În așteptarea deciziei iminente de anulare a diplomei de studii universitare obținută ilegal, care i-a permis să ocupe, în afara legii, funcția de șef al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” (IEH), Eugen Popescu, supranumit alchimistul de la Hurmuzachi, cere bani de la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP).
Este vorba de salariile pe care nu le-a încasat în perioada în care a fost dat afară de la IEH. Popescu are de recuperat astfel aproape 200.000 de lei.
Universitatea Oradea, raport de anulare a diplomei lui popescu
Numai că Universitatea Oradea urmează să confirme că diploma universitară a directorului general al Institutului Eudoxiu Hurmuzachi pentru românii de pretutindeni este ilegală și, în consecință, să o anuleze. În această situație, Eugen Popescu ar putea fi obligat să dea înapoi toate salariile încasate până în prezent.
Eugen Tiberiu Popescu a fost numit director general al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni prin Ordinul nr. 271/09.02.2016 al ministrului delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu.
Două luni mai târziu, prin ordin al aceluiași ministru (nr. 64/27.04.2016), Popescu a fost revocat din funcție.
Eugen Popescu a dat în judecată ministerul, reclamând că demiterea sa s-a făcut abuziv. Prin decizia 1302/2018 a Curții de Apel București, pronunțată în luna martie 2018, Popescu a fost repus în funcție, MRP având totodată obligația de a plăti acestuia salariile pe perioada în care a fost dat afară.
Alchimistul de la Hurmuzachi. MRP poate promova o contestație în anulare
Deși potrivit procedurilor legale Ministerul pentru Românii de Pretutindeni trebuie să-i returneze banii lui Popescu în mod eșalonat, pe parcursul mai multor ani (fiind vorba de drepturi salariale, aceste trebuie prevăzute în bugetul instituției), directorul IEH ar fi solicitat toți banii odată, au precizat surse din minister.
Dar după ce Universitatea Oradea va confirma că diploma lui Popescu este ilegală, MRP va putea să-i ceară directorului toate salariile încasate până acum, deoarece funcția de la Hurmuzachi a fost ocupată în baza respectivei diplome. Juriștii au explicat pentru Cetățeanul.net că, pentru anu fi obligat să-i plătească lui Popescu drepturile salariale în baza hotărârii judecătorești din martie 2018, ministerul poate promova o contestații în anulare, după ce Universitatea din Oradea va anula diploma eliberată ilegal lui Piopescu.
De altfel, șefa MRP, Natalia Intotero, pare decisă să recupereze banii, dar mai întâi așteaptă finalizarea anchetei Ministerului Educației, care însă s-a spălat pe mâini și a trimis toate documentele la Universitatea Oradea.
„La Institutul Eudoxiu Hurmuzachi nu este cea mai confortabilă situație. Domnul Eugen Popescu a intrat în concediu medical în 5 iulie, iar directorul adjunct, Nicolae Brânzea, este și el în concediu medical de 87 de zile. Noi am adresat două întrebări Ministerului Educației, pentru a lămuri această situație. Răspunsul primit a fost că se fac cercetări și de îndată ce vor avea un răspuns o să ni-l comunice. Îmi doresc să primesc acest răspuns într-un timp foarte scurt, pentru a putea lua apoi o decizie. (…) O persoană nu poate ocupa funcția de director al institului fără studii universitare legale. Vom aplica toate prevederile legale”, a declarat, pentru B1TV, ministrul Natalia Intotero.
Presiuni la Universitatea Oradea
Universitatea Oradea, urmează să anuleze diploma universitară a directorului general al Institutului Eudoxiu Hurmuzachi pentru românii de pretutindeni, Eugen Popescu. Universitatea Oradea a echivalat fraudulos studii profesionale făcute de Popescu în Canada cu studiile universitare din România.
La începutul lui aprilie, Curilă a fost vizitat la Oradea chiar de directorul IEH, care l-ar fi amenințat cu un proces.
Deși de la dezvăluirile privind ilegalitatea diplomei lui Eugen Popescu au trecut mai bine de șase luni de zile, nicio instituție din România nu a luat măsuri. Acesta nici măcar nu a fost suspendat din funcție până la lămurirea asupra legalității diplomei universitare! Instituții de forță ale statului continuă să-l protejeze pe Popescu, acuzat de impostură universitară.
Popescu se crede de bună credință
Eugen Popescu pretinde că a urmat întocmai procedura indicată de Ministerul Educației, astfel că dacă va rămâne fără diplomă e decis să apeleze la justiţie. „În 1999, Ministerul a zis că-mi poate echivala studiile. Acum spune că de fapt nu se putea şi îmi distruge cariera. Dacă îmi spunea atunci, făceam şi eu altă facultate, că nu-s bătut în cap”, a declarat Popescu pentru Bihoreanul.
De asemenea, Popescu se gândeşte să ceară daune morale de la cei „vinovaţi”, în opinia sa pentru ceea ce i se întâmplă, inclusiv şefilor Universităţii care vor semna anularea diplomei.
Cetățeanul TV