vineri, noiembrie 22, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăInterviuINTERVIU Prof. Dr. Norina Forna: Tinerii dentiști, convinși să rămână în România,...

INTERVIU Prof. Dr. Norina Forna: Tinerii dentiști, convinși să rămână în România, prin acces la finanțare europeană și consiliere profesională

-

Duminică s-a încheiat cel mai important eveniment interdisciplinar din peisajul medical dentar – Congresul Balcanic de Stomatologie BaSS 2015, desfășurat timp de patru zile, la hotelul Intercontinental din București. Congresul, condus de profesor doctor Norina Forna, decanul Facultății de Stomatologie din Iași, a avut ca teme implantologia, cariologia, endodonția, protetica și diverse secțiuni interdisciplinare.

Într-o lume medicală, precum cea românească, cu o elită, în mare parte, obsedată de carieră, avere și putere, Norina Consuela Forna este pionierul unei formidabile mișcări de sprijinire a tinerilor medici, pornind de la instruire performantă, consiliere profesională și mergând până la îndrumarea pentru obținerea de finanțare europeană, pentru ca aceștia să își poată construi o afacere de succes în România. Norina Consuela Forna este totodată și promotorul unei manifestări sociale unice – „Caravana Profilaxiei”, prin care mii de cetățeni primesc anual consultații stomatologice gratuite.

Norina Forna
Prof. Dr. Norina Consuela Forna, decanul Facultății de Stomatologie Iași

Reporter: – Care este numărul de medici dentiști/cabinete stomatologice existent în România la această dată?

– Prof. Dr. Norina Forna: Din datele pe care le am la cunoștință, în România sunt 16-17.000 de practicieni, iar în centrele universitare București și Iași sunt 5200, respectiv ciorca 1000 de cabinete.

– Asistăm, în cazul medicilor, inclusiv a celor  stomatologi, la un adevărat exod  în străinătate. Care sunt cauzele acestui exod?

Asistăm, într-adevăr, la un fenomen foarte îngrijorător – în marile orașe și centre universitare s-a constat că anual părăsesc țara peste 100-150 de medici dentiști.  Plecarea medicilor români presupune orientarea către exterior, spre țări dezvoltate ce oferă condiții și venituri mult peste cele obținute în țară. Cauzele pentru care această situație se întâmplă în România sunt: reformele continue în sistemul medical, managementul necorespunzător al spitalelor, malpraxisul, politizarea excesivă a sistemului sanitar, blamarea corpului medical, diminuarea investițiilor în cercetare și dezvoltare, veniturile mici ale medicilor, incapacitatea formării specialiștilor din diverse paliere ale sistemului, achiziții centralizate și lipsa condițiilor optime de desfășurare a activității zilnice.

MedCareer – serviciile de consiliere profesională pentru absolvenți și studenți

Forna– Exodul este cauzat, în mare parte, și de lipsa unei orientări profesionale reale. Sunteți prima dintre personalitățile publice ale lumii medicale românești care a înțeles importanța orientării în carieră pentru absolvenții de medicină dentară.

Traseul profesional reprezintă o succesiune de poziții, activități și experiențe. Schimbările continue intra- și extra-organizaționale, precum și cele tehnologice, ne-au determinat să găsim modalități prin care studenții să poată înțelege complexitatea existenței lor post-universitare și să-și planifice și gestioneze fiecare pas. Facultatea de Medicină Dentară din Iași a inițiat și organizat un important demers ce vine în sprijinul studenților: MedCareer – consiliere profesională pentru studenții în medicină și program integrat de practică în domeniul medicinei generale și dentare – proiect ce se desfășoară pe parcursul anului 2015.

Studenții și absolvenții sunt consiliați astfel încât, în acord cu personalitatea fiecăruia, cu dorințele pe care și-le propune să-și individualizeze abilitățile practice astfel încât să poată urma traiectoria formativa de elecție. De serviciile de consiliere vor beneficia 5050 de studenți – 2800 studenți la facultățile de medicină dentară și 2250 de studenți la cele de medicină generală din 5 centre universitare din țară.

– Care sunt problemele cu care se confruntă proaspătul absolvent de medicină dentară în momentul în care vrea să-și deschidă propriul cabinet?

– Putem discuta de la prețul produselor și până la capacitatea de autoevaluarea a competenței și malpraxis, chestiuni deloc de neglijat la început de drum. Și nu numai… La prima vedere, principalul aspect, pe care îl are în vedere un absolvent al facultății, este cel financiar. Investiția inițială pentru deschiderea și dotarea unui cabinet/clinici dentare poate fi între 50000 și 100000, chiar 200000 de euro. Tinerii absolvenți, ce nu au încă experiența necesară, pot lucra o vreme în diversele cabinete private, în formula de angajat, ulterior rămânând ca, în funcție de diverse aspecte (competență, resurse financiare, echipă), să-și poată înființa propria afacere – un cabinet propriu.

Finanțare europeană pentru deschiderea de cabinete

Norina Forna– Cum se pot transformă pasiunea și pregătirea într-un business?

– Numai prin efort și muncă susținută! Cu pricepere și atentă cunoaștere a multiplelor aspecte pe care le presupune o afacere, încă de la început – dotare minimă, servicii uzuale și bazale, dar de calitate conduc la un prim succes. Un succes inițial modest, dar care dublat continuu de o privirea atentă și o bună gestionare a resurselor, poate conduce afacerea la nivele superioare. Entuziasmului, care uneori nu este dublat și de competență, trebuie să i se atașeze profesionalismul – privirea cu seriozitate a tot ce presupune un business – de la partea financiară, cea a angajaților și până la brandingul cabinetului. Viziunea și înțelegerea aspectului că totul trebuie construit solid de la început, pas cu pas și că echipa este importantă sunt elementele cheie ale unui business solid.

– Referindu-ne la acest adevărat cui al lui Pepelea- problema finanțării unui cabinet stomatologic. Există proiecte europene pentru finanțarea cabinetelor stomatologice?

Există finanțare europeană pentru cabinetele stomatologice. Cabinetele medicale vor putea fi finanțate prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Valoarea nerambursabilă estimativă este de circa 200000 euro. Prin Programul Operațional Capital Uman sunt proiecte pentru studenți, firme de exercițiu, managementul unui cabinet privat.

 Prețurile scăzute pot ascunde compromisuri periculoase pentru sănătate

– Cât de bine se reflectă calitatea serviciului stomatologic oferit în prețurile existente pe piața românească?

– Calitatea serviciilor stomatologice este rezultanta competenței profesionale ce interferă cu dotarea cabinetului la standarde corespunzătoare, cu buna utilizare a procedurilor clasice ori a tehnicilor și tehnologiilor de ultimă generație, adaptate situației clinice a pacientului. Firesc, ar trebui să existe o superpozabilitate a calității serviciului medical pe prețul specific fiecărei procedure/manopere.

– Cum se poate împăca lipsa de bani a pacienților cu dorința îmbunătățirii stării de sănătate a populației?

– Lipsei de bani i se asociază adesea și o lipsă de informare a unei părți a populației. Dar și o lipsă de interes din partea unor specialiști de a-i informa concret și onest pe pacienții care li se adrersează și care solicită servicii stomatologice la prețuri minime. Adesea, aceștia scad prețul serviciului medical, dar fac un compromis periculos, care duce la rezultate cu impact negativ în timp. Ascunderea unor aspecte din partea medicului dentist, dotările necorespunzătoare, prețurile mici față de cele practicate de alți colegi sunt adesea constatate în sistem. Pachetul de servicii medicale de bază pentru medicina dentară a fost frecvent discutat. Mulți pacienți ridică problema procentului scăzut de manopere acoperite de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate ori timpul îndelungat cât se află pe listele de așteptare.

Norina Forna
Ministrul Sănătății Nicolae Bănicioiu, prezent la congresul prezidat de Norina Forna, alături de alte personalități ale lumii medicale

– Vorbiți-ne de „Caravana profilaxiei”.

– Am realizat consultaţii, în mod gratuit, în cartierele din Iași, şi am oferit broşuri de educaţie sanitară şi produse de igienă orală. Participarea importantă a ieşenilor la acest eveniment relevă o preocupare mai accentuată a acestora pentru starea de igienă orală, consecinţă posibilă a campaniei de conştientizare desfăşurată prin intermediul acestui eveniment, care are deja o vechime de 6 ani. Ca dovadă și creșterea numărului de participanți la această „caravană”, de la 2724 cazuri investigate în 2009, la 5444 cazuri investigate în 2014.

Congresul BASS 2015, eveniment-reper pentru medicina românească

Care este principalul beneficiu pe care îl aduc manifestările precum Congresul BaSS 2015?

Am adus în același loc specialiști de vârf din domeniul medicinei dentare, și i-am putut pune în relație, în contact cu studenții, cu medicii din teritoriu și cu paleta largă de participanți la eveniment. Unul dintre principalele obiective care au constituit reușita congresului a fost cel de a aduce, în mod real, cele mai noi cercetări și descoperiri ale practicii medicale, oferind participanților posibilitatea de a studia și de a analiza tehnici și tehnologii de avangardă din domeniul medical. Scopul și dorința noastră este ca manifestările precum Congresul BaSS 2015 să lumineze și să ducă puțin mai în față cunoașterea. Congresul a reprezentat o oportunitate, nu numai pentru liderii de opinie care participă la astfel de manifestări, dar și pentru medicii care vin în contact cu noutatea informației, cu progresul și dezvoltarea mijloacelor și resurselor medicale. Manifestarea s-a dovedit a fi un eveniment reper pentru lumea medicală românească prin numărul impresionant de participanți – peste 1000, din Albania, Bosnia & Herzegovina, Bulgaria, Cipru, Macedonia, Grecia, Muntenegru, Serbia, Turcia și România dar și din Germania, Franța, Coreea de Sud ori Italia.

 

Cetățeanul TV

2 COMENTARII

  1. nu trebuie vacut nimic pentru dentisti, caci toti castiga foare mult de la inceput, si nu au nevoie de ajutor. Daca era implicat si statul ere alt lucru, dar ei sunt independenti precum avocatii, si nu au nici o pedica(in afara de cele normale considerate la noi)

  2. Valorile naționale trebuie încurajate și susținute. Doamna Norina Forna încearcă să facă acest lucru și pentru asta i se cuvin apreciere. Succes în continuare!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

AEP şi-a cumpărat masă cu 32.000 de euro şi scaune cu câte 500 de euro unu

0
Biroul Electoral Central și Autoritatea Electorală Permanentă au cumpărat la finalul lunii trecute, în toiul pregătirilor pentru alegerile prezidențiale și parlamentare, o masă în valoare de peste 32.000 de euro și 32 de scaune cu 500 de euro bucata...