15 milioane de euro „bonuri cadou” pentru hypermarketuri prin Ordonanțele guvernului Marcel Ciolacu

Mult trâmbițatele ordonanțe ale guvernului Ciolacu de plafonare a adaosului comercial la produsele de strictă necesitate au adus câștiguri de zeci de milioane de lei marilor lanțuri de hipermarketuri și supermarketuri. În patru luni acesteau și-au mărit câștigurile cu peste 60 de milioane din bonuri de masă plus 12,5 milioane din programul „Sprijin pentru România”!

Calculul, extrem de simplu, demonstrează fără echivoc cum au câștigat milioane lanțurile comerciale Auchan, Carrefour, Cora, Profi, Mega Image, Lidl și altele asemenea, prin intervenția directă a Guvernului condus de Marcel Ciolacu.

Plafonarea prețurilor, „capac” pentru profiturile retalerilor

„Deschiderea” a fost făcută pe 30 iunie anul trecut cu Ordonanța de Urgență 67/2023, prin care Guvernul a aprobat plafonarea adaosului comercial la mai multe produse de bază (pâine albă simplă, lapte de vacă de consum, brânză telemea de vacă vrac, iaurt, făină, mălai, ouă, ulei etc.). Prin aceeași ordonanță, Ciolacu a plafonat și comisioanele emitenților de tichete și carduri de bonuri de masă, plătite de retaileri, strict pentru produsele țintite pentru ieftinire. Fără a avea rezultate notabile, măsura a avut efect în prețurile de la raft pentru aceste produse. Hipermarketurile nu au pierdut însă nimic, deoarece și-au „ajustat” câștigurile prin scumpirea celorlalte produse, care nu erau supuse plafonării. „Da, am văzut într-adevăr că în perioada în care scad prețurile la produsele de bază, se văd creșteri la alte produse. Undeva marja comercială, câștigurile retailerilor se conservă. Câștigă mai puțin pe produse de bază și ceva mai mult pe alte produse”, a recunoscut Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Acum vine și „ingineria”. Începând din noiembrie 2023, Guvernul Ciolacu a băgat în buzunarul marilor rețele comerciale zeci de milioane de lei printr-o altă ordonanță de urgență (OUG 89/27 octombrie 2023), care a înlocuit-o, practic, pe cea din iunie.

Pe lângă completarea listei de produse cu adaosul comercial plafonat, Guvernul a plafonat și comisioanele emitenților de tichete și carduri de bonuri de masă (comisioanele acestora, plătite de hipermarketuri către emitenții de bonuri nu sunt cunoscute oficial, fiind realizate prin contracte între aceștia, dar premierul Ciolacu a afirmat că acestea erau în medie de 3% din valoarea tranzacțiilor n.r.).

Retailerii, îmbogățiți prin Ordonanțe de Urgență cu peste 70 de milioane de lei

Prin ordonanța de urgență de la sfârșitul lunii octombrie, Ciolacu a plafonat la 2% comisioanele la toate produsele vândute de hipermarketuri pe bonuri de masă, nu doar la cele supuse plafonării, cum era până atunci. Cu ce i-a ajutat asta pe consumatori? Cu nimic, doar i-a îmbogățit pe retaileri! Iată cum, potrivit calculului pe care l-au făcut surse din piață:

În România sunt peste 3 milioane de beneficiari care primesc bonuri de masă. Valoarea unui astfel de bon a fost, la sfârșitul lui 2023, de 35 de lei, majorată la 40 de lei de la 1 ianuarie, dar nu toti angajatorii acordă valorile maximale.

Dacă luăm însă o medie de doar 25 de lei pentru bonul de masă, ajungem la 500 lei/lună/beneficiar (25 lei x 20 zile lucrătoare). Cei 3 milioane de beneficiari ajung astfel să cheltuie, lunar, 1.5 miliarde de lei din bonurile de masă, în total 6 miliarde de lei pentru noiembrie 2023 – februarie 2024. Avantajul oferit retailerilor de guvernul Ciolacu pentru cele 6 miliarde de lei, prin plafonarea cu 1% a comisionului pentru cumpărăturile făcute cu bonuri de masă este de 60 de milioane de lei!

Cardurile pentru bonuri de masă nu sunt doar cele alimentate de angajatori. Mai sunt (sume de asemenea foarte mari) cele acordate prin programul „Sprijin pentru România”, pentru familiile defavorizate.

Potrivit datelor oficiale (Aproximativ 2,5 milioane carduri „Sprijin pentru România” vor fi alimentate cu o nouă tranșă de 250 de lei până la data de 15 august (gov.ro)), în cadrul programului „Sprijin pentru România”, prelungit și pentru anul 2024, cei 2.5 milioane beneficiari, primesc fiecare câte 2.500 de lei la fiecare două luni. În total, familiile defavorizate cheltuie în magazinele alimentare 1.25 miliarde de lei pentru perioada de patru luni, dintre noiembrie 2023 și februarie 2024.

Prin plafonarea prin lege a comisionului practicat de emitenții de bonuri de masă, de la 3%, la 2%, retailerii au câștigat „dintr-un foc” 12.5 milioane de lei, doar pentru perioada noiembrie 2023 – februarie 2024.

În total, în numai 4 luni, comercianții au câștigat peste 72.5 milioane de lei (circa 15 milioane de euro), doar din semnătura Guvernului Ciolacu. Bani pe care marii retaileri i-au băgat la teșcherea, scumpind, în același timp produsele pentru care au primit (gratuit?) avantaje de la Guvernul Ciolacu.

Să mai spunem că în administrația centrală și locală (Ministerul Agriculturii), dar și în preajma acestora, sunt tot felul de personaje care au sau au avut contacte sau contracte directe cu lanțuri de hipermarketuri, fapt care poate explica „generozitatea” Guvernului Ciolacu.

Vom reveni!

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.