joi, ianuarie 16, 2025

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăArticol principalTradiții și obiceiuri de Sfântul Andrei, apostolul ocrotitor al românilor

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Andrei, apostolul ocrotitor al românilor

-

Sfântul Andrei, marcat în fiecare la în 30 noiembrie, a fost unul dintre apostolii lui Iisus din Nazaret și fratele lui Simon Petru. Românii au avut, de-a lungul timpului, numeroase tradiții asociate cu această sărbătoare. Iar unele dintre ele încă se păstrează în anumite zone ale țării noastre.

Ziua de 30 noiembrie reprezintă o sărbătoare specială pentru români, pentru că Sfântul Apostol Andrei este considerat ocrotitorul lor. Sfântul Andrei este primul dintre apostolii care a propovăduit Evanghelia la geto-daci, pe teritoriul Dobrogei, motiv pentru care este considerat ca cel care a creștinat poporul român.

CITEȘTE ȘI VIDEO Narcisa Iorga rupe tăcerea: „Victor Ponta s-a răzbunat. Cum mă putea decredibiliza decât printr-un dosar penal?”

Unde s-a născut Sfântul Apostol Andrei

Sfântul Apostol Andrei s-a născut în Betsaida Galileia, pe țărmul Lacului Ghenizaret. Era fratele lui Simon Petru. Amândoi erau pescari, alături de tatăl lor, potrivit crestinortodox.ro.

Numele de Andrei este asociat de români cu lupii, fiind cunoscut și drept „Apostolul Lupilor”. Legendele spun că aceste animale sălbatice au fost alături de faci la căderea Sarmizegetusei și că Apostolul Andrei ar fi fost vegheat de căpetenia lupilor prin Dobrogea, spre peștera în care s-a adăpostit, potrivit ziare.com.

Înainte de a deveni ucenicul lui Hristos, Sfântul Andrei a fost ucenicul lui Ioan Botezătorul. Sfântul mai este menționat în Scriptură la înmulțirea pâinilor și a peștilor și după învierea lui Lazăr.

Sfântul Andrei a murit că martir la Patras

Sfântul Andrei a murit că martir la Patras. Cu toate că românilor le este cunoscută povestea cu moartea pe o cruce în formă de X, se susține că această tradiție datează din secolul al XIV-lea. Dar nu se cunoaște dată martirizarii. În anul 357. Moaștele Sfântului Andrei au fost duse la Biserica Sfinților Apostoli din Constantinopol. Ulterior, au fost mutate în Italia, la catedrala din Amalfi, în timpul Cruciadei a IV-a. În anul 1462, în vremea papei Pius al ÎI-lea, capul Sfântului Andrei ajunge la Roma. Iar de aici a fost dus în Catedrala din Patras, în biserica cu hramul Sfântul Andrei.

Ziua de 30 noiembrie, declarată sărbătoare bisericească națională

Peștera în care se spune că a trăit Sfântul Apostol Andrei este la aproximativ 4 kilometri de localitatea Ion Corvin, județul Constanța. În peștera s-a făcut o biserica, sfințită de Cherasie Păunescu. Acolo se află un pat improvizat, scobit în piatră, unde se spune că dormea.

Sfântul Sinod al Biserici Ortodoxe Române a hotărât în anul 1995 că sărbătoarea Sfântului Andrei să fie însemnată cu cruce roșie în calendarul bisericesc. Iar în anul 1997 Sfântul Andrei a fost proclamat „Ocrotitorul României”. Ziua de 30 noiembrie a fost declarată sărbătoare bisericească națională, iar din 2012, această zi a devenit zi de sărbătoare legală în care nu se lucrează.

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Apostol Andrei

Noaptea de Sfântul Andrei este un fel de Halloween al românilor. Potrivit superstițiilor, este noaptea în care spiritele ies în lume. Llupii vorbesc cu grai omenesc, iar oamenii se pot apară de rele punând usturoi la geamurile casei.

Se spune că oamenii care sunt atacați de lupi în această noapte se transformă în vârcolaci.

Românii pun usturoi și la grajdurile animalelor și le fac copiilor semnul crucii pe mâini cu usturoi. Ei se se ung cu usturoi și pragurile casei, ușile, geamurile, și toate locurile prin care spiritele rele ar putea pătrunde în casă.

Noaptea poate prevesti cum va fi iarna

Este noaptea în care se consideră că ies și strigoii, ființe cu suflete pedepsite fie pentru că au dus o viață nepotriviata. Fie oameni ai căror viață a fost curmată prin violență.

La miezul nopții, fetele nemăritate întorc un ulcior de lut cu gură în jos și pun pe fundul vasului trei cărbuni încinși. Mai apoi, rostesc o incantație pentru a cuceri inima bărbatului cu care vor să se mărite.

Gospodării obișnuiesc că de Sfântul Andrei să pună grâu la încolțit pentru a află cum va fi recolta de anul viitor,.Dar și cât de prosperă va fi casă și familia lui în anul ce vine.

Se spune și că această noapte magică poate prevesti cum va fi iarnă. Dacă cerul este senin, iarnă va fi blanda, iar, în caz contrat, va fi aprigă.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Modificări pentru votul din Diasporă pentru alegerile prezidenţiale

0
Guvernul anunță schimbări importante pentru alegerile prezidențiale din mai, inclusiv închiderea urnelor din diaspora la ora 21:00. CITEŞTE ŞI: Ion Iliescu a refuzat să vorbească cu anchetatorii: Fostul preşedinte pus sub inculpare Guvernul va aduce modificări semnificative pentru votul din diaspora...