Război pe banii pensiilor speciale între CSM și PSD. Câte pensii speciale sunt în România?

CSM amenință cu sesizarea CCR dacă scad pensiile magistraților
Lia Savonea - o apropiată a PSD în opinia judecătorilor care nu o mai vor în fruntea CSM

Eliminarea pensiilor de serviciu ale magistraţilor contravine principiului independenţei justiţiei, fiind neconstituţională, este opinia CSM.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) ar putea sesiza organismele internaţionale şi Curtea Constituţională cu un conflict juridic de natură constituţională, anunţă Consiliul. Anunțul insitituției vine după ce ministrul Finanțelor a anunțat că se gândește la limitarea câștigurilor speciale ale magistraților.

“În majoritatea statelor este instituită obligaţia constituţională de a garanta judecătorilor şi procurorilor, la încetarea funcţiei, plata unei pensii al cărei nivel să fie cât mai apropiat posibil de nivelul ultimei remuneraţii, în acord cu jurisprudenţa europeană în materie. În jurisprudenţa Curţii Constituţionale a României, cu referire şi la decizii ale instanţelor similare din alte state ale Uniunii Europene, s-a statuat constant şi fără echivoc că eliminarea pensiilor de serviciu ale magistraţilor contravine principiului independenţei justiţiei, fiind o măsură neconstituţională, dat fiind statutul special al acestei categorii profesionale. În acelaşi sens, contravin principiului independenţei justiţiei şi măsurile echivalente, precum cele preconizate, care în fapt ar diminua beneficiul şi cuantumul pensiilor magistraţilor, reprezentând o eliminare mascată a acestora”, arată Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), referitor la declaraţiile ministrului Finanţelor, care a propus plafonarea pensiilor speciale mai mari de 10.000 de lei, inclusiv cele ale magistraţilor, şi instituirea unei taxe de solidaritate pentru ceea ce depăşeşte acest plafon.

Câștiguri speciale pentru că magistrații nu pot avea afaceri

CSM transmite că garantarea existenţei, stabilităţii şi cuantumului pensiei magistraţilor este un corolar al dispoziţiilor legislative speciale privind statutul magistraţilor, inclusiv al celor care instituie incompatibilităţi şi interdicţii pe care legea le stabileşte în sarcina acestei categorii profesionale pe tot parcursul carierei.

“Subliniem că potrivit art. 125 şi art. 132 din Constituţia României, funcţia de magistrat este incompatibilă cu orice altă funcţie publică sau privată, cu excepţia funcţiilor didactice din învăţământul superior. Totodată, nu poate fi ignorat faptul că la nivel infraconstituţional, Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor stabileşte o serie de incompatibilităţi şi interdicţii pentru judecători şi procurori, cum ar fi cele de a desfăşura activităţi comerciale, de arbitraj în litigii civile, comerciale sau de altă natură, de a avea calitatea de asociat sau membru în organele de conducere, administrare sau control la societăţi civile, societăţi comerciale, inclusiv bănci sau alte instituţii de credit, societăţi de asigurare ori financiare, companii naţionale, societăţi naţionale sau regii autonome ori de a avea calitatea de membru al unui grup de interes economic”, potrivit sursei citate.

Teodorovici vrea plafonarea pensiilor din Justiție

Consiliul Superior al Magistraturii reiterează că statutul constituţional al magistraţilor, statut dezvoltat prin lege organică şi care cuprinde o serie de incompatibilităţi şi interdicţii, precum şi responsabilităţile şi riscurile pe care le implică exercitarea acestor profesii, impune acordarea pensiei de serviciu ca o componentă a independenţei justiţiei, garanţie a statului de drept.
“Apărând independenţa judecătorilor şi procurorilor din România, Consiliul Superior al Magistraturii nu va tolera sub nicio formă afectarea statutului magistratului pentru a cărui prezervare va efectua toate demersurile care se impun, inclusiv sesizarea organismelor internaţionale şi a Curţii Constituţionale cu un conflict juridic de natură constituţională”, conchid magistraţii Consiliului.
Ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici a anunţat, luni, că în şedinţa Comitetului Executiv Naţional PSD, a fost convenit, de principiu, un plafon de 10.000 de lei pentru pensiile speciale, celora care depăşesc această sumă urmând a le fi aplicată o „taxă de solidaritate”.

Magistrații, cei mai speciali

În România există în prezent cel puțin 7.345 de persoane care beneficiază de o pensie specială. Valoarea medie a unei pensii de serviciu e de 6.600 lei, de șapte ori mai mult față de pensia medie . Potrivit calculelor Inițiativa pentru o Justiție Curată, în baza informațiilor oferite de Ministerul Muncii, în luna mai 2016 s-au plătit peste 55,5 milioane lei pensii de serviciu, magistrații și personalul auxiliar din justiție reprezentând 66% din beneficiarii pensiilor speciale. Pensiile militare nu sunt luate în calcul, fiind gestionate de MapN, Ministeul de Inerne și SRI.
Un răspuns transmis de Ministerul Muncii deputatului ieșean Daniel Oajdea arată că sunt șapte categorii de pensii speciale sau de serviciu în prezent. În răspuns s-a mai menționat și faptul că nu Ministerul Muncii a inițiat legislația din domeniul pensiilor de serviciu, acestea fiind promovate și inițiate de Parlamentul României.

Judecători și procurori – 3.227 de pensii speciale. Media pensiei lunare este: 9.403 de lei
Personal auxiliar justiție 1.627 de pensii speciale. Media pensiei lunare este: 3.589 de lei
Aviație 1.305 de pensii speciale. Media pensiei lunare este: 10.973 de lei
Corp Diplomatic 640 de pensii speciale. Media pensiei lunare este: 5.036 de lei
Parlament 503 de pensii speciale. Media pensiei lunare este: 2.876 de lei
Curtea de Conturi 43 de pensii speciale. Media pensiei lunare este: 7.750 de lei
*nu sunt incluse pensiile militare de serviciu

LĂSAȚI UN MESAJ