A cântat pe cele mai mari scene ale lumii cu grei ai muzicii internationale şi de fiecare dată a ridicat sala în picioare. Damian Draghici, căci despre el este vorba, a concertat și pentru bucureșteni, în Parcul Sebastian.
Evenimentul a fost organizat de Centrul Cultural și de Tineret „Ștefan Iordache”, din cadrul Primăriei sectorului 5.
Damian and Brothers a concertat alături de trupa Cobzality și a oferit un spectacol de zile mari, foarte apreciat de cei prezenți sâmbătă în Parcul Sebastian.
În continuare, în weekend-uri, Centrul Cultural și de Tineret „Ștefan Iordache” va încerca să ofere și alte momente artistice, în limitele posibile contextului regulilor de protecție și distanțare socială impuse.
CITEȘTE ȘI: Statuia lui Tudor Vladimirescu, reper cultural pentru Capitală
Nota 10 pentru artiști și pentru organizatori
Momentele de virtuozitate artistică au fost trăite la maxim de public, care a aplaudat minute în șir prestația artiștilor. De la folclor, pop instrumental, new age, world music la muzică jazz la nai – ritmurile muzicale care au făcut înconjurul lumii, sunt doar câteva dintre ingredientele spectacolului oferit bucureștenilor de Centrul Cultural și de Tineret „Ștefan Iordache”.
„A fost un spectacol de vis, un show incredibil al celor de la Damian and Brothers. Este prima oară când îi văd live și vă spun cu mâna pe inimă că este o experiență unică. Sper că primăria să mai organizeze astfel de evenimente”, spune o bucureșteancă.
„Nota 10 pentru artiști și pentru organizatorii care ne-au oferit în această perioadă grea un asemenea eveniment. Am mai fost la spectacole ale lui Damian Drăghici la Sala Palatului, dar de fiecare dată ai parte de o experiență unică”, descrie un tânăr experiența trăită la show-ul din Parcul Sebastian.
De la spectacol nu au lipsit nici cei mai mici fani ai lui Damian Drăghici. „Mi-a plăcut cum au cântat, mi-au plăcut toți. Aș fi vrut să nu se mai termine”, spune o fetiță venită la spectacol cu bunica.
La fel de încântați au fost și fanii celor de la Cobzality. Mi se pare extrem de reușită combunația dintre ritmurile de folclor și sunetele moderne ale trupei Cobzality. Este ceva unic”, afirmă o tânără.
Trebuie spus că, în ciuda energiei degajate de pe scenă, spectatorii au păstrat regulile de distanțare socială. Toți bucureștenii au purtat măști și s-au așezat la distanță unii de alții, așa cum au cerut organizatorii show-ului.
Damian Drăghici, șapte generații de muzicieni
Născut la București pe 31 martie 1970, într-o familie de romi a cărei patrimoniu muzical distins datează de cel puțin șapte generații, Damian Drăghici este muzician, compozitor și în prezent deputat în Parlamentul European.
Viața lui Damian Drăghici poate fi considerată un adevărat roman.
A început să învețe să cânte la nai, la vârsta de 10 ani, după ce cântase la diferite instrumente încă de la vârsta de 3 ani. La 15 ani cânta și înregistra deja cu Orchestra de muzică populară Radio din București.
A fugit din România la vârsta de 18 ani prin Iugoslavia, ajungând ulterior în Grecia. După ce a cântat o vreme pe străzi și cluburi, a fost descoperit de subsidiara olandeză a firmei Sony Music, care i-a oferit șansa să înregistreze. După o audiție ce a avut loc la Atena, i-a fost oferită o bursă integrală la colegiul de muzică Berklee din Boston. La Berklee nefiind însă niciun profesor de nai cu care să poată studia, a studiat cu profesorul de saxofon George Garzone.
A locuit în Los Angeles, a înregistrat 18 albume și a participat ca invitat pe un album care a câștigat un premiu Grammy, anume albumul „Winter Solstice” al formației Paul Winter Consort în 2006.
A urmat studii în domeniul muzicii la Universitatea de Muzică din Atena Philipos Nakas (1993-1996) și la Colegiul de Muzică Berklee din Boston, SUA (1997-1999), absolvind Bachelor degree cu Magna cum Laudae, Primul roman care a absolvit această școală.
Între 1993 și 2019 a înregistrat peste 20 albume solo, interpretând diferite stiluri muzicale, folclor, pop instrumental, new age, world music și muzică jazz la nai. A cântat alături de Joe Cocker, James Brown și Cindi Lauper, Shaggy, Zucherro, în cadrul turneului european „Night of the Proms Tour”, desfășurat între 2004 și 2006. În mai 2011, alături de celebrul violonist Nigel Kennedy, la concertul „Classical meets Jazz” din Piața Constituției din Capitală.
În 2006 a început proiectul „Damian & Brothers”, care a îmbinat manifestările muzicale cu mesajele împotriva discriminării etnice. În cadrul proiectului, a scos pe piață două albume „Magdalena” și „Romaniac” și a ținut peste 600 de concerte. Anii care au urmat au însemnat reinventarea sa care a culminat cu un succes fulminant pe piața muzicală românească.
Cobzality, cel mai fresh proiect electro-world music
Trupa Cobzality este cel mai fresh proiect electro-world music din zona premium a industriei muzicii alternative din România, inspirat de folclorul autentic românesc, de obiceiuri şi tradiţii, amestecând o gamă variată şi surprinzătoare de instrumente de percuţie şi de suflat acustice cu sunete moderne sintetizate sau elemente de muzică electronică şi sound design.
Fondat în 2012 de către doi dintre percuţioniştii de marcă ai renumitului proiect de percuţie neconvenţională ‘Sistem’ – Florin Romaşcu şi Robert Magheţi, Cobzality îşi completează componenţa invitând-o pe talentata solistă Bianca Purcărea, binecunoscută publicului datorită unor show-uri TV ca X-Factor sau Eurovision. Astfel, trupa e gata să transpună inflexiuni folclorice autentice într-un cadru modern, contemporan.
Florin Romaşcu şi Robert Magheţi au activat 12 ani în proiectul Sistem, aducând un important loc 3 la ediţia din 2005 a concursului Eurovision, printre alte apariţii majore naţionale sau internaţionale, ajutând astfel Cobzality cu expertiză şi experienţă de scenă remarcabilă.
Cetățeanul TV