Gripa este una dintre cele mai de temut boli. Numai în ultima săptămână aproximativ 40 de mii de români au fost diagnosticaţi cu infecţii respiratorii acute. Peste 100 dintre ei erau infectaţi cu unul dintre cele patru tulpini ale virusului gripal.
Rapoartele medicale arată că sunt cu 40% mai mulţi decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Medicii spun însă că este posibil ca în perioada următoare, mai ales că încep şcolile şi grădiniţele, îmbolnăvirile să crească. De altfel, specialiştii sunt de părere că un vârf al îmbonăvirilor cu gripă va fi în luna februarie.
Gripa ar putea exploda când copiii se întorc la şcoală
Deja cabinetele medicilor de familie dar si unităţile de primiri urgenţe ale spitalelor au fost luate cu asalt de persoane cu probleme respiratorii. Medicii spun că se aşteaptă la o avalanşă de îmbolnăviri în eprioada următoare când copiii se întorc din vacanţă.
„Este posibil ca în perioada următoare, numărul de cazuri să crească și să ajungem la un număr mare, într-o perioadă relativ scurtă, iar acest lucru a fost transmis atât de Centrul European de Control al Bolilor, cât și de Centrul de Control al Bolilor din SUA, unde într-adevăr se înregistrează multe cazuri de gripă”, a declarat profesorul Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii de Microbiologie, potrivit DC News.
Toate tulpinile virusului gripal circulă simultan
Doctorul Rafila a mai precizat că gripa din acest an are un caracter mai puţin obişnuit, în sensul că, faţă de anii precedenţi, acum circulă simultan toate cele patru tulpini de virusuri gripale, care se regăsesc și în formula vaccinului antigripal, recomandat de Organizația Mondială a Sănătății.
Ministerul Sănătăţii a cumpărat pentru acest sezon gripal 1,5 milioane de doze de vaccin. Iar potrivit unui raport al Centrului naţional de Supraveghere şi control al Bolilor Transmisibile, până la data de 05.01.2020 au fost vaccinate antigripal 1.400.723 persoane din grupele de risc, cu vaccin distribuit de stat. Însă ceilalţi trebuie să îşi cumpere dozele din farmacii.
NU mai sunt vaccinuri în farmacii
Pacienţii se plâng însă că nu mai sunt vaccinuri. Şi chiar şi specialiştii recunosc acest lucru.
„Ne putem vaccina, cu condiția să găsim vaccinurile în farmaciile cu circuit deschis. Într-adevăr, numărul vaccinurilor a fost mai mare decât cel din anul precedent. 1,5 milioane de doze de la Ministerul Sănătății, la care se adaugă cca. 400 de mii de doze de pe piața liberă, dar acest lucru ca să putem discuta despre prevenirea unei manifestări de tip epidemic prin vaccinare trebuie să crească consistent, trebuie să multiplicăm măcar de trei ori încât să putem discuta despre o acoperire vaccinală apropiată de recomandarea UMFST care precizează că cca. 75% dintre persoanele din grupele la risc, mai ales persoanele în vârstă de peste 65 de ani, ar trebui să fie vaccinate”, a subliniat Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila, conform DC News.
Gripa a fost confirmată în peste 100 de cazuri
Potrivit unui raport al Centrului naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, de la începutul sezonului au fost confirmate 114 cazuri de gripă:
13 cazuri gripa cu virus AH1
11 cazuri gripa cu virus AH3
14 cazuri gripa A nesubtipat
76 cazuri gripa cu virus B
În sezonul gripal trecut, aproape 200 de persoane au murit din cauza gripei. Anul acesta s-a înregistrat un singur deces. Este vorba despre un bărbat din Dimboviţa, nevaccinat şi cu probleme de sănătate.
Cum ne protejăm de gripă
Având în vedere că gripa se răspândeşte foarte uşor, medicii fac apel la părinţi să nu îi ducă pe cei mici la grădiniţă sau la şcoală dacă sunt bolnavi. Iar pentru răspândirea gripei trebuie să ţinem seama şi de regulile de igienă. Spălatul frecvent şi corect pe mâini, evitarea aglomeraţiei şi tuşitul în pliul cotului pot duce la eviarea răspândirii bolii dacă sunt respectate.
Cetățeanul TV