joi, ianuarie 23, 2025

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăȘtiri de ultimă orăLegea pensiilor, adoptată de Parlament

Legea pensiilor, adoptată de Parlament

-

Trântită în mod surprinzător la Senat, unde PSD-ALDE au o majoritate solidă, legea pensiilor a avut succes în Camera Deputaților, unde majoritatea guvernamentală scârțâie. Legea pensiilor, adoptată de Parlament.

Noua Lege a pensiilor este o adevărată bombă pentru orice viitor guvern. Majorările de pensii prevăzute sună bine dar nu pot fi susținute de economia României conform opiniei majoritare. Motiv pentru care legea prevede ca marile majorări să intre în vigoare de abia în 2021 – deci după instalarea unui nou Guvern și a unui nou Parlament în urma alegerilor generale care vor avea loc în toamna lui 2020.

Legea pensiilor, adoptată de Parlament. PSD a amorsat bomba pentru viitoarea guvernare

Legea pensiilor a fost adoptată inițial în decembrie 2018 dar nu a putut intra în vigoare pentru că imediat a fost reclamată la CCR. Curtea a dat verdict de neconstituționalitate parțială și legea s-a întors în Parlament.

Modificată în Comisiile parlamentare de resort, legea a fost în mod surprinzător trântită în plenul Senatului, unde PSD are majoritate și de unul singur, fără parlamentarii ALDE. Ajunsă la Camera Deputaților, legea pensiilor a fost adoptată urgent: astăzi a fost avizată pozitiv în Comisii și tot astăzi s-a dat votul final: 197 de voturi ”pentru”, 70 de abțineri și niciun vot împotrivă. Ceea ce înseamnă că legea ar urma să fie promulgată de președinte, asta dacă nu va urma o nouă sesizare a CCR.

Adoptarea legii a fost precedată de un scandal în plenul Camerei, unde Opoziția a reclamat atât existența unor neclarități în nouă lege cât și încercarea de a cumpăra bunăvoința pensionarilor înainte de cele trei rânduri de alegeri care vor avea loc până la finalul lui 2020.

„Nici cu ocazia reexaminării legii după decizia CCR, actuala majoritate parlamentară nu a vrut să adopte o soluţie legislativă care să garanteze în mod real respectarea dreptului la pensie şi al dreptului la proprietate privată. CCR a declarat neconstituţională legea pensiilor, întrucât formula folosită pentru a materializa dreptul la pensie este complet neclară şi permite arbitrariul. Dispoziţiile CCR nu au fost transpuse în acest proiect de lege”, reclamă PNL prin vocea deputatului Valeria Schelean.

„Această lege este o farsă. Să-ţi propui creşterea punctului de pensie cu 40% cu doar trei luni înaintea alegerilor parlamentare din 2020 în scopuri evident politice a fondului pensii. Pretindeţi că era în programul de guvernare, deşi nu era în forma aceasta. Bani nu există, că Lia Olguţa Vasilescu arată în expunerea de motive se arată că această lege doar în anul curent are un impact negativ de 8,5 miliarde lei, bani pe care nu i-aţi prevăzut în legea asigurărilor sociale. Să folosiţi fondul de pensii cu scopul de a stoarce voturi de la pensiuonari este imoral. Nu poţi pretinde că reformezi sistemul de pensii, dar să păstrezi pensiile speciale”, acuză USR prin intermediul deputatului Cristian Seidler.

Spre deosebire de PNL și USR, UDMR și PMP susține noua lege a pensiilor.

Promotoare a proiectului pe vremea când era ministru al Muncii, pesedista Olguța Vasilescu spune că cerințele CCR au fost respectate întocmai și legea este acum în perfectă regulă.
„Curtea a cerut la trei paragrafe să fie niște clarificări, mai precis cine este obligat să plătească dările către stat pentru bugetul asigurărilor sociale și acolo s-a făcut precizarea că deși trebuie să le plătească angajatul, cel care le colectează și le distribuie mai departe este angajatorul. A fost o corelare pentru pensiile de invaliditate în mod normal ar trebui să venim cu o lege privind indemnizația socială minimă care ar avantaja persoanele care au în prezent pensie de invaliditate, dar pentru că așa a solicitat CCR ca să fie foarte clar am operat și aceste modificări”, a susținut Vasilescu în plen.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Peste 40% dintre elevii din mediul rural nu mai vor să meargă la liceu

0
Un studiu recent realizat de World Vision România scoate la lumină o realitate îngrijorătoare legată de abandonul școlar: 41% dintre copiii de gimnaziu din mediul rural nu doresc să urmeze liceul. CITEŞTE ŞI: Călin Georgescu cheamă mâine românii la Hora...