luni, noiembrie 25, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăArticol principalANAF s-a dus cu acte greșite la Cadastru când trebuia să-l lase...

ANAF s-a dus cu acte greșite la Cadastru când trebuia să-l lase fără o casă pe președintele Iohannis

-

Reprezentanții Direcției Județene de Finanțe Sibiu au cerut ca statul să intre în posesia clădirii pierdute de președintele României, apelând la copii, și nu la documentele în orginal, așa cum li se ceruse de la Cadastru. Stângăcia angajaților statului îl poate avantaja pe președintele Iohannis, care ar mai putea încasa cel puțin o rată lunară de 5.000 de la Banca Raiffeisen în locul statului.

Iohannis
Familia Iohannis detine acum jumătate din imobilul de pe strada Nicolae Bălcescu din Sibiu, sursa foto: Turnul Sfatului

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a trimis, din neștiință sau nu, acte greșite la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) din Sibiu, ceea ce face, cel mai probabil, ca imobilul aflat acum în proprietatea familiei președintelui României să nu mai poată intra în proprietatea statului în luna aprilie.

Dreptul de proprietate al lui Iohannis nu poate fi radiat încă

Reamintim că una dintre casele cumpărate de familia președintelui, cea de pe strada Nicolae Bălcescu nr.29 din Sibiu, a fost retrocedată unor pretinși moștenitori de la care soții Iohannis au cumpărat jumătate din imobil în anii ‘90. În luna noiembrie 2015, Curtea de Apel Brașov a decis definitiv ca imobilul să revină în posesia statului pentru că retrocedarea nu a fost una corectă.

Conform procedurilor de Cartea Funciară, Direcția Județeană de Finanțe Sibiu a cerut pe 25 martie să intre în posesia imobilului aflat acum în proprietatea familiei Iohannis. Inspectorilor fiscali li s-a impus de la Cadastru și un termenul, calculat în funcție de tipul procedurii, de 18 aprilie pentru a trimite toate actele necesare la dosar.

După această dată, urma să se radieze dreptul de proprietate al familiei președintelui României pe jumătate din clădire, care urma să treacă în posesia statului. Mai mult, cum Banca Raiffeisen plătește familiei Iohannis 5.000 de euro ca și chirie pentru parterul imobului, suma ar fi urmat să intre acum la bugetul de stat.

Au „greșit” cei de la ANAF

Numai că reprezentanții ANAF nu au trimis la Cadastru hotărârea în orginal a Curții de Apel Brașov, ci au pus la dosar o copie, așa cum ne-au confirmat chiar surse de la Fisc. Această informație ne-a mai fost întărită și de reprezentanți ai OCPI din Sibiu.

Prezentarea unei copii și nu a originalului împiedică Oficiul de Cadastru să treacă imobilul de pe strada Nicolae Bălcescu în posesia statului, ne-au mai precizat surse de la OCPI. Prin urmare, familia Iohannis își va mai păstra proprietatea încă o lună. “Acum, solicitantului, în acest caz bănuiesc ANAF-ul, i se va impune un alt termen pentru a prezenta corect actele solicitate. De obicei, este vorba de alte 10-15 zile”, ne-a declarant un expert de la o firmă din București specializată în cadastru și carte funciară.

Tăcere

klaus iohannisContactată telefonic, Simona Zereș, purtător de cuvânt al ANAF ne-a transmis că nu ne poate explica oficial de ce s-au trimis actele în copie, dar că vom primi un răspuns în scris în acest sens. Până la închiderea ediției, acest lucru nu s-a întâmplat. Nici de la Administrația Prezidențială nu am primit o reacție, deși am solicitat și o reacției de la Cotroceni, ținând cont că o instituție a statului îl favorizează, din stângăcie sau neștiință, pe președintele României, Klaus Iohannis.

Președintele vrea contestație în anulare

În luna noiembrie a anului trecut, Curtea de Apel Brașov a respins recursul declarat de Klaus și Carmen Iohannis și a menținut decizia Tribunalului Brașov din mai 2014, prin care a fost anulat un contract de vânzare-cumpărare a unui imobil din Sibiu.

Potrivit deciziei de miercuri a ÎCCJ, contestația în anulare formulată de familia Iohannis împotriva hotărârii instanței, din noiembrie 2015, prin care cei doi soți au pierdut un imobil aflat în centrul Sibiului, se va judeca la Curtea de Apel Pitești. Instanța supremă a admis o cerere depusă de familia Iohannis, prin care s-a solicitat strămutarea procesului de la Curtea de Apel Brașov la o altă curte de apel din țară, decizia fiind definitivă.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Şoşoacă a ameninţat un bărbat cu bătaia: Hai mă, ai tupeu să mă împuști, sau îți trag eu una?

0
Șefa formațiunii SOS România, exclusă de justiție din cursa prezidențială, a intrat într-o altercație cu un bărbat, chiar în secția de votare. CITEŞTE ŞI: Şoşoacă a făcut scandal la urne "Hai mă, ai tupeu să mă împuști, sau îți trag eu...