Profesorul Alexandru Rafila, membru în Comitetul Executiv al OMS, spune că rata de transmitere a virusului COVID-19 în România este în prezent de 0,9 și ar fi bine să rămână la acest nivel și după măsurile de relaxare.
„E o valoare calculată pentru majoritatea țărilor din regiunea europeană a OMS, suntem în zona galbenă, în care sunt majoritatea țărilor care au introdus măsuri de relaxare. Sunt doar două, trei țări în zona verde, cu un indice de transmitere de 0,7-0,8. Noi suntem undeva pe la 0,9. E bine, ca să ai speranță că ții epidemia sub control, să fii întotdeauna sub 1 ca să nu ai o transmitere care să ducă la apariția unui număr mai mare de cazuri. Trebuie menținută această rată a transmiterii sub 1”, a spus Alexandru Rafila, într-o intervenție la Digi24.
Rafila a subliniat că aceste calcule matematice trebuie evaluate peste 7 zile pentru a observa dacă „relaxarea a dus la o creștere substanțială, la o creștere acceptabilă sau rămânem la același nivel sau chiar mai mic”. Important este ca oamenii să respecte în continuare regulile distanțării și măsurile de igienă.
Și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a făcut zilele trecute un apel către populație pentru respectarea regulilor. În caz contrar, a adăugat el, România se va confrunta cu o creștere a numărului de cazuri și vor fi necesare noi restricții.
„Până acum am luat măsuri ferme, încet-încet responsabilitatea se transferă către cetățean. Dacă omul de rând înțelege că ieșitul din casă are reguli, chiar dacă nu mai are nevoie de declarație în localitate, că portul măștii este obligatoriu, dacă înțelege aceste aspecte avem șansa să trecem mai ușor și prin al doilea val”, a spus Arafat.
În România au fost confirmate, până acum, 16.704 de infecții cu coronavirus. În total, au murit 1.094 de persoane din cauza noului virus.
Cetățeanul TV