vineri, februarie 7, 2025

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăRecomandările editorilorOUG privind noile măsuri fiscale, în Monitorul Oficial

OUG privind noile măsuri fiscale, în Monitorul Oficial

-

Ordonanţa de Urgenţă adoptată de Guvern pe 21 decembrie privind noile măsuri fiscale care vor intra în vigoare la 1 ianuarie a fost publicată în Monitorul Oficial. 

Actul normativ vine cu taxe noi pe cifra de afaceri pentru sectorul energetic şi telecom, precum şi taxe pe activele din sistemul bancar. În energie, companiile vor plăti o contribuţie de 2% din cifra de afaceri iar în telecom această contribuţie este de 3%. Totodată, preţul gazelor şi al energiei electrice va fi plafonat la 68 lei/MWh în perioada 1 aprilie 2019 – 28 februarie 2022, iar ANRE va elabora în ianuarie o metodologie în acest sens.

Noi măsuri fiscale și pentru bănci: taxa pe lăcomie

Guvernul a mai decis impozitarea activelor financiare ale băncilor în cazul unui nivel al ROBOR mai mare de 2%, contribuţie numită iniţial de autorităţi taxă pe lăcomie.

În ceea ce priveşte taxa auto, autorităţile au prevăzut că până la 30 iunie 2019 va fi returnată taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule şi taxa pentru emisiile poluante şi timbrul de mediu.

Pentru sectorul bugetar, actul normativ prevede majorarea salariilor cu 25% din diferenţa dintre ce primesc acum şi ce este prevăzut în Legea salarizării pentru anul 2022.

În sectorul contrucţiilor, actul normativ prevede scăderea cu 3,75% a contribuţiei de asigurări sociale pentru angajaţii din sector până în 2028. Totodată, pe parcursul anului viitor, salariul minim brut în sector creşte la 3.000 de lei.

Ordonanţa aduce modificări şi în ceea ce priveşte fondurile de pensii administrate privat. Astfel, un participant poate opta pentru trecerea la sistemul public de pensii după minim 5 ani de participare la un fond. Pe de altă parte, comisionul de administrare a fost redus la 1% de la 2,5%.

Ordonanţa 114/2018 prevede înfiinţarea unui Fond de Dezvoltare şi Investiţii care va finanţa proiecte din domenii precum educaţie, apă şi canalizare, reţele de energie electrică şi de gaze, drumuri, construcţii de baze sportive etc. Fondul va fi gestionat de Comisia Naţională de Strategie şi prognoză şi va fi finanţat prin împrumuturi de la Trezorerie, acordate pe 20 de ani, în limita a 10 miliarde de euro.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Salarii de nabab la CE Oltenia deşi compania este în colaps

0
Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor împotriva Abuzurilor Statului reclamă vineri, 7 februarie, salarii de lux şi beneficii nejustificate la Complexul Energetic Oltenia. CITEŞTE ŞI: Ministrul Dezvoltării, anunţ despre un cutremur de proporţii Aceștia spun că profitul net al companiei a scăzut de...