Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a declarat că de luni, 4 ianuarie, activitatea de vaccinare anti-Covid va fi începută în peste 90% din cele 370 de centre destinate vaccinării personalului medical.
În acest mod, se va ajunge la circa 20.000 de persoane imunizate zilnic.
„Eu cred că vom reuşi să acoperim într-un timp relativ scurt, cel puţin până la jumătatea lunii ianuarie, mare parte din personalul medico-social. Din 4 ianuarie, 5, 6 ianuarie, ar trebui să avem cel puţin 20.000 de persoane vaccinate pe zi”, a precizat acesta. Gheorghiță a adăugat că se creează astfel posibilitatea ca, din a doua jumătate a lunii ianuarie, să înceapă deja vaccinarea pentru etapa a doua din strategia de vaccinare, destinată personalului din centrele medico-sociale.
În a doua etapă, ritmul vaccinărilor ar urma să fie accelerat și mai mult. El va depinde însă de cantitatea de doze care vor fi disponibile. „Trebuie să ţinem cont, pe de-o parte, de disponibilitatea vaccinurilor. Se poate accelera, pentru că în etapa a doua sunt prevăzute circa 900 de centre de vaccinare. Important este să avem o disponibilitate suficient de mare a vaccinului, pentru că avem un calendar de livrare săptămânal, cel puţin pentru vaccinurile de la compania Pfizer. S-au contractat din partea României circa 8,5 milioane de doze pentru prima etapă, practic pentru primul contract”, a mai specificat coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare.
Autoritățile au anunțat că duminică, 3 ianuarie, a început distribuirea a peste 36.000 de doze de vaccin solicitate de centrele de vaccinare din fiecare județ. Necesarul de vaccinuri este contabilizat, cu o zi înainte, de direcțiile de sănătate publică, care îl transmit către centrele regionale de stocare a vaccinului.
În total, în cele 8 zile de la începutul vaccinării pe teritoriul României, au fost imunizate cu serul anticoronavirus de la Pfizer 13.596 de cadre medicale.
Cetățeanul TV