Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a dezvăluit că printre personalităţile ale căror nume au fost vehiculate drept posibili prezidenţiabil se numără Theodor Paleologu, Daniel Funeriu și Nicuşor Dan. Hunor a detaliat și cum s-a ajuns la Crin Antonescu, precizând că Marcel Ciolacu a fost cel care a ţinut ca prezidenţiabilul să fie clar stabilit încă de la început.
„Eu am avut mai multe propuneri. Eram îngrijorat în acel moment, când noi formam coaliţia, să nu facem greşelile coaliţiei lor de anul trecut, când au avut mai mulţi candidaţi. Pur şi simplu, era pentru mine foarte clar că dacă intrăm într-o astfel de coaliţie, trebuie să avem un singur candidat, trebuie să avem alegeri cât mai repede şi trebuie un candidat care poate să fie credibil într-o zonă destul de largă, fiindcă nu eşti candidatul unui partid, până la urmă, nici măcar nu eşti candidatul unei coaliţii.
Susţinut de o coaliţie, trebuie să aduni voturile din foarte multe segmente sociale şi de aceea eu căutam şi din zona academică, şi din zona politică cât de cât. Eu am lansat câteva nume, am vorbit cu fiecare înainte, că nu-mi permit să arunc numele unuia sau altuia, mai puţin cu Daniel David. Cu Daniel n-am vorbit înainte, dar ştiam cât de cât despre ce vorbim şi sigur după aceea am mai vorbit”, a declarat Kelemen Hunor la Prima TV.
Kelemen Hunor: Antonescu poate şi trebuie să intre în turul doi
Liderul UDMR a mai spus că, în coaliție, s-a discutat toate aceste variante, Theodor Paleologu, Daniel Funeriu și Nicuşor Dan, și că un consens cât de cât s-a conturat în jurul lui Crin Antonescu: „Şi aşa am ajuns să avem un candidat comun în momentul în care noi am format coaliţia şi să trecem şi numele candidatului, ceea ce a fost solicitat de Marcel Ciolacu. Nu de Antonescu, nu de altcineva. Marcel Ciolacu a vrut să trecem şi numele candidatului ca să nu avem surprize mai târziu. Din punctul meu de vedere, da, este o alegere corectă şi abordarea mea în continuare este că Antonescu poate şi trebuie să intre în turul doi şi poate câştiga turul doi”.
Conflictele cu Crin Antonescu
Cât despre relația cu Crin Antonescu, Hunor a spus că a avut mai multe conflicte cu fostul lider al PNL, pe vremea când acesta făcea parte din USL şi UDMR forma guvernul alături de PDL: „Dar niciodată nu m-a minţit Antonescu. Niciodată nu a fost extremist. Niciodată nu a fost iraţional. E un patriot, dar niciodată nu exagerează. În 2016 s-a retras din politică. Eu aşa înţeleg, nu că s-a dus să doarmă la Bruxelles.
El şi-a asumat o retragere, după nu ştiu cât timp, din 1990 când a intrat în politică. A zis,”Dom-le, e momentul să mă retrag”, s-a întâmplat ce s-a întâmplat în PNL, cu USL şi aşa mai departe. Şi-a asumat această retragere, cum fac şi alţii. El n-a vrut să revină în politică. Şi acest lucru trebuie spus. Nu a fost ambiţia lui Antonescu să revină în politică. El a fost rugat să revină în politică. Dacă n-ar fi fost rugat, lumea nu ar vorbi despre Antonescu”.
Cetățeanul TV