Lucrările la podul peste Dunăre, dintre Brăila și Galați, sunt în grafic. Premierul Ludovic Orban și ministrul Transporturilor, Lucian Bode, au verificat stadiul construcției, lucrările fiind realizate în procent de peste 17%. Orban s-a arătat mulțumit de stadiul lucrărilor, afirmând că este o investiție „spectaculoasă care va creşte atractivitatea României şi va atrage în zonă investitori”.
„Această investiţie serveşte nu numai arealului metropolitan Brăila-Galaţi. Această investiţie va asigura o legătură mai bună între Portul Constanţa şi Nordul Europei, va creşte atractivitatea României, va creşte potenţialul de dezvoltare, pentru că avem acest mare avantaj, această oportunitate, pe care încă nu ne-am fructificat-o, şi anume acela de a fi o poartă de intrare-ieşire a Europei la graniţa de sud-est. Toate investiţiile în infrastructură din această zonă vor aduce o dinamică economică foarte rapidă, după cum spuneau romanii: ‘via vita’-drumul e viaţă. Dezvoltarea acestor proiecte de infrastructură va creşte atractivitatea întregii zone pentru orice fel de investiţie”, a declarat premierul Ludovic Orban.
Potrivit ministrului Transporturilor, Lucian Bode, podul suspendat peste Dunăre este cea mai mare dezvoltare a infrastructurii de transport rutier din istoria României pentru această zonă.
„După ani în care proiecte majore precum, Podul peste Dunăre de la Brăila, VO Galați sau Drumul Expres Brăila –Galați s-au aflat în faze incipiente de implementare, am ajuns în faza în care trebuie să creștem ritmul de derulare, astfel încât întreaga regiune să beneficieze de avantajele unei infrastructuri moderne și rapide. Vorbim despre proiecte valoroase, de 2,1 miliarde de euro, care vor conecta întreaga regiune la principalele coridoare europene de transport, Coridorul IV pan-european Constanța-Nadlac și Coridorul IX pan-european Ploiești-Siret, asigurându-i totodată dezvoltarea. Chiar dacă “vedeta” regiunii în materie de infrastructură rămâne Podul peste Dunăre de la Brăila, toate celelalte proiecte conexe, DX Brăila- Tulcea, DX Tulcea-Constanța, DX Buzău-Brăila, precum și VO Tecuci contribuie la îmbunătățirea gradului de conectivitate, iar rețeaua de drumuri din regiune capătă coerență și predictibilitate”, a declarat Lucian Bode, ministrul Transporturilor.
Podul peste Dunăre, proiect de 488 milioane de euro
Proiectul podului peste Dunăre are o valoare de 488 de milioane de euro și este al cincilea din Europa în ceea ce priveşte gradul de complexitate. Licitaţia pentru realizarea podului a fost câştigată în ianuarie 2018 de asocierea Astaldi SpA (Italia) şi IHI Infrastructure Systems CO.Ltd (Japonia).
Durata de realizare a investiţiei este de 48 de luni, din care 12 luni proiectarea şi 36 de luni execuţia, iar termenul de garanţie este de 10 ani. Podul va avea o lungime de 1,9 km.
Cetățeanul TV