Omul de afaceri Ioan Niculae a fost condamnat joi de Tribunalul Bucureşti la trei ani şi şase luni de închisoare în dosarul în care este acuzat, între altele, că ”a corupt” oameni de afaceri, funcţionari publici şi înalţi demnitari să promoveze o Hotărâre de Guvern prin care să fie acordate facilităţi fiscale privind subvenţionarea achiziţiei de îngrăşăminte chimice.
Ioan Niculae a fost condamnat la trei ani şi şase luni de închisoare pentru cumpărare de influenţă, în formă continuată, instigare la evaziune fiscală şi instigare la spălare de bani.
De asemenea, a fost condamnată la trei ani de închisoare Mariana Nicoleta Toncea, preşedinte al SC Interagro SA, la data faptelor, pentru complicitate la evaziune fiscală şi complicitate la spălare de bani. Gheorghe Bunea Stancu, la data faptei preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila şi preşedinte al organizaţiei judeţene a PSD a fost achitat pentru trafic de influenţă. Magistraţii au dispus, de asemenea, menţinerea şi instituireea unor sechestre pe bunuri aparţinând persoanelor din dosar. Sentinţa nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel în zece zile de la comunicare.
Pe 26 aprilie 2016, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a lui Ioan Niculae, administrator al SC Interagro SA şi SC Iintervitt SRL, pentru cumpărare de influenţă, în formă continuată, instigare la evaziune fiscală şi instigare la spălare de bani, şi a lui Gheorghe Bunea Stancu, şi el condamnat în dosarul ”Mită la PSD”, la data faptei preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila şi preşedinte al organizaţiei judeţene a unui partid politic, pentru trafic de influenţă.
De asemenea, au fost trimişi în judecată Mariana Nicoleta Toncea, preşedinte al SC Interagro SA, la data faptelor, pentru complicitate la evaziune fiscală şi complicitate la spălare de bani, Viorel Bărac, director general aceleiaşi societăţi, la data faptelor, pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, dar şi SC Interagro SA, pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, SC Intervitt SRL, SC Libarom Agri SRL şi SC Mike Trading&Investment SRL pentru complicitate la evaziune fiscală şi spălare de bani.
În rechizitoriul procurorilor se arăta că, în perioada august 2008 – martie 2009, între SC Interagro SA şi SC Libarom Agri SRL, societate specializată în producţie agricolă şi tranzacţii cu produse agricole, a fost încheiat şi derulat un contract fictiv având ca obiect prestarea unor servicii de publicitate. Pe baza acestui contract, au fost înregistrate în contabilitatea firmei Interagro operaţiuni nereale în baza cărora s-au eludat plăţile taxelor şi impozitelor către bugetul de stat. Obiectul contractului a constat în realizarea de materiale promoţionale – brelocuri, post-it-uri şi standuri – pentru Interagro.
În urma încheierii şi derulării contractului respectiv, pe baza unei decizii a lui Ioan Niculae, au fost înregistrate în evidenţa contabilă cheltuieli deductibile în sumă totală de 36.245.000 de lei. Anchetatorii mai arătau că, în aceeaşi perioadă, Ioan Niculae a fost cel care a decis şi coordonat realizarea ”unui circuit de spălare a banilor, prin intermediul unor operaţiuni fictive, prin firmele faţă de care s-a dispus trimiterea în judecată ca persoane juridice, scopul fiind de a externaliza veniturile firmei ”mamă” – Interagro -, pentru a nu fi supuse taxării/impozitării, de a crea imposibilitatea urmăririi sumelor de bani intrate în firmă de către eventuali creditori în cazul existenţei unor datorii, dar şi de a finanţa unele afaceri din cadrul grupului fără a se apela la metodele obişnuite (împrumuturi, credite bancare etc.).
”În acest fel a fost finanţată cu 5 milioane de euro firma Intervitt – divizia de vinificaţie a grupului Interagro -, prin majorarea capitalului social prin aportul unei firme de tip off shore din Insulele Virgine Britanice ce îşi desfăşoară activitatea în Cipru, controlată tot de inculpatul Ioan Niculae”, arăta DNA la vremea respectivă.
După ce Ioan Niculae a fost condamnat, s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra bunurilor mobile şi imobile ce aparţin Interagro şi Intervitt până la concurenţa sumei de 11.438.169 lei. De asemenea, a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra părţilor sociale ale SC Intervitt.
Cetățeanul TV