Scandalos! Autodeclarat apărătorul spațiilor verzi, primarul general Nicușor Dan a aprobat defrișarea unei mici păduri, chiar în buricul Capitalei, într-o zonă istorică protejată, pentru a permite construirea unei noi clădiri.
Anchetă realizată de Cătălin Antohe și Andrei Sidorov
Au dispărut zeci de copaci, inclusiv un nuc bătrân care nu a mai fost trecut în avizul de defrișare, probabil pentru că este specie protejată, ne-au spus surse din instituție. Defrișarea a fost semnată personal de Nicușor Dan, la fel ca și autorizația de construire care încalcă flagrant planurile de urbanism zonal (PUZ Zone Construite Protejate 16 Calea Victoriei și PUZ-ul Calea Victoriei 25-27) care permiteau construirea numai cu condiția „Să nu afecteze vegetația existentă (arbori)”.
Asta în condițiile în care primarul a refuzat să pună în aplicare hotărâri definitive ale instanței care îl obligau să autorizeze construcții pe terenuri private, pe motiv că acolo s-ar afla spații verzi!?!
Parcul Academiei Române, defrișat cu acordul primarului Nicușor Dan


Zeci de copaci din parcul Academiei Române, din Calea Victorie 125, din zona istorică a Capitalei și protejată de lege, au fost răpuși de drujbe, pentru a face loc unei clădiri moderne din metal și sticlă – proiectul „Reabilitare, consolidare, modernizare, extindere a sediului istoric al Academiei Române și construire corp nou Aula” (Vezi galerie FOTO la finalul articolului). Copacii au fost tăiați și pentru amenajarea a 42 de locuri de parcare, conform proiectului.

Totul s-a făcut cu largul concurs al primarului general al Capitalei, Nicușor Dan, care a avizat defrișările fără crâcnire. Oare pentru că Nicușor Dan figurează cercetător la Secția Geometrie algebrică a Institutului de Matematică „Simion Stoilow” al Academiei Române? Dealtfel, aici a fost singurul său job, înainte de a ajunge primar. „Institutul de Matematică a fost mediul în care m-am dezvoltat profesional, singurul meu loc de muncă…”, afirma cu mândrie Nicușor Dan.

PUZ-urile de pe Calea Victoriei interzic afectarea vegetației. Academia Română a tăiat copacii!
Planul Urbanistic Local (PUZ) Calea Victoriei 125-127, prevedea construirea unui corp nou de clădire ce va avea subsol, parter și nu mai puțin de patru etaje, dar și o nouă aulă, pe o suprafață desfășurată de 1.000 de metri pătrați.
La vremea aprobării, colega de partid a actualului primar general, Roxana Wring, consilier general USR, membru în Comisia de Urbanism a Consiliului General, trăgea un semnal de alarmă, afirmând că acest proiect distruge identitatea istorică a Bucureștiului și că nu va vota pentru aprobarea sa.
Chiar dacă, în 2018, consilierii generali au aprobat documentația de urbanism, pentru că Parcul Academiei Române este inclus în PUZ Zone Construite Protejate, s-a instituit interdicția de a nu rupe măcar o floare din acel parc, darămite să defrișezi copacii.
Astfel, potrivit Regulamentului PUZ Calea Victoriei 125-127, aprobat prin HCGMB 162/28.03.2018, la „Utilizări admise cu condiționări” (Cap. 3 ZONIFICARE FUNCȚIONALĂ) se menționează foarte clar: „Să nu afecteze vegetația existentă (arbori)”. La fel este prevăzut și în PUZ Zone Construite Protejate 16 Calea Victoriei!

Ceea ce Academia Română nu a respectat, iar Nicușor Dan, odată ajuns primar, a închis ochii.
Deși a dus o luptă furibundă împotriva construirii oricăror clădiri noi în Capitală, blocând investiții publice de sute de milioane de euro – de multe ori invocând în mod fals afectarea spațiilor verzi, în cazul Academiei Române primarul Nicușor Dan s-a sucit. La sfârșitul anului 2023, primarul general a eliberat Autorizația de construire 314/119518 din 29.12.2023 pentru ridicarea noului sediu al Academiei.

Ulterior, în iulie 2024, Nicușor Dan a semnat și avizul de defrișare nr. 134/86972. În baza aprobării, zeci de copaci, printre care tei, nuci (specie protejată prin legea Legea nr. 348/2003), fagi, salcâmi japonezi sau arțari, au fost culcați la pământ, mulți având o vârstă venerabilă, cu diametru de peste un metru!?!
Culmea ironiei, potrivit legii, în zonele protejate defrișarea are nevoie inclusiv de acordul Academiei Române.
Spre deosebire de Academia Română, Primăria Capitalei nu a răspuns solicitării noastre de a ne pune la dispoziție copii după avizul de defrișare și autorizația de construire semnate de Nicușor Dan.
I-am întrebat pe responsabilii Academiei Române cum comentează faptul că PUZ Calea Victoriei 125-127 interzicea afectarea vegetației, fiind o zonă protejată. Răspunsul a fost sec: „Defrișarea a fost aprobată de Primăria Municipiului București”.
Pentru alții ciumă! Platforma betonată de la Spitalul Universitar, considerată de Nicușor Dan „spațiu verde”
Prin comparație, același Nicușor Dan a blocat ridicarea unui corp al Spitalului Clinic de Urgență Universitar, pe motiv că s-ar construi pe spațiul verde. În fapt, acolo era o platformă betonată (fostul heliport al spitalului) și o parcare.
În numele spațiului verde, Nicușor Dan s-a luptat și cu bolnavii. Astfel, primarul general a refuzat să autorizeze un proiect de extindere a Spitalului Clinic de Urgență Universitar, pentru care se obținuse o finanțare europeană.
În refuzul său de a semna autorizația, Nicușor Dan a invocat Legea 24/2007 privind reglementarea și administrarea spațiilor verzi din intravilanul localităților, care spune că nu se pot face construcții civile pe spaţii verzi.
În realitate, Spitalul Universitar nu are niciun spațiu verde, cele două puncte verzi văzute de Nicușor Dan pe hartă fiind, de fapt, platforma betonată a heliportului vechi nefolosit și parcarea medicilor, ambele desenate cu verde pe schițe.
Mai mult, în arhiva spitalului există autorizațiile de construire ale heliportului și parcării. Deci, nici vorbă ca ele să fie spații verzi.
„M-am poticnit la Primăria Capitalei, pentru că inițial a fost un refuz de a elibera un certificat de urbanism, ceea ce e contrar legii. Certificatul de urbanism trebuia eliberat, după care a existat un certificat de urbanism pe care dl. primar nu l-a mai recunoscut, ceea ce mi s-a părut halucinant pentru un conducător de instituție publică. A fost o idee fixă, în care lucrurile stăteau cam așa: în fața spitalului este un parc, o zonă verde protejată (n.r. – susținea Primăria Capitalei la acea vreme) iar eu mă uitam siderat la conducătorul orașului și mă întrebam: „Omul ăsta a fost să vadă?”. Eu spuneam că sunt două parcări, nu e un parc, nu e o zonă verde protejată, parcări autorizate de Primăria Generală a Capitalei în 2004”, declara managerul spitalului, Cătălin Cârstoiu.
Milioane de euro, plătiți de Nicușor Dan din banii bucureștenilor pentru „protejarea” unui teren viran
La fel, în cazul Facultății de Drept, Nicușor Dan plătește anual penalități de sute de mii de euro din banii bucureștenilor, pretinzând că terenul pârloagă (vezi FOTO mai jos) unde instituția vrea să edifice o clădire cu funcțiune didactică, ar fi parc cu acces public nelimitat. Rețineți, terenul este unul privat, deci interzis accesului public!
Este cu atât mai revoltătoare atitudinea lui Nicușor Dan cu cât se știe că în cazuri similare, dar mult mai puțin grave, primarul general a refuzat pur și simplu să elibereze autorizații de construire, chiar cu prețul nerespectării unor hotărâri judecătorești și plătirii unor penalități de sute de mii de euro din banii bucureștenilor.
Este cazul Facultății de Drept, căreia Primăria Capitalei condusă de Nicușor Dan i-a plătit până în prezent din banii bucureștenilor peste 6 milioane de euro!?!

Povestea are în prim plan un teren de 13.270 mp, situat în Str. Parcului nr. 23-31, sector 1, din fosta moșie Dămăroaia, deținut de Facultatea de Drept București, care a fost încadrat abuziv în subzona V1a (spații verzi publice cu acces nelimitat: parcuri, grădini, scuaruri, fâșii plantate, publice) prin PUG Municipiul București.
Instanța a obligat Primăria Capitalei să schimbe încadrarea urbanistică ilegală din PUG a terenului în subzona V1a și să elibereze Facultății de Drept autorizație de construire pentru edificarea mai multor clădiri cu destinație universitară. Primarul general Nicușor Dan a refuzat să pună în aplicare hotărârea instanței, deși terenul respectiv nu era spațiu verde, ci pârloagă (FOTO), preferând să plătească anual din banii bucureștenilor 420.000 de euro, drept penalități – impuse prin aceeași sentință.
Nicușor Dan, în război și cu bolnavii de cancer
De mânia primarului general nu au scăpat nici bolnavii de cancer, încălcându-le dreptul la sănătate. Paradoxal, același Nicușor Dan vorbește despre dreptul la sănătate atunci când este adus în discuție subiectul său preferat, spațiile verzi.
Invocând tot felul de chichițe, Nicușor Dan a refuzat să elibereze autorizație de construire pentru Spitalul Sanador, care vroia să edifice o secție modernă de Oncologie.
Spitalul a dat în judecată Primăria Capitalei și a obținut o decizie definitivă, care îl obliga pe primarul general să elibereze autorizația de construire. Nicușor Dan a refuzat să pună în aplicare sentința, preferând să plătească penalități din banii bucureștenilor.
Investiție de infrastructură în sectorul 6, blocată de primar din cauza unor copaci
Nicușor Dan a fost acuzat și de primarul sectorului 6, Ciprian Ciucu, de boicotarea unui proiect major de infrastructură, care ar risca să piardă finanțarea din Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL).
Nicușor Dan a blocat mai bine de un an proiectul de lărgire a străzii Valea Largă, care prelua o parte din traficul de pe Bulevardul Prelungirea Ghencea, degrevând foarte mult strada Valea Oltului care este foarte aglomerată.
Astfel, primarul general a refuzat să semneze avizul pentru defrișarea unor arbori, care se aflau pe traseul drumului expres Valea Largă.
Pentru că risca să piardă finanțarea proiectului, Ciprian Ciucu l-a atacat dur pe Nicușor Dan, reproșându-i că își bate joc de bucureșteni.
„Cât timp să mai pierdem aiurea domnule Primar General, cât? V-am cerut public (deoarece refuzați orice altă formă de comunicare – instituțională sau privată) să eliberați, respectând legea, avizul de defrișare pentru a putea continua lucrările la drumul expres Valea Largă. Revin iarăși, public, să vă cer să RESPECTAȚI LEGEA, să emiteți avizul! Ați promis public, că până pe data de 22 mai veți emite avizul. Încă o minciună, dintr-un lung șir, dar de data acesta ați mințit public.
Nu pot să îmi dau seama cu ce ne confruntăm. Să fie bătaie de joc la adresa bucureștenilor din Prelungirea Ghencea în special și a locuitorilor din Sectorul 6 în general? Să fie ceva personal cu mine, mă sabotați, deși v-am protejat mandatul și v-am câștigat cel puțin un an de liniște când eram Președintele PNL București? Să fie doar nepăsare și indolență? Să fie neputință? Orice ar fi, modul la care vă raportați la locuitorii Sectorului 6 NU vă face cinste. (…) Eu vreau un simplu aviz. Și tac. Nu e pentru mine, nu este pentru un capriciu de-al meu: este pentru un proiect public, un proiect extrem de necesar a cărei finanțare și execuție o puneți în pericol!”, este mesajul primarului Ciprian Ciucu pentru Nicușor Dan.
Copaci doborâți de furtună pentru că Nicușor Dan nu semnează avize de defrișare
Nicușor Dan nu a semnat nici măcar avizele în cazul copacilor care riscau să cadă. În iulie 2023, o furtună a făcut ravagii în Capitală. Zeci de copaci care trebuiau tualetați sau defrișați au căzut pe mașini. Numai o minune a făcut să nu fie și victime omenești. Refuzul primarului general de a semna avizele de defrișare a stârnit mania edililor de sector.

„Domnule Primar General, vă anunț că în sufletele multor cetățeni din Sectorul 5… e amar și suspin. Iar de aseară, când mama natură ne-a mai certat cu încă o furtună, supărarea e și mai multă prin unele case. Că mulți arbori bătrâni, domnule primar, și-au pierdut crengi în furtuna de aseară, ori au fost rupți și trântiți la asfalt. Și-au făcut pagube multe… Destui au lovit mașini, garduri și multe alte obiecte de mobilier stradal. Mai toți arborii afectați de furtuna de aseară, domnule primar, aveau depuse cereri la instituția dumneavoastră pentru toaletare sau defrișare. Dar… instituția dumneavoastră, domnule primar, i-a ignorat si pe ei și pe noi! De ce așa? De ce, domnule primar?
Știti, domnule Primar General, că Administrația Sectorului 5 are depuse la instituția dumneavoastră peste 7.000 (șapte mii) de cereri de toaletare sau defrișare? Știți ca niciuna n-a fost avizata? Niciuna…”, i-a transmis Piedone lui Nicușor Dan.
Și primarul sectorului 2 de la acea vreme, Radu Mihaiu, chiar coleg de partid cu Nicușor Dan, a avut același mesaj, după ce furtuna a rupt mai mulţi pomi: „Îi cer primarului general, încă o dată, să elibereze avizele de defrişare. Avem 1.624 solicitări şi toţi aceşti copaci periculoşi cad, rând pe rând, la fiecare furtună”.
„Nicușor Dan aplică după bunul plac prevederile regulamentelor de urbanism”
Avocatul Radu Dinulescu, unul dintre cei mai cunoscuți specialiști în Dreptul Urbanismului, spune că primarul general are dublă măsură și abuzează de funcția pe care o deține, aplicând după bunul plac prevederile regulamentelor de urbanism.
Într-un alt caz, tot pe Calea Victoriei, chiar în apropiere de Academia Română, primarul general a refuzat să dea autorizație de construire, invocând tocmai protejarea spațiilor verzi!?! Spații verzi care nu existau în realitate.
„Deși în PUZ Zone Construite Protejate nr 16 Calea Victoriei aprobat prin HCGB 279/21.12.2000 există dispoziții care nu sunt conforme cu legislația urbanismului, acestea sunt aplicate după bunul plac al primarului general. Astfel, într-un loc unde existau 47 de arbori (n.r. Academia Română) primarul general a fost acord să emită autorizația de construire pentru imobilul din Calea Victoriei 125-127, sector 1, iar într-un caz similar pentru imobilul situat în Calea Victoriei nr 168, Sector 1, aflat în diagonală față de imobilul academiei, a refuzat emiterea unei autorizații de construire deși pe teren se află o suprafață betonată și a fost emis un certificat de urbanism, în vederea construirii, care nu face mențiune de niciun spațiu verde”, a explicat, pentru ziarul Cetățeanul, Radu Dinulescu.
Mai mult decât atât, spune specialistul, deși pe rolul instanțelor judecătorești sunt numeroase litigii având că obiect obligarea primarului general la emiterea unor autorizații de defrișare sau de toaletare a unor arbori, Nicușor Dan a refuzat în permanență eliberarea acestor avize „cu excepția unor cazuri doar de el știute”, în care aceste avize au fost eliberate.
„Să ne aducem aminte că au existat situații în care s-au produs importante daune materiale și omenești în urma faptului că edilul nu a dorit să elibereze aceste avize solicitate inclusiv de către administrațiile domeniului public existente la nivelul sectoarelor municipiului București”, a mai spus avocatul Radu Dinulescu.









Cetățeanul TV