarul Băneasa. Profesorii Universității Agronomice, amenințați de DNA să se constituie parte civilă

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.