duminică, septembrie 8, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăȘtiri de ultimă orăDe ce a fost eliberat Radu Mazăre: Exemplu la Jilava!

De ce a fost eliberat Radu Mazăre: Exemplu la Jilava!

-

Tribunalul Ilfov arată, în motivarea deciziei de eliberare condiţionată a lui Radu Mazăre, fostul primar al Constanţei, că infracţiunile pentru care a fost condamnat sunt grave şi prejudiciile consistente, dar că întreaga sa conduită din penitenciar dovedeşte că executarea restului de pedeapsă poate fi făcută şi în stare de libertate.

CITEŞTE ŞI: OFICIAL George Tuță a câștigat alegerile la Sectorul 1, cu 36,61%. Clotilde Armand a obținut 35,92%. BEC a respins cererea de anulare a alegerilor

Mazăre a fost condamnat la 9 ani de închisoare în dosarul retrocedărilor de terenuri din Mamaia şi în dosarul Polaris, el executând 5 ani din această pedeapsă.

Instanţa a menţionat că Mazăre a fost recompensat de 27 de ori în penitenciar şi nu a fost sancţionat disciplinar.

„Contrar argumentelor primei instanţe, instanţa de control judiciar constată că ansamblul probelor administrate în cauză nu susţin concluzia că deţinutul nu a dat dovezi temeinice de îndreptare, în condiţiile în care acesta nu a fost sancţionat disciplinar pe întreaga perioadă de detenţie, a fost recompensat de 27 de ori (ultimele două recompense fiind acordate după ultima amânare dispusă de către instanţă) şi i se consideră executate ca urmare a activităţilor lucrative, de instruire şcolară şi formare profesională prestate, un număr de 270 zile (din care 20 zile pentru absolvirea unui curs de calificare)”, se mai precizează în document.

Îngrijitor de spații verzi

De asemenea, caracterizarea făcută de Penitenciarul Jilava lui Radu Mazăre arată că „a participat activ la activităţi semistructurate (concursuri tematice, dezbateri, artizanat, prelegeri, activităţi tehnice-aplicative, cercuri de lectură, recenzii de carte, sportive, moral-religioase, stagii de practică). A beneficiat de consiliere educaţională, moral-religioasă, socială şi psihologică. În prezent este inclus la programul de pregătire pentru liberare”.

Totodată, Radu Mazăre a participat şi a absolvit un curs de recalificare profesională de îngrijitor de spaţii verzi.

Tribunalul Ilfov a mai arătat, în motivare, că infracţiunile pentru care a fost condamnat Radu Mazăre sunt grave şi prejudiciile consistente, dar că pedeapsa rămasă poate fi executată şi în libertate.

Model de conduită

„Este adevărat că infracţiunile pentru care contestatorul a fost condamnat sunt grave şi că prejudiciile produse prin săvârşirea acestora sunt consistente (pentru recuperarea acestora fiind instituite măsuri asigurătorii prin cele două hotărâri de condamnare), însă întreaga conduită a persoanei condamnate din timpul executării pedepsei dovedeşte că executarea restului de pedeapsă poate fi făcută şi în stare de libertate. Deosebit, gradul de instrucţie al contestatorului, modul de conduită adoptat de acesta în perioada executării pedepsei raportat la legătura cu mediul de suport demonstrează că procesul de reeducare este aproape finalizat, nefiind necesară menţinerea persoanei condamnate în detenţie”, se mai arată în motivare.

De asemenea, Tribunalul Ilfov a avut în vedere faptul că Radu Mazăre nu este cunoscut cu antecedente penale, are o familie, s-a căsătorit în perioada detenţiei şi soţia sa este însărcinată, având şi un copil major.

Pedepse contopite

Radu Mazăre executa o pedeapsă de 9 ani de închisoare, în urma contopirii a două pedepse definitive primite de fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre, una de nouă ani de închisoare în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri şi alta de cinci ani de închisoare, în dosarul Polaris.

În dosarul Polaris, Radu Mazăre a fost trimis în judecată în 10 decembrie 2015, fiind acuzat de trei infracţiuni de luare de mită, abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi conflict de interese.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au arătat în rechizitoriu că Radu Mazăre a primit opt milioane de euro şi peste opt milioane de lei de la reprezentanţii unor firme pentru facilitarea emiterii unor documente şi pentru înlesnirea câştigării unei licitaţii sau încheierea unor contracte.

În acest dosar, Radu Mazăre a fost condamnat în 3 februarie 2022, la cinci ani de detenţie.

În dosarul retrocedărilor ilegale, fostul primar al Constanţei Radu Mazăre a fost condamnat definitiv, în februarie 2019, la 9 ani de închisoare pentru abuz în serviciu, în formă continuată, şi constituire a unui grup infracţional organizat, alături de alţi 31 de inculpaţi, funcţionari publici, oameni de afaceri, notari şi evaluatori.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Alfred Bulai a făcut infarct, în arest. A fost transportat de urgență la spital

0
Alfred Bulai a fost dus de urgență din Arestul Central la Spitalul Universitar, după ce a acuzat stări de rău. El ar fi suferit un infarct. Medicul centrului de arestare în care se afla sociologul Alfred Bulai a observat că...