luni, noiembrie 25, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăArticol principalUniversitatea Oradea, nevoită să anuleze încă o diplomă ilegală! Alchimistul de la...

Universitatea Oradea, nevoită să anuleze încă o diplomă ilegală! Alchimistul de la Hurmuzachi

-

Universitatea Oradea, urmează să anuleze diploma universitară a directorului general al Institutului Eudoxiu Hurmuzachi pentru românii de pretutindeni (IEH), Eugen Popescu. Universitatea Oradea a echivalat fraudulos studii profesionale făcute de Popescu în Canada cu studiile universitae din România.

Deși de la dezvăluirile privind ilegalitatea diplomei lui Eugen Popescu au trecut mai bine de șase luni de zile, nicio instituție din România nu a luat măsuri, deși în lipsa unei diplome legale de studii universitare, Popescu nu putea ocupa funcția de director general al institutului Eudoxiu Hurmuzachi!

Nu numai că acestuia nu i-a fost anulată încă diploma, dar nici nu a fost suspendat din funcție până la lămurirea asupra legalității diplomei universitare! Instituții de forță ale statului continuă să-l protejeze pe Popescu, acuzat de impostură universitară.

Presiuni la Universitatea Oradea

Amernințat cu un imaginar conflict de interese în cazul în care ar semna anularea diplomei lui Eugen Popescu, președintele Senatului Universității din Oradea, prof. univ. Sorin Curilă, a clacat și și-a dat demisia.

La începutul lui aprilie, Curilă a fost vizitat la Oradea chiar de directorul IEH, care l-ar fi amenințat cu un proces.

„ În urma solicitării rectorului de anulare a diplomei domnului Popescu, eu am reflectat, având în vedere că eu sunt într-o relație foarte bună de colaborare cu domnul Nicolae Brânzea (n.r. directorul adjunct al IEH). Îl cunosc din anul 2012, când domnia sa era președintele Senatului Universității din Pitești. Având în vedere că demersurile de anulare a diplomei au legătură cu domnul Brânzea, am decis să-mi dau demisia. (…) Am avut o vizită, în data de 2 aprilie 2019, a domnului Eugen Popescu, care a fost însoțit de o doamnă, care nu s-a prezentat. L-am primit la biroul meu. Mi-a spus că aceste demersuri au legătură cu domnul Brânzea și că știe de relația mea profesională cu acesta. În actele de la minister nu apare numele domnului Brânzea, dar eu încerc să elimin orice suspiciune care ar putea plana asupra deciziei Senatului. Am conștiința împăcată că am creat condițiile legale pentru luarea deciziei în situația respectivă”, a declarat, pentru Cetățeanul.net, Sorin Curilă.

Universitatea Oradea
Sorin Curilă, președintele Senatului Universității Oradea, șe-a dat demisia, invocând un imaginar conflict de interese în cazul Popescu

Nici vorbă însă de vreun conflict de interese. În loc să explice cum a reușit să echivaleze o diplomă de studii profesionale din Canada cu una universitară, Popescu a invocat tot timpul un pretins complot împotriva sa, în spatele căruia s-ar afla Nicolae Brânzea, cu care s-ar afla în conflict. Numai că numele lui Brânzea nu aparea pe niciun document de la Ministerul Educației, care a declanșat ancheta inițială privind legalitatea echivalării studiilor lui Popescu în urma dezvăluirilor făcute de presă.

Deci, atâta vreme cât Brânzea nu a făcut niciun demers în legătură cu diploma directorului de la Hurmuzachi, conflictul de interese este unul imaginar.

Universitatea Oradea trage de timp

Universitatea Oradea
Demisia lui Sorin Curilă, sub pretextul conflictului de interese

De aceea, demisia lui Sorin Curilă nu poate fi interpretată decât în cheia presiunilor care se fac asupra Universității din Oradea pentru a tergiversa luarea unei decizii. Iar Universitatea din Oradea chiar asta face în prezent.

Legea spune că pentru retragerea unei diplome, rectorul universității propune şi Senatul votează, Cu toate acestea, la Senat nu a venit nicio propunere în acest sens, în ciuda afirmației lui Sorin Curilă că rectorul a solicitat anularea diplomei.

Șanse ca Senatul Universității Oradea să mai supună dezbaterii anularea diplomei lui Popescu, cel puțin până la toamnă, sunt extrem de mici.

„În data de 15 iulie este programată o ședință de senat. S-ar putea dezbate atunci. Rămâne ca cei care acum conduc Senatul Universității să stabilească asta, înainte de a se intra în vacanță. Doar atunci se mai poate programa o ședință de Senat, a recunoscut fără să vrea Sorin Curilă că, cel mai probabil, Eugen Popescu va rămâne deocamdată cu diploma în buzunar. Diplomă care îi permite în continuare să ocupe postul de demnitate publică, în ciuda situației flagrante de impostură universitară în care se află. Între timp, Eugen Popescu a intrat din nou în concediu medical.

Ecaterina Andronescu s-a spălat pe mâini

Eugen Popescu, Colegiul Național de Apărare
Diploma de școală profesională care a fost transformată în România în diploma de studii uniersitare la Oradea

Eugen Popescu a echivalat o diplomă din 1995 de la o școală de formare profesională din Canada (Collège des médecines douces du Québec) într-o diplomă de studii universitare de lungă durată la Universitatea de stat din Oradea, eliberată în iulie 2000. Deși presa a dezvăluit situația de mai bine de 6 luni, iar raportul corpului de control al Ministerului Educației a confirmat, spun surse din interior, dezvăluirile Cetățeanul.net, că diploma lui Eugen Popescu a fost emisă ilegal (deoarece „studiile” efectuate de acesta în Canada nu sunt recunoscute în România și, mai mult, Collège des médecines douces du Québec nu este instituție de învățământ superior) Ecaterina Andronescu nu a luat nicio măsură pentru restabilirea legalității.

În loc să semneze raportul de control care stabilea impostura directorului de la Hurmuzachi, Ecaterina Andronescu, care visează la Palatul Cotroceni, s-a spălat pe mâini și a trimis dosarul spre rezolvare tocmai instituției care a comis ilegalitatea – Universitatea din Oradea.

Asta cu toate că Ministerul Educației din Quebec a confirmat Ministerului Educației de la București că diploma lui Eugen Popescu este de studii profesionale, deci nu putea fi echivalată cu una universitară.

Ministerul Educației ascunde informațiile de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni

Geografia rămâne materie pentru Bacalaureat
Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, este unul dintre protectorii lui Eugen Popescu Foto: Edupedu.ro

De altfel, Ministerul Educației condus de Ecaterina Andronescu a ascuns Ministerului pentru Românii de Pretutindeni (MRP), căruia îi este subordonat Instututul Hurmuzachi, corespondența cu Ministerul Educației din Quebec, care dovedea impostura lui Popescu. Informația a fost confirmată pentru Cetățeanul.net chiar de ministrul MRP, Natalia Intotero.

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a solicitat oficial Ministerului Educației informații despre stadiul anchetei în cazul lui Popescu. În răspunsul primit de la funcționarii Ecaterinei Andronescu nu se suflă însă nicio vorbă despre răspunsul autorităților canadiene.

„Prin adresa nr. C/586, MRP a solicitat sprijinul MEN în vederea clarificării informațiilor vehiculate atât în spațul public, cât și în mass-media privind modul în care actualul director general al Institutului Eudoxiu Hurmuzachi pentru Românii de Pretutindeni, domnul Eugen Tiberiu Popescu și-a echivalat studiile din străinătate și a susținut examenul de licență în cadrul Universității din Oradea.

Ulterior, prin adresa nr. A/2420, MRP a solicitat MEN transmiterea cu celeritate a clarificărilor menționate. Conform răspunsului primit din partea acestei instituții, Corpul de Control al MEN a solicitat Universității din Oradea analizarea și verificarea legalității echivalării actelor de studii, urmând ca, ulterior finalizării acestor demersuri, să fie aplicate măsurile legale ce se impun. Până la data prezentei, rezultatele procesului de verificare a actelor de studii menționate nu au fost comunicate Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, a precizat MRP, pentru Cetățeanul.

În ciuda tergiversărilor evidente ale Ministerul Educației de a tranșa cazul lui Popescu, ministrul Natalia Intotero îl putea suspenda pe directorul IEH până la finalizarea anchetei, dar nu a făcut-o. Mai mult, Intotero putea sesiza chiar și Parchetul pentru suspiciuni de fraudă – Eugen Popescu ocupă ilegal postul de la Hurmuzachi și incasează fraudulos salariul de director. Cetățeanul.net a pus la dispoziție ministrului intotero documentele care probează că școala absolvită de Eugen piopescu în Canada nu este recunoscută nici măcar acolo ca instituție de învățământ:

Universitatea Oradea Raspuns Min Ed Quebec catre Min Ed Rom si traducere

Universitatea Oradea, scandal cu repetiție

Nu este prima oară când Universitatea Oradea se află în centru unul scandal legat de diplome ilegale și se pare că nici ultima. În 2006, multe cadre didactice de la Universitatea de stat din Oradea au falsificat diplome de studii în favoarea unor cetățeni străini. Emise în majoritate pentru specializări de medicină alternativă nerecunoscute de Ministerul Educației, diplomele nu au fost anulate nici până în ziua de azi.

Rectorul de atunci al Universitatii Oradea, Teodor Maghiar, care a semnat diplomele, era bun prieten cu actualul ministru al Educației, Ecaterina Andronescu.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Şoşoacă a ameninţat un bărbat cu bătaia: Hai mă, ai tupeu să mă împuști, sau îți trag eu una?

0
Șefa formațiunii SOS România, exclusă de justiție din cursa prezidențială, a intrat într-o altercație cu un bărbat, chiar în secția de votare. CITEŞTE ŞI: Şoşoacă a făcut scandal la urne "Hai mă, ai tupeu să mă împuști, sau îți trag eu...