vineri, noiembrie 22, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăInvestigațiiAchiziții publiceMotivarea arestării lui Theodor Berna: Tehnologica Radion repara doar pe hârtie bulevarde...

Motivarea arestării lui Theodor Berna: Tehnologica Radion repara doar pe hârtie bulevarde și stații de metrou

-

Theodor BernaMotivarea deciziei de arestare preventivă a regelui asfaltului Theodor Berna scoate la iveală practici cu greu de imaginat într-o țară europeană a secolului 21. Tehnologica Radion a subcontractat lucrări de execuţie sau de reparaţii la bulevarde, străzi sau metrou către firme „fantomă”. Acestea nu aveau muncitorii şi utilajele necesare executării lucrărilor respective, iar Berna le plătea pe baza unor facturi, chiar dacă pe teren nu se întâmpla mai nimic.

Theodor Berna, care controlează companiile de construcţii Tehnologica Radion şi Teloxim Con, a fost arestat preventiv în 19 august, de Tribunalul Prahova, într-un dosar în care este cercetat alături de mai mulţi oameni de afaceri, pentru evaziune fiscală şi spălare de bani cu un prejudiciu de peste 100 milioane de euro, după cum Cetateanul.net a scris aici.

Judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Prahova care a decis arestarea lui Berna prezintă, în motivarea deciziei, obţinută de Mediafax, documente din care rezultă că bulevarde şi străzi din Capitală sau tronsoane de metrou figurau cu lucrări de execuţie doar pe hârtie. În realitate, Tehnologica Radion subcontracta firme fantomă, fără utilaje şi muncitori sau care nu aveau un astfel de obiect de activitate. În susținerea acestor acuzaţii, anchetatorii prezintă documente transmise de Inspectoratul Teritorial de Muncă sau de organele fiscale.

Potrivit procurorilor, în perioada 2008-2013, administratorul Tehnologica Radion, Theodor Berna, „a desfăşurat, în numele şi pe seama societăţii relaţii comerciale nereale cu terţe societăţi comerciale cu comportament inadecvat sau cu comportament de tip fantomă, în urma cărora a înregistrat în contabilitate facturi fictive privind achiziţia de bunuri şi servicii, în baza acestora efectuând plăţi către acestea, sume de bani ce ulterior au fost retrase în numerar de administratorii societăţilor şi predaţi acestuia”.

Facturi pe bandă rulantă, prejudiciu imens la bugetul statului

„Prin manoperele dolosive desfăşurate de către administratorul Theodor Berna, s-a stabilit la această dată că bugetul consolidat al statului a fost influenţat negativ cu suma de 73.848.922 de lei respectiv 29.027.444 de lei – impozit pe profit şi 44.821.478 de lei – TVA”, se arată în motivarea instanței prahovene.Theodor Berna

Prejudiciul fiscal stabilit de procurori și acceptat de instanță rezultă din relaţiile comerciale derulate şi înregistrate în contabilitate între Tehnologica Radion şi firmele Teloxim Con, Proiect Alfa Capital, A., C.M.I. şi D.C., susţin anchetatorii.

Concret, în perioada 2008-2011, Teloxim Con a emis către Tehnologica Radion 46 de facturi în valoare totală de 238.732.795 de lei şi TVA aferentă de 51.136.995 lei, al căror obiect a constat în servicii reprezentând manoperă şi lucrări privind reparaţii ale unor străzi, amenajare şi modernizare sistem rutier, reabilitarea termică a blocurilor. Facturile erau emise fără a avea situaţii de lucrări care să justifice concretizarea acestora, arată judecătorul.

Totodată, Tehnologica Radion a emis alte 27 de facturi, în valoare totală de 235.011.653 de lei şi TVA aferentă de 51.383.906 lei, care au fost evidenţiate ca achiziţii în cheltuielile Teloxim Con. „Atât în cazul serviciilor şi lucrărilor facturate de SC T.C. SRL, cât şi în cazul celor facturate de către SC T.R. SRL, nu au fost prezentate situaţii de lucrări care să justifice realitatea şi concretizarea acestora”, se arată în motivare.

 Străpungerea Buzești – Berzei, “corodată” de evaziune

Theodor BernaJudecătorul menţionează că din adresele emise de Inspectoratele Teritoriale de Muncă reiese că, în perioada 2012 – 2013, principalii furnizori declaraţi de Teloxim Con au fost societăţi cu un comportament fiscal inadecvat, care nu aveau posibilitatea efectuării lucrărilor, prestării serviciilor sau livrării bunurilor, nu aveau personal angajat, nu deţineau active în patrimoniu şi nu au declarat şi nu au achitat obligaţii faţă de bugetul statului.

În motivare se mai arată că bulevarde şi străzi din Bucureşti trebuia reparate pe baza contractelor încheiate de Tehnologica Radion cu Teloxim Com şi alte firme subcontractoare. După verificări a rezultat însă că lucrările nu puteau fi executate, din cauza faptului că subcontractorii nu aveau angajaţi şi nici utilajele necesare: „Teloxim Con a făcut obiectul unei inspecţii fiscale parţiale, prin care au fost analizate şi achiziţiile de bunuri şi servicii ale acestuia. Din verificarea efectuată a rezultat că Teloxim Con a înregistrat achiziţii de servicii («lucrări de reabilitare a sistemului rutier în … – strada Buzeşti», «lucrări de reabilitare sistem rutier drumuri – strada Gării de Nord», «lucrări reabilitare cale rulare tramvai – Străpungere Buzeşti-Berzei», «reparaţii străzi – sector 2 …») în baza unui numar de 18 facturi în valoare totală de 13.432.793 lei, din care valoare fără TVA de 10.832.897 de lei şi TVA aferentă de 2.599.895 de lei, având înscrise ca emitent societatea D.C.. Tranzacţiile sus-menţionate au avut la bază 18 contracte”, susține judecătorul.

Suveica banilor orchestrată de Theodor Berna

Anchetatorii dezvăluie o adevărată suveică orchestrată de regele asfaltului Theodor Berna, prin care facturile se plimbau pe la mai multe firme, pentru ca în final banii să ajungă tot la el, sub diverse forme.Theodor Berna

Potrivit documentului citat, suspiciunile cu privire la realitatea operaţiunilor derulate cu societatea D.C. se bazează pe următoarele elemente probatorii: societatea este dizolvată cu lichidare şi radiată din 21 mai 2013; activitatea principală a societăţii o constituie „Întreţinerea şi repararea autovehiculelor” – cod CAEN 4520; din analiza declaraţiilor informative 394 depuse a rezultat faptul că, în perioada analizată, societatea DC a raportat achiziţii de la doar trei firme, care au un comportament fiscal inadecvat, nu deţin baza materială şi nu au angajaţi care să poată executa în regim de subantrepriză lucrările „contractate” de societatea D.C. şi care potrivit extraselor bancare au fost utilizate pentru transferul diverselor sume către alte societăţi şi retragerea de importante sume în numerar, respectiv 11.313.070 lei.

Mai mult, potrivit bilanţurilor contabile, firma D.C. avea un angajat şi nu a raportat că ar avea în patrimoniul utilaje şi alte active circulante care să poată fi folosite la executarea lucrărilor de reabilitare a sistemului rutier şi liniilor de tramvai.

Societatea D.C. s-a declarat ca plătitoare de impozit pe salarii şi contribuţii sociale, însă, conform sumelor înscrise în declaraţiile fiscale depuse de această societate în 2012, fondul lunar de salarii a fost de maximum 727 de lei!.

Totodată, potrivit datelor furnizate de ITM Galaţi, societatea D.C. a avut în perioada analizată un singur angajat cu contract individual de muncă, încadrat ca tinichigiu carosier.

„Urmare analizelor efectuate pe baza declaraţiilor depuse la organele fiscale de către SC D.C. SRL şi de către alţi parteneri ai acesteia, precum şi a documentelor puse la dispoziţie de instituţiile bancare şi organele de cercetare penală, a reieşit că această societate nu a desfăşurat activitatea propriu-zisă constând în lucrări de construcţii a drumurilor, ci numai a creat la nivel declarativ aparenţa ca funcţioneză ca o societate cu un comportament fiscal adecvat, în fapt aceasta fiind utilizată pentru activitatea de transferare a sumelor de bani încasate de la diverse societăţi către alte societăţi, precum şi de ridicare în numerar din conturile bancare”, a mai arătat judecătorul în motivarea deciziei de arestare preventivă a lui Berna.

Inginerii financiare subterane la metroul din Drumul Taberei

Theodor BernaUn traseu similar a urmat şi contractul semnat de Tehnologica Radion cu firma Proiect Alfa Capital, privind planşeele şi betoanele unei interstaţii de metrou.

Din documentele anchetatorilor, prezentate în motivare, se arată că Berna a semnat cu directorul Proiect Alfa Capital, în 11 decembrie 2012, un contract de lucrări în valoare de 377.417,19 lei, care avea ca obiectiv „lucrări la structura de rezistenţă execuţie betoane armate în radiere şi plansee Interstaţia Valea Ialomiţei”, cu durata de excuţie a lucrărilor de o lună.

În urma verificărilor făcute la societatea Proiect Alfa Capital, a fost identificat un contract încheiat pe 15 noiembrie 2012 cu societatea N.I., în calitate de prestator, care avea acelaşi obiect ca şi contractul din 11 decembrie 2012, diferenţa dintre cele două contracte fiind legată de cantităţile de lucrări contractate.

Conform clauzelor din contractul de lucrări din 15 noiembrie 2012, societatea N.I. se angaja să execute pentru Proiect Alfa Capital lucrări la structura de rezistenţă la obiectivul „Magistrala M5- Drumul Taberei – Pantelimon Trons 1. Drumul Taberei – Universitate Lot L1.2 Romancierilor – Stația Valea Ialomiței, inclusiv depou şi galeria de legatură – etapa III”. Durata de execuţie a lucrărilor era de trei luni, începând de la data emiterii ordinului de începere a lucrării. Valoarea totală a contractului a fost de 2.446.739,18 lei, iar modul de determinare a acesteia este consemnat într-o anexă, în care sunt tipurile de lucrări, cantităţile şi valorile acestora.

Din analiza făcută pe baza declaraţiilor depuse, efectuată de organele fiscale prin procesul verbal din 16 octombrie 2013, rezultă că SC N.I. SRL nu a desfăşurat în perioada 2012-2013 activitate propriu-zisă, ci numai a creat la nivel declarativ aparenţa că funcţionează ca o societate cu comportament fiscal adecvat. De fapt, aceasta a fost utilizată pentru activitatea de transferare a sumelor de bani încasate de la diverse societăţi către alte societăţi precum şi de ridicare de numerar din contul societăţii deschis la R.B., a mai arătat judecătorul în motivare.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

AEP şi-a cumpărat masă cu 32.000 de euro şi scaune cu câte 500 de euro unu

0
Biroul Electoral Central și Autoritatea Electorală Permanentă au cumpărat la finalul lunii trecute, în toiul pregătirilor pentru alegerile prezidențiale și parlamentare, o masă în valoare de peste 32.000 de euro și 32 de scaune cu 500 de euro bucata...