Eliminarea pensiilor de serviciu ale magistraţilor contravine principiului independenţei justiţiei, fiind neconstituţională, este opinia CSM.
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) ar putea sesiza organismele internaţionale şi Curtea Constituţională cu un conflict juridic de natură constituţională, anunţă Consiliul. Anunțul insitituției vine după ce ministrul Finanțelor a anunțat că se gândește la limitarea câștigurilor speciale ale magistraților.
„În majoritatea statelor este instituită obligaţia constituţională de a garanta judecătorilor şi procurorilor, la încetarea funcţiei, plata unei pensii al cărei nivel să fie cât mai apropiat posibil de nivelul ultimei remuneraţii, în acord cu jurisprudenţa europeană în materie. În jurisprudenţa Curţii Constituţionale a României, cu referire şi la decizii ale instanţelor similare din alte state ale Uniunii Europene, s-a statuat constant şi fără echivoc că eliminarea pensiilor de serviciu ale magistraţilor contravine principiului independenţei justiţiei, fiind o măsură neconstituţională, dat fiind statutul special al acestei categorii profesionale. În acelaşi sens, contravin principiului independenţei justiţiei şi măsurile echivalente, precum cele preconizate, care în fapt ar diminua beneficiul şi cuantumul pensiilor magistraţilor, reprezentând o eliminare mascată a acestora”, arată Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), referitor la declaraţiile ministrului Finanţelor, care a propus plafonarea pensiilor speciale mai mari de 10.000 de lei, inclusiv cele ale magistraţilor, şi instituirea unei taxe de solidaritate pentru ceea ce depăşeşte acest plafon.
Câștiguri speciale pentru că magistrații nu pot avea afaceri
CSM transmite că garantarea existenţei, stabilităţii şi cuantumului pensiei magistraţilor este un corolar al dispoziţiilor legislative speciale privind statutul magistraţilor, inclusiv al celor care instituie incompatibilităţi şi interdicţii pe care legea le stabileşte în sarcina acestei categorii profesionale pe tot parcursul carierei.
„Subliniem că potrivit art. 125 şi art. 132 din Constituţia României, funcţia de magistrat este incompatibilă cu orice altă funcţie publică sau privată, cu excepţia funcţiilor didactice din învăţământul superior. Totodată, nu poate fi ignorat faptul că la nivel infraconstituţional, Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor stabileşte o serie de incompatibilităţi şi interdicţii pentru judecători şi procurori, cum ar fi cele de a desfăşura activităţi comerciale, de arbitraj în litigii civile, comerciale sau de altă natură, de a avea calitatea de asociat sau membru în organele de conducere, administrare sau control la societăţi civile, societăţi comerciale, inclusiv bănci sau alte instituţii de credit, societăţi de asigurare ori financiare, companii naţionale, societăţi naţionale sau regii autonome ori de a avea calitatea de membru al unui grup de interes economic”, potrivit sursei citate.
Teodorovici vrea plafonarea pensiilor din Justiție
Magistrații, cei mai speciali
Judecători și procurori – 3.227 de pensii speciale. Media pensiei lunare este: 9.403 de lei
Personal auxiliar justiție 1.627 de pensii speciale. Media pensiei lunare este: 3.589 de lei
Aviație 1.305 de pensii speciale. Media pensiei lunare este: 10.973 de lei
Corp Diplomatic 640 de pensii speciale. Media pensiei lunare este: 5.036 de lei
Parlament 503 de pensii speciale. Media pensiei lunare este: 2.876 de lei
Curtea de Conturi 43 de pensii speciale. Media pensiei lunare este: 7.750 de lei
*nu sunt incluse pensiile militare de serviciu
Cetățeanul TV