duminică, octombrie 6, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăArticol principalPortretul lui Victor Ciorbea. Urmasul lui Coposu a ajuns Avocatul Infractorilor

Portretul lui Victor Ciorbea. Urmasul lui Coposu a ajuns Avocatul Infractorilor

-

Politicianul care a dezamăgit cel mai mult după Revoluția din 1989 este probabil Victor Ciorbea. Fostul lider sindical este omul în care Corneliu Coposu a avut cea mai mare încredere în evoluția sa umana și politică. 

Odată cu trecerea vremii, Ciorbea a abandonat credința lui Coposu care nu dorea să facă trocuri politice prin care să vândă viitorul României și a ajuns să sprijine PSD-ul când acest partid a forțat Constituția sau legile din Justiție.

Totul pentru a fi menținut de către parlament în postul de Avocat al Poporului. Pentru a-și păstra slujba și pensia, Ciorbea a fost interesat aproape exclusiv de respectarea drepturilor infractorilor, deși în societatea erau și alte probleme.

Victor Ciorbea a început să renunțe la încrederea investită de Corneliu Coposu în el mai ales după ce a fost numit de PNL și PSD ca Avocat al Poporului. Aceasta numire a avut loc în 2014.

După această numire, a devenit evident că Victor Ciorbea nu mai avea nimic din credințele creștin-democrate ale Seniorului, așa cum este denumit Corneliu Coposu.

Dovada schimbării lui Ciorbea a venit din Europa

În 2015, chiar Comisia Europeană atrăgea atenția asupra faptului că instituția Avocatului Poporului nu respectă principiile democratice. Instituția Avocatul Poporului, condusă de Ciorbea, era criticată în raportul MCV pentru lipsa de implicare în blocarea valului de ordonațe de urgență a Guvernului. Reamintim că doar Avocatul Poporului poate atacă la Curtea Constituțională o ordonanță a Executivului.

 

Este pentru prima dată când un raport internațional face referiri negative, char și indirect – pentru că în acest tip de raport nu sunt precizate nume de persoană, la adresa activității lui Victor Ciorbea (61 de ani). Acesta era considerat, în 1996 – când a fost numit premier, ca speranța democratizării țării. Acum, este o piedică.

Acesta a evoluat în cariera publică de la urmașul lui Corneliu Coposu și aliatul lui Emil Constantinescu, la un „dulău” de pază devotat al PSD-ului, chiar dacă teoretic, fostul premier dintre 1996 și 1998, este Avocat al Poporului din partea PNL.

În Raportul MCV al Comisiei Europene, publicat în 2015, este trecut clar referirerea la: „Numărul mare de ordonanțe de urgență și proceduri parlamentare care nu respectă normele minime de transparență”.

Practic, din momentul când a fost numit ca Avocat al Poporului, în 15 aprilie 2014, nu a atacat majoritatea ordonațelor Guvernului făcute cu dedicație. Ieri, nu a avut timp de Raportul MCV, Ciorbea lucra la un raport propriu: cel al realizărilor pe 2014. „Nu pot comenta acum. Nu am timp, poate mâine. Tocmai sunt într-o ședință pentru raportul activității instituției pe anul trecut. Nu am timp de altceva”, a declarat acesta pentru „Evenimentul zilei”.

Trădarea Seniorului

Momentul elocvent în care Ciorbea a făcut jocurile PSD-ului a fost legat de „Ordonanța migrațiilor aleșilor locali”, prin care partidul fondat de Ion Iliescu a putut lua primari și consilieri locali de la alte partide, inclusiv PNȚCD-ul lui Corneliu Coposu, cel care l-a lansat în politică pe acesta. „Avocatul Poporului nu poate fi obligat să ridice o atare excepție de neconstituționalitate”, a fost replica lui Ciorbea.

De la numirea în funcția de Avocat al Poporului, fostul premier s-a remarcat prin controalele trimise în penitenciare în urma solicitărilor lui Gigi Becali și ale unui post de televiziune al cărui patron este încarcerat. Mai mult, Ciorbea are mari probleme financiare. Are un credit de 1,4 milioane de euro, cu care și-a ridicat o vilă, pentru care a cerut păsuire la BRD. El a garantat cu un contract încheiat cu Petromservice, firmă devalizată de controversații oameni de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu și Liviu Luca.

Date din CV, pe scurt

Înainte de anul 1989, Victor Ciorbea a fost judecător. În 1990 a devenit lider al sindicatului CNSLR. În 1994 a înființat Confederația Sindicatelor Democratice din România.

În data de 18 iunie 2011 un congres extraordinar al PNȚCD, convocat pentru a pune capăt sciziunilor interne din partid, l-a ales în funcția de președinte al formațiunii. A întrunit 529 de voturi pentru și 4 împotrivă. 34 de voturi au fost declarate nule.

În octombrie 2012, s-a înscris în PNL, fiind desemnat să candideze pentru Senat în colegiul 7 din București pe listele Uniunii Social-Liberale (USL). El a fost ales cu majoritatea de voturi valabil exprimate, obținând primul său mandat parlamentar.

Pe 15 mai 2014 a fost ales în funcția de Avocat al Poporului.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Ciolacu şi-a depus candidatura pentru Cotroceni:„Planul pentru România este bazat pe cinci priorități naționale”

0
Președintele PSD Marcel Ciolacu și-a depus sâmbătă candidatura la președinția României fiind convins că România are nevoie de o schimbare. „A venit timpul să privim cu echilibru și responsabilitate această demnitate în statul român”, a spus liderul PSD. „Vin în...