Nicușor Dan a chemat în judecată 70 de familii dintr-un bloc căruia dorește să-i anuleze autorizația de construire. El le vorbește oamenilor despre eventualitatea demolării blocului în care s-au mutat deși știe că judecătorii i-au respins deja cererea de desființare a clădirii.
În 2019, Nicușor Dan a ajuns să cheme în judecată locuitorii Capitalei! Pentru prima dată un ONG, Asociația „Salvați Bucureștiul”, a chemat în judecată toți locatarii unui bloc din București, între care mai bine de 70 de proprietari persoane fizice, pentru a anula autorizația de construire a clădirii în care locuiesc.
„Nicușor Dan vrea să ne lase fără case”
La început, locatarii blocului au crezut că este eroare sau chiar o farsă.
„Am aflat de la cineva din bloc că am fost dați cu toții în judecată. Am crezut că nu văd bine atunci când m-am uitat pe citația la proces. M-a afectat foarte mult. Era să fac infarct. De unde până unde? Nu mai am altă casă. Nicușor Dan, care vrea să ne lase fără case, a intrat în politică și vrea să candideze și ca primar al Bucureștiului. Să facă ce vrea el, dar nu pe nervii și sănătatea noastră, pentru că suntem oameni în vârstă“, a declarat pentru Cetățeanul, Ileana Constanța Damian, proprietara unui apartament din bloc. Ileana Damian a fost prim balerină și a rămas singură după decesul soțului.
„Salvați Bucureștiul”: În situația în care se dispune demolarea blocului…
După ce cazul acționării în instanță a bucureștenilor de către Nicușor Dan a devenit public, activistul civic a susținut că nu le vrea răul locatarilor indignați că sunt dați în judecată de ONG-urile controlate de Nicușor Dan. Bucureștenii sunt revoltați că după ce și-au cumpărat apartamente într-un bloc construit și recepționat legal li se vorbește despre demolarea clădirii.
Într-o postare pe Facebook, Nicușor Dan a vorbit deschis despre demolarea blocului în care locuiesc: „i-am sfătuit să cheme în garanție primarul care a dat autorizația astfel încât în situația în care se dispune demolarea blocului ilegal …”.
Dezinformările candidatului la Primăria Capitalei
În realitate, blocul nu mai poate fi demolat, iar Nicușor Dan știe acest lucru. Asociațiile pe care le conduce sau le controlează au solicitat deja judecătorilor să oblige autoritățile să demoleze blocul.
Cererea a fost judecată pe 9 decembrie 2014 chiar în dosarul în care Nicușor Dan îi cheamă acum în judecată pe bucureșteni. Judecătorii au respins cererea: „Admite exceptia inadmisibilității capătului de cerere privind obligarea la desființarea construcției edificate în baza autorizației de construire nr. 1085/38R/13.10.2009 și, în consecință, respinge capătul de cerere anterior menționat ca fiind inadmisibil” (subl.n.)
Nicușor Dan, manipulare sau alte interese?
Chiar și fără a fi fost judecată deja cererea de demolare a blocului, Nicușor Dan nu putea obține legal acest lucru. Faptul că vorbește despre asta unor oameni speriați că-și vor pierde casele arată fie că nu cunoaște legea, fie că o știe, dar se folosește de panica oamenilor pentru a pune presiune pe instanțe și autorități.
Specialiștii în drept ne-au precizat că potrivit Legii contenciosului administrativ (554/2004), ONG -urile nu pot cere în vreo instanță demolarea unui imobil așa cum ar vrea Nicușor Dan: „Acţiunile întemeiate pe încălcarea unui interes legitim public pot avea ca obiect numai anularea actului sau obligarea autorităţii pârâte să emită un act sau un alt înscris” (subl.n.) – art. 8 alin (12) din lege.
Altfel spus, în atâtea sute de procese era de așteptat ca ONG-istul parlamentar să înțeleagă că un organism social interesat (ONG) poate solicita demolarea unei clădiri numai dacă i se vatămă un interes propriu subiectiv, nicidecum atunci când reclamă interesul legitim public.
Până acum, Nicușor Dan a pierdut toate procesele în care a reclamat pretinse ilegalități la construirea blocului de pe strada Maria Rosetti.
Citește detalii: Bucureștenii, după ce Nicușor Dan a vorbit despre demolarea blocului lor: „Numai Ceaușescu mai dărâma casele oamenilor!
Cetățeanul TV
demisiaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa nicusor dan