Uber funcționează în continuare. Aplicațiile denumite de tip ridesharing nu se închid de astăzi, 16 mai, deși legislația s-a schimbat. Modificarea care afectează aceste aplicații se adresează de fapt șoferilor.
Șoferii care oferă servicii de tip ridesharing vor putea fi amendați mai ușor de Poliția Rutieră, pentru că din legislație a dispărut cuvântul ”repetat” atunci când se referea la amendarea persoanelor care nu dețin licențe de taximetrie, dar transportă persoane.
cetateanul.net a aflat ca la Palatul Victoria s-au purtat mai multe negocieri între guvernați și reprezentanții aplicațiilor – Uber, Bolt, Clever – pentru a se găsi soluții prin care clienții acestui tip de transport să beneficieze de serviciile preferate în continuare.
Companiile de taxi din București încearcă de aproape doi ani să scoată de pe piață companiile de tip Uber, considerând că le fac concurență neloială.
Uber, Bolt și Clever funcționează și astăzi, 16 mai, deși presa și alte medii de informare anunțau că de astăzi aceste servicii vor fi închise. Asta pentru de astăzi intra în vigoare o nouă legislație care reglementează transportul de persoane de tip ride-sharing.
Ce se schimbă
Legea a sancționat și până acum taximetria ilegală, numai că amenda de până la 5.000 de lei a fost mai greu de aplicat pentru că trebuia dovedit caracterul repetat al faptei. În aprilie a apărut în Monitorul Oficial și modificarea cerută în mod repetat de reprezentanții transportatorilor autorizați din România, adică scoaterea din lege a condiției caracterului repetat al faptei. Modificarea se aplică de azi și permite ca amendarea să se facă mai ușor, însă e incorect să spunem că acest proiect interzice ridesharingul. În acest timp, la Parlament sunt două proiecte de legi privind reglementarea ridesharingului la noi în țară.
Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 21/2019 pentru instituirea unor măsuri în domeniul transportului rutier cuprinde o modificare la Legea taximetriei care permite sancționarea mai facilă a celor care fac taximetrie ilegal, adică fără autorizație, din 16 mai. Amenzile între 1.000 și 5.000 de lei pot fi date pe loc de polițist, pentru că nu mai e necesar să fie dovedit că fapta se comite în mod repetat.
Pe scurt, șoferii care oferă prin Uber, Bolt și alte aplicații de gen servicii de transport persoane și nu sunt taximetriști pot fi amendați foarte ușor dacă sunt opriți în trafic și se probează că transportă persoane contra cost. Se consideră că fac taximetrie ilegală.
Cuc nu este împotriva Uber
Uber nu va fi interzis în România! Acesta este anunțul pe care l-a făcut Răzvan Cuc, ministrul Transporturilor care a precizat că are toată deschiderea pentru aplicațiile ride-sharing. Deși, în ultima perioadă, atât taximetriștii prin diferite proteste, cât și mai mulți transportatori au solicitat în mod public interzicerea companiei, ministrul a spus că singurul lucru pe care îl urmărește este eliminarea pirateriei din domeniu.
Ministrul a precizat că aplicațiile de genul UBER, Clever sau Bolt vor fi funcționale. Mai mult de atât, adoptarea unei legislaţii pentru cei care oferă astfel de servicii, se amână.
“Sub nicio formă nu s-a pus problema de așa ceva! Din contră, cred că atât eu, cât și vicepremierul Daniel Suciu am avut toată deschiderea față de cei care folosesc alte aplicații. Avem în lucru un proiect de OUG care va reglementa acest domeniu, la care au lucrat mai multe ministere și care va urma procedura consultării publice”, a declarat acesta.
”Nu înțeleg de ce aruncă unii fake news de genul acesta, întrucât nici Ministerul Dezvoltării și nici Ministerul Transporturilor nu au adoptat vreodată un act care să elimine vreo aplicație de acest gen de pe piață. Noi ne dorim ca toate domeniile să fie reglementate și să combatem pirateria”, a mai declarat Răzvan Cuc. De remarcat că în clipa de față, în România, sunt aproximativ 3 milioane de utilizatori activi de astfel de aplicaţii.
Cum este în alte state din Europa
În Italia, Uber a avut cele mai mar probleme, aplicația fiind interzisă pentru că legislația prevede că servicii de transport persoane pot fi efectuate de companii care au garaje pentru autoturisme. La finalul lunii martie şi Danemarca, ţară în care Uber intrase din noiembrie 2014, a decis să interzică serviciul alternativ, ca urmare a unei noi legi a taxiurilor care le impune şoferilor utilizarea taximetrelor, conform Reuters.
CITIȚI ȘI:
Alchimistul de la Hurmuzachi – doi miniștri PSD ascund impostura
Judecătoarea lui Sorin Oprescu se pensionează şi se apucă de prăjituri
Grupul Distribuitorilor de Presă (GEDP), judecat pentru delapidare
Documente. Primarul de la Predeal face spiritism penal! Morții susțin ALDE la europarlamentare
Restaurantul Mogoșoaia, afacere de famiglie la Ministerul Muncii
„În cazul deciziei din Italia, aceasta a fost luată în baza unei legislaţii vechi de 35 de ani, care impune „retragerea la garaj” după fiecare cursă. Nu este o decizie definitivă, Uber va face apel în instanţă”, au transmis reprezentanţii Uber România. În ce priveşte România, Nicoleta Schroeder, general manager Uber România, a spus recent la emisiunea ZF Live că piaţa locală este a douadin Europa Centrală şi de Est ca importanţă pentru Uber, după Polonia.
În prezent, Uber este în 21 de state europene, cu excepţia: Malta, Cipru, Luxembourg, Slovenia, Bulgaria, Ungaria şi, din 18 aprilie, Danemarca. Uber face în continuare demersuri pentru a reveni, aşa cum s-a întâmplat în cazul Spaniei, de exemplu.
Comisia Europeană a publicat în iunie anul trecut un set de recomandări pentru statele membre, privind economia colaborativă. Comisia spune că serviciile ca Uber nu trebuie interzise, ci reglementate (fie prin adaptarea cadrului legislativ existent, fie prin crearea unei legislaţii noi) aşa cum au ales majoritatea statelor din Uniunea Europeană.
Proiecte de legi privind aplicațiile de tip ridesharing
Primul proiect, depus în aprilie la Senat, respins de acesta și aflat acum la mâna deputaților prevede o procedură specială de autorizare pentru serviciile de ridesharing. Pe scurt, în proiect scrie că aceste companii de ridesharing vor trebui să plătească și o taxă anuală în vederea funcționării legale, vor trebui să-și verifice periodic șoferii, iar aceștia din urmă vor fi nevoiți să aibă asupra lor întotdeauna mai multe documente cerute de lege, pentru control. Decisiv pentru ca el să ajungă lege este să fie adoptat de deputați, desigur.
Al doilea proiect a apărut în Parlament în toamnă, se referă la activităţile de transport alternativ cu un vehicul cu şofer și prevede că șoferii care se ocupă de transportul alternativ de tip ridesharing vor fi obligați să aibă un certificat de competență profesională pentru transportul de persoane. Această propunere legislativă a fost adoptată de Senat și se află acum la Camera Deputaților pentru votul final.
CITIȚI ȘI:
Alchimistul de la Hurmuzachi – doi miniștri PSD ascund impostura
Judecătoarea lui Sorin Oprescu se pensionează şi se apucă de prăjituri
Grupul Distribuitorilor de Presă (GEDP), judecat pentru delapidare
Documente. Primarul de la Predeal face spiritism penal! Morții susțin ALDE la europarlamentare
Restaurantul Mogoșoaia, afacere de famiglie la Ministerul Muncii
Cetățeanul TV