Minciuna are picioare scurte! Ministrul Sănătății Alexandru Rafila se află în spatele concedierii directoarei de îngrijiri medicale a Spitalului Sf. Pantelimon, Camelia Stamatoiu, cea care a sesizat Parchetul despre morțile suspecte de la Secția ATI.
Anchetă realizată de Cătălin Antohe și Sorin Ghica
Asta cu toate că Rafila a susținut tot timpul că decizia a aparținut conducerii spitalului. Subordonații ministrului Sănătății au fost cei care au propus măsura concedierii luată de managerul Bogdan Socea.
Tupeu de ministru: „Directoarea medicală poate să dea spitalul în judecată”
Într-o conferință de presă susținută imediat după ce procurorii le-au pus sub inculpare pe doctorițele Mirela Păiuș și Marian Miron, pentru omor calificat cu premeditare, ministrul Sănătății Alexandru Rafila a ținut o conferință de presă, într-o încercare tardivă de a-și spăla imaginea.
Rafila a susținut, printre altele, că directoarea medicală Camelia Stamatoiu, cea care a reclamat ororile de la Spitalul Sf. Pantelimon, iar apoi a fost dată afară (pentru pretinse încălcări ale atribuțiilor de serviciu, în realitate, tocmai pentru faptul că a sesizat Parchetul), poate să dea instituția în judecată, să câștige procesul și să se reangajeze.
Ziarul Cetățeanul are dovada că tocmai oamenii ministrului Rafila din Consiliul de Administrație al spitalului au fost cei care au dat-o afară pe directoarea medicală.
Camelia Stamatoiu, concediată la propunerea subordonaților lui Rafila
La data de 1 august 2024, managerul Spitalului Sf. Pantelimon, Bogdan Socea, a emis Decizia 1477, pentru încetarea contractului de administrare cu directoarea de îngrijiri medicale, Camelia Stamatoiu. Nimeni alta decât cea care a sesizat procurorii cu privire la omorurile de la Spitalul Sfântul Pantelimon!
Decizia de concediere a fost luată însă la propunerea Consiliului de Administrație al spitalului. Iar consiliul de administrație este controlat chiar de subordonații ministrului Alexandru Rafila, cel care dealtfel patronează și întregul spital, în calitate de ministru al Sănătății!!!
Doi dintre membrii Consiliului sunt Daniela Mihăilescu și Mihaela Dobre, ambele reprezentate ale Ministerului Sănătății și consilieri superiori în minister, deci, subordonate direct ministrului Alexandru Rafila. Cel care, acum, cu tupeu, o îndeamnă pe Camelia Stamatoiu să-și caute dreptatea în justiție, după ce aceasta a fost dată afară la propunerea subordonaților săi.
În acest context, este evident, nu-i așa?, că ministrul a avut cunoștință, poate chiar și-a și manifestat acordul față de decizia abuzivă luată de managerul Socea, cu acordul oamenilor săi.
„Având în vedere:
– Legea nr 95/2006 (R1/2015) privind reforma în domeniul sănătăţii cu modificările şi completările ulterioare;
……………………………………………………………………………….
– Propunerea Consiliului de Administratie intrunit in data de 31. 05.2024 si 03.06.2024;
(…)
DECIDE:
Art.1. Începând cu data de 01.08.2024, dnei. STAMATOIU CAMELIA – Director de Ingrijiri in cadrul Spitalului Clinic de Urgenta «Sfantul Pantelimon» Bucuresti, îi inceteaza Contractul de Administrare nr. 27117/07.12.2021, incheiat cu managerul unitatii”, se arată în decizia de concediere.
Represalii: Comelia Stamatoiu, reclamată la Parchet și dată afară din propriul birou
După ce ziarul Cetățeanul a dezvăluit ororile de la Pantelimon, iar directoarea de îngrijiri medicale Camelia Smatoiu a sesizat Parchetul de pe lângă Tribunalul București despre morțile suspecte la Secția Anestezie Terapie Intensivă (ATI), pe 31 mai 2024, conducerea spitalului a început represaliile. Directoarea a fost supusă unor presiuni imense și unei hărțuiri sistematice.
Mai mult, directorul medical Mihai Dimitriu (a cărei demisie a fost cerută recent chiar de ministrul Rafila), cel care îi acuza pe jurnaliștii Cetățeanul de grup infracțional organizat, a depus o plângere penală împotriva Cameliei Stamatoiu, pentru pretinse fapte penale!?! A fost doar un pretext pentru ca membrii Consiliului de Administrație al spitalului, întruniți în ședință de urgență, au luat decizia sigilării biroului directoarei de îngrijiri medicale.
Ceilalți trei membri ai CA sunt Bianca Benchescu, reprezentanta Consiliului General al Municipiului București și, în același timp, aflată și pe ștatele de plată ale spitalului (VOM REVENI CU DETALII INCENDIARE), Florin Silviu Greseanu – reprezentantul Universității de Medicină și Farmacie (UMF) „Carol Davila” București și Toni Popescu, reprezentatul Sindicatului Sanitas. De menționat că Popescu nu a avut drept de vot, având statul de invitat.
Și tot invitat a fost și managerul spitalului, Bogdan Socea, cel care a inițiat represaliile împotriva directoarei de îngrijiri.
CITEȘTE ȘI: Conducerea Spitalului Sf. Pantelimon amenință, dar nu răspunde la întrebări
Managerul Socea a propus, oamenii lui Rafila au aprobat
După ce a prezentat plângerea depusă la Parchet de directorul medical Mihai Dimitriu, managerul Socea a propus, iar Consiliul de Administrație a aprobat, sigilarea biroului Cameliei Stamatoiu. Pretextul a fost unul cusut cu ață albă: împiedicarea sustragerii sau distrugerii de probe!?!
„Dl. Manager Bogdan Socea prezinta celor prezenti plangerea penala nr.3623475/22.05.2024, (depusa la Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti), plangere întocmita de unitate impotriva Dnei. Stamatoiu Camelia – Director de Ingrijiri si se solicita sigilarea biroului.
Le comunica membrilor Consiliului de Administratie, ca in data de 30.05.2024, in sedinta Comitetului Director, s-a luat hotararea de a se constitui o comisie care sa sigileze biroul dnei. Stamatoiu Camelia -director de îngrijiri.
Avand in vedere plangerea penală, se ia hotararea de a se sigila biroul directoarei de îngrijiri pentru a nu se deteriora sau distruge sau sustrage intentionat anumite probe”, s-a consemnat în procesul-verbal al ședinței CA.
Ulterior, Camilia Stamatoiu a solicitat conducerii spitalului să i se permită să-și ia din birou lucrurile personale. A fost refuzată categoric, ba mai mult, șefii spitalului au chemat poliția, afirmând că biroul se va deschide doar în prezența oamenilor legii. Apoi, au refuzat să deschidă biroul, chiar dacă era Poliția de față!
A fost însă doar praf în ochi, pentru că, luni, 5 august, Socea și Dimitriu au dispus ruperea sigiliului și intrarea în biroul directoarei fără prezența Poliției.
CITEȘTE ȘI: Înfiorător! Weekendul morții la Spitalul Pantelimon – 30 de pacienti decedați
Ce i s-a imputat directoarei de îngrijiri medicale
Ca să o dea afară pe directoarea medicală care a sesizat la Parchet ororile de la Pantelimon, conducerea spitalului a invocat tot felul de încălcări ale legislației și regulamentelor medicale. Printre altele, managerul Socea a trecut în decizia de concediere încălcări ale atribuțiilor de serviciu, ale atribuțiilor ce-i revin conform contractului de administrare, încălcări ale obligației de fidelitate față de managerul spitalului în executarea atribuțiilor de serviciu, a obligației de a respecta secretul de serviciu etc.
Membrii Consiliului de Administrație subordonați ai ministrului Sănătății au închis ochii la toate aceste aberații și au aprobat fără crâcnire concedierea directoarei de îngrijiri medicale Camelia Stamatoiu. Ei au dovedit, astfel, că adevărata valoare a avertizorilor de integritate este ZERO în fața Mafiei instituționalizate!
Cetățeanul TV