Nicușor Dan sare în apărarea unui afacerist cu dosare penale, care și-a ridicat ilegal un ditamai restaurant pe domeniul public, în Parcul „Orășelul Copiilor” și nu a vrut să plătească nicio taxă la stat. Același Nicușor Dan târăște în judecată 70 de familii de bucureșteni, inclusiv pensionari, cărora vrea să le demoleze blocul în care locuiesc!
Investigație realizată de Cătălin Antohe și Sorin Ghica
Afaceristul Mihai Mitrache a ridicat ilegal în „Orășelul Copiilor” restaurantul Medieval, demolat vineri de Primăria Sectorului 4. Apoi, nu a mai plătit nicio taxă, timp de mai bine de 4 ani, pentru spațiul pe care îl ocupa pe domeniul public. Nu că nu a avut cu ce plăti!
Pe cine apără Nicușor Dan
Ca să nu plătească taxele, Mitrache, zis „Câine”, a pus la punct o veritabilă suveică imobiliară, în care clădirea restaurantului a fost vândută succesiv între membrii familiei sale.
Mai mult, și el și soția sa, Alexandra Mitrache, au reușit (nu se știe cum) să obțină de la Evidența Populației cărți de identitate pe adresa din „Orășelul Copiilor”. Cum au reușit soții Mitrache să-și mute domiciliul acolo, pot afla procurorii dacă fac anchetă la „Evidența populației”.
Asta nu l-a împiedicat pe Nicușor Dan să sară în apărarea patronului de restaurant, invocând că imobilul ridicat ilegal pe domeniul public a fost demolat de autorități… abuziv. Coincidență, presa a dezvăluit că în același parc deține un restaurant și prietenul Dan Trifu, președintele ONG-ului EcoCivica „partener” în mai multe procese, cu „Salvați Bucureștiul”.
CITEȘTE ȘI: Lui Nicușor Dan îi crește nasul. Pinochio pierde procesele pe bandă rulantă
Clădirea lui Mitrache a crescut ca Făt Frumos
Inițial, în locul restaurantului ridicat de „Câine”, era o căsuță de 80 mp. Aceasta a aparținut înainte de anul 1998 companiei Librării SA, care apoi a vândut-o altor persoane fizice. Mihai Mitrache a intrat în posesia căsuței în anul 2004.
În 2011, Mitrache a mansardat clădirea, fără autorizație, susțin autoritățile, și a solicitat înscrierea în evidențele fiscale. Pentru ca primăria să nu-i demoleze mansarda de 42 mp, afaceritul a pretins că așa a cumpărat clădirea. Asta cu toate că în documentele cadastrale și în contractul de vânzare-cumpărare nu se pomenea de nicio mansardă.
În 2012, Mihai Mitrache a trecut imobilul, în acte, unei rude – Silvia Mitrache. Peste noapte, locul mansardei a fost luat de un etaj în toată regula. Tot fără autorizație de contruire au mai apărut un balcon și o tereasă de 25 mp, întinsă ilegal pe domeniul public.
În 2013, primarul Cristian Popescu Piedone a emis o autorizație de construire dubioasă pentru „recompartimentări interioare, închidere și extindere terase acoperite”, beneficiarul fiind firma Medieval Select SRL, administrată de Mihai Mitrache.
Deși legea nu permitea decât construcții provizorii pe spațiul verde, rezultatul a fost o clădire în toată regula, cu o suprafață desfășurată de 378 mp.
Această șmecherie a fost folosită și la alte terase din parc, iar spațiul verde s-a umplut de construcții masive.
CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV. Nicușor Dan, corigent la administrație!
Restaurantul a stat deschis 3 ani, fără autorizație de funcționare
Ultimul acord privind ocuparea domeniului public de către Medieval Select SRL a expirat la sfârșitul anului 2016. Mihai Mitrache trebuia să achite pentru ocuparea domeniului public o taxă de 4.640 de lei, dar a refuzat să o plătească.
Ca atare, Primăria Sectorului 4 a refuzat să mai elibereze un alt acord de ocupare a domeniului public, așa cum prevede legislația. Ba mai mult, proprietarii se extinseseră ilegal pe domeniul public (240 mp), așa cum s-a constatat în urma mai multor controale.
În lipsa acestui acord, localul deținut de familia Mitrache nu a mai obținut nici autorizații de funcționare pentru alimentație publică. Cu tgoate acestea, restasurantul a funcționat până să fie demolat. Primăria a aplicat amenzi, a recalculat impozitele datorate de Mitrache, dar și penalizări pentru neplata acestora.
Suveica firmelor de familie. Mitrache nu a plătit taxe de 4 ani
În 2018, clădirea restaurantului Le Medieval a fost trecută pe numele soacrei lui Mitrache, Paula Popescu (71 de ani).
Atât Silvia Mitrache, cât și Paula Popescu au fost reprezentate în fața autorităților de către Alexandra Mitrache, soția lui Mihai Mitrache care, la rândul său, era reprezentantul SC Medieval SRL.
La sfârșitul anului 2019, taxele datorate statului pentru ocuparea domeniului public se ridicau la peste 335.000 de lei (Silvia Mitrache – 201.637 lei și Paula Popescu – 134.354 lei).
Pe cine apără Nicușor Dan. Dosare penale pentru agresarea angajaților primăriei
De mai multe ori, Primăria Sectorului 4 a încercat să demoleze clădirea amplasată ilegal pe domeniul public, dar nu a reușit. Funcționarii primăriei au mai aplicat niște amenzi, pe care Mihai Mitrache oricum nu le-a plătit.
Afaceristul și-a vărsat nervii pe angajații primăriei care păzeau parcul! În noaptea de 30 noiembrie, Mihai Mitrache a intrat cu mașina în barierele de la intrarea în parc (Postul de pază nr. 7 Piscului) și i-a alergat pe paznici.
În iunie 2019, povestea s-a repetat. „Câine” a distrus bariera care restricționa accesul în Parcul „Orășelul Copiilor” și l-a agresat pe paznic.
Primăria a depus plângeri la Poliție și Parchet, dar deocamdată oamenii legii nu au făcut nimic.
Și-a făcut buletinul în parc. Evidența Populației stă cu mâinile-n sân
Autoritățile nu au cercetat nici modul în care soții Mitrache au reușit să obțină cărți de identitate pe adresa „Orășelul Copiilor”, în urma sesizării făcute de ziarul Cetățeanul.
Motivul invocat este stupefiant: „În contractele de vânzare-cumpărare prezentate pentru a face dovada adresei de domiciliu nu este menționată destinația de spațiu comercial și nici faptul că imobilul în cauză este situat în Parcul Orășelul Copiilor”.
„Salvați Bucureștiul” vrea să scoată din casă 70 de familii
În timp ce apără penalii, Nicușor Dan târăște prin sălile de judecată 70 de familii dintr-un bloc căruia dorește să-i anuleze autorizația de construire.
Pentru prima dată un ONG, Asociația „Salvați Bucureștiul”, a chemat în judecată toți locatarii unui bloc din București, între care mai bine de 70 de proprietari persoane fizice, pentru a anula autorizația de construire a clădirii în care locuiesc.
„Nicușor Dan vrea să ne lase fără case”
La început, locatarii blocului au crezut că este eroare sau chiar o farsă.
„Am aflat de la cineva din bloc că am fost dați cu toții în judecată. Am crezut că nu văd bine atunci când m-am uitat pe citația la proces. M-a afectat foarte mult. Era să fac infarct. De unde până unde? Nu mai am altă casă. Nicușor Dan, care vrea să ne lase fără case, a intrat în politică și vrea să candideze și ca primar al Bucureștiului. Să facă ce vrea el, dar nu pe nervii și sănătatea noastră, pentru că suntem oameni în vârstă“, a declarat pentru Cetățeanul, Ileana Constanța Damian, proprietara unui apartament din bloc. Ileana Damian a fost prim balerină și a rămas singură după decesul soțului.
Locatarii, speriați cu demolarea blocului
După ce cazul acționării în instanță a bucureștenilor de către Nicușor Dan a devenit public, activistul civic a susținut că nu le vrea răul locatarilor indignați că sunt dați în judecată de ONG-urile controlate de Nicușor Dan. Bucureștenii sunt revoltați că după ce și-au cumpărat apartamente într-un bloc construit și recepționat legal li se vorbește despre demolarea clădirii.
Într-o postare pe Facebook, Nicușor Dan a vorbit deschis despre demolarea blocului în care locuiesc: „i-am sfătuit să cheme în garanție primarul care a dat autorizația astfel încât în situația în care se dispune demolarea blocului ilegal …”.
Cetățeanul TV