Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a anunțat că medicamentul Remdesivir, care a dat rezultate bune în tratarea pacienţilor infectați cu COVID-19, cu o formă severă, ar putea fi folosit și în România cam într-o lună. Antiviralul Remdesivir este cea mai nouă speranţă a cercetătorilor din întreaga lume pentru combaterea virusului Covid-19.
Un prim studiu clinic cu Remdesivir a fost Spitalul din Chicago, unde sunt tratați pacienți cu coronavirus. Studiul a inclus 125 de pacienți, dintre care 113 cu forme grave. Au fost înregistrate doar două decese. În rest, toți pacienții s-au vindecat. Cei mai mulți dintre ei aveau probleme respiratorii severe și febră, dar în urma administrării medicamentului au fost externați în mai puțin de o săptămână.
„Am urmărit și noi studiul din SUA. Urmărim ca Remdesivir să fie acreditat în SUA, apoi să intre în comunitatea europeană și să-l putem prelua și noi. Răspunsul la tratament e unul pozitiv și unul care promite. În acest moment noi suntem într-o relație în care avem o discuție cu cei care fac acest studiu. În măsura în care acest studiu este omologat, în putem aduce în comunitatea europeană și apoi și la noi. Să sperăm ca într-o lună”, a afirmat Nelu Tătaru la Antena 3.
Și profesorul dr. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, a vorbit despre efectele medicamentului Remdesivir testat în SUA pentru pacienţii cu COVID-19. El spune că acest medicament ar putea să fie aprobat ca tratament al infecției.
„Celelalte medicamente pe care le folosim în momentul de faţă sunt mai puţin legate de replicarea virală, de înmulţirea virusului. Mai degrabă sunt implicate în reducerea efectelor infecţiei, cum este Hidroxiclorochina. În paralel se testează şi alte antivirale, unele dintre ele provin din Japonia, China. Cred că la toate aceste tratamente antivirale ar trebui să avem un răspuns începând din toamnă. Atunci cred că Remdesivirul ar putea să fie deja autoritzat şi să fie fabricat”, a declarat Alexandru Rafila, la Antena 3.
Schema de tratament pentru coronavirus aprobată de Ministerul Sănătății
Un medicament folosit și în România împotriva coronavirusului dă rezultate încurajatoare
Cetățeanul TV