marți, octombrie 22, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăArticol principalÎncepe procesul de corupție al oamenilor lui Nicușor Dan

Începe procesul de corupție al oamenilor lui Nicușor Dan

-

Judecătorii dau iama în oamenii primarului general Nicușor Dan. Curtea de Apel București începe judecarea procesului în care mai mulți funcționari din aparatul lui Nicușor Dan sunt acuzați de corupție.

„Piesa centrală” a dosarului este fostul șef al Direcției Generale de Arhitectură Peisagistică și Monumente de For Public din Primăria Capitalei, Victor Emanuel Picu, membru PNL, judecat pentru abuz în serviciu şi fals intelectual. Picu, în calitate de director al Direcției Generale de Arhitectură Peisagistică și Monumente, ajutat de mai mulți funcționari din Primăria Capitalei, ar fi tras sforile, potrivit DNA, pentru ca Valentina Țoancă, soția liberalului Stelian Dorel Țoancă, să fie angajată la Primăria Capitalei, sub conducerea sa. Procurorii DNA au stabilit că totul s-a făcut cu încălcarea legii, Victor Picu fiind acuzat de abuz în serviciu fals intelectual.

Potrivit surselor juridice, acest dosar este disjuns din cel al angajărilor ilegale de la Primăria Capitalei, în care procurorii DNA au făcut percheziții inclusiv în biroul primarului general Nicușor Dan.

Picu, în anturajul primarului Nicușor Dan

Victor Emanuel Picu este un personaj din anturajul primarului general Nicușor Dan, surse politice citate de presă indicându-l drept unul dintre sfatuitorii principali ai edil-șef al Bucureștiului. La un moment dat, Picu a fost în cărți pentru a fi numit consilier personal al lui Nicușor Dan. Pandemia i-ar fi zădărnicit însă planurile.

Picu a declarat că au existat discuții cu privire la numirea în funcția de consilier personal al lui Nicușor Dan, dar că procedura n-a mai fost finalizată și n-a semnat niciun contract, fiindcă a fost diagnosticat cu COVID-19 și a trebuit să între în izolare.

De-a lungul timpului, Victor Emanuel Picu a ocupat mai multe funcţii importante, inclusiv pe cea de director al Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, din care a fost demis după ce a fost prins băut la volan.

În 2020, Picu a fost oprit de un echipaj al Poliției Rutiere, în Piața Victoriei, pentru un control de rutină. Picu a fost testat, rezultând o alcoolemie de 0,46 mg/l alcool în aerul expirat. Acestuia i-a fost întocmit dosar de cercetare penală pentru conducere sub influență băuturilor alcoolice. Picu a semnat acord de recunoaștere a vinovăției, acceptat de judecători.

Ce spun procurorii DNA

Potrivit DNA, la începutul anului 2021, Valentina Țoancă a fost angajată ilegal ca șef al Biroului Strategie Programe și Proiecte de Arhitectură Peisagistică, instituție condusă la acea vreme de Picu Emanuel Victor.

Mai întâi, femeia a fost angajată, doar pe hârtie, la Primăria Șelaru, din judeţul Dâmboviţa, cu girul primarului şi secretarului primăriei, pe postul de consilier personal. Manevra a fost doar pentru ca Țoancă să fie apoi transferată în postul de la Direcția Generală de Arhitectură Peisagistică și Monumente de For Public din cadrul Primăriei Municipiului București.

„Concret, în perioada menționată, inculpații Matei Gheorghiță și Dragne Emilian Petre, în calitate de primar, respectiv secretar general al comunei Șelaru, județul Dâmbovița, beneficiind de ajutorul inculpatului Ț.S.D., ar fi angajat în mod nelegal, în cadrul instituției pe care o conduceau, pe inculpata Ț.V. (consilier personal)” – spun procurorii.

„Acest demers ar fi fost doar unul formal, ce ar fi avut un singur scop final acela de a crea inculpatei vocația pentru a îndeplini condițiile detașării la Direcția Generală de Arhitectură Peisagistică și Monumente de For Public din cadrul Primăriei municipiului București. Pe lângă caracterul formal, această angajare s-ar fi realizat în mod nelegal, cu încălcarea prevederilor legale în domeniu (prevăzute de Codul administrativ, Codul muncii etc.) și cu falsificarea mai multor documente”, se precizează în comunicat.

Alături de Victor Picu, au mai fost trimiși în judecată Matei Gheorghiţă, primar, şi Dragne Emilian Petre, secretar general al comunei Șelaru,  Radu Mariana, funcţionar în cadrul compartimentului de resurse umane al Direcției Generale de Arhitectură Peisagistică și Monumente de For Public, Cristea Cristina Luminiţa, șef al compartimentului de resurse umane din cadrul Direcției Generale de Arhitectură Peisagistică și Monumente de For Public, dar şi soţii Țoancă. Procesul va fi judecat de Curtea de Apel București, primul termen fiind stabilit la 15 noiembrie 2024.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

PNL se ceartă cu PSD pe centrele antidorg: Nu a mișcat ministrul sănătății nici un deget!

0
Grupul parlamentar PNL din Camera Deputaților va depune o interpelare la adresa primului-ministru, prin care va cere explicații referitoare la intrarea în vigoare a Legii 234/2024, cea care prevede înființarea a opt centre regionale pentru tratarea celor dependenți de...