Metroul din Drumul Taberei ar putea deveni realitate în luna cadourilor, așa cum a promis Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc. cetateanul.net face o analiza a proiectului, problemelor investiției și mai ales vă reamintește de o parte din promisiunile neonorate legate de inaugurarea metroului.
Dacă nu vă amintiți, prima promisiune legată de termenul pentru deschiderea metroului din Drumul Taberei a fost anul 2014. Acum, dacă se va întâmpla o minune, el va fi deschis la aproape șase ani distanță, adică în luna decembrie 2019. Cel puțin așa susține Răzvan Cuc, ministrul Transporturilor. El a spus că inaugurarea va fi făcută în decembrie anul acesta şi chiar i-a invitat pe jurnaliști să vadă stadiul lucrărilor.
Șirul minciunilor
- 2014, prima promisiune
Proiectul realizării magistralei de metrou spre cartierul Drumul Taberei, zona care nu beneficiază de transport subteran, a fost început în 2011. Prima promisiune sau minciună a fost că oamenii vor putea folosi metroul în anul 2014. De altfel, sloganul proiectului era ”În trei ani aici va fi stația ta de metrou”. Aventura a început în martie 2011, când ministrul Transporturilor de atunci, Anca Boagiu, semna contractul de începere a lucrărilor.
- Ba nu, va fi gata în 2015
Câteva luni mai târziu, pe 4 noiembrie 2011, se dădea prima sapă. Fostul director Metrorex, Gheorghe Udriște, deja schimbase termenul de finalizare, dar chiar și așa era bine. „Firmele care au câștigat licitația au la dispoziție cel mult 25 de luni să execute tunelurile și structura și cel mult 18 luni pentru finisarea stațiilor, astfel că în 2015 vom da în folosință tronsonul Drumul Taberei-Eroilor”.
- Relu Fenechiu promite și el: finalul lui 2015
Relu Fenechiu, trecut și el prin funcția de ministru al Transporturilor, promitea în februarie 2013, după ce Comisia Europeană tocmai ce își dăduse acordul să aloce niște fonduri europene pentru magistrală: „Putem finanța cu siguranță toate lucrările care pot să se execute până la finalul anului 2015. Putem să mergem până la 600-700 de milioane de euro”, a declarat ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu.
- După șase luni, se schimbă minciuna: va fi gata la începutul lui 2016
Termenul estimat de Ministerul Transporturilor în august 2013, la șase luni de la promisiunile lui Fenechiu, pentru darea în folosință a tronsonului de metrou Raul Doamnei – Eroilor 2 era începutul anului 2016.
- Noua, veche minciună: va fi gata, dar nu în 2016
În anul 2015, reprezentanții Metrorex și ai Ministerului Transportului dădeau din colț în colț și recunoșteau că nu pot termina lucrările în 2016.
- Următoarea minciună: va fi gata în primul semestru din 2017
Pe data de 26 aprilie 2016, Ministerul Transporturilor anunța pe Facebook: „Lucrările pe M5 Secțiunea Râul Doamnei – Eroilor (Opera), inclusiv Valea Ialomiței sunt executate în proporție de 80%. Ministerul Transporturilor precizează că pe acest tronson se va putea călători în primul semestru din 2017.”
- Normal, urma promisiunea cu finalul anului 2017
În luna noiembrie, tot 2016, ministrul de atunci, Sorin Bușe, declara: ”va fi gata în semestrul doi al anului viitor, probabil octombrie – noiembrie 2017″.
- Gata, chiar îl termină: la începutul lui 2019
Curios, nu s-au prea făcut promisiuni pentru inaugurarea metroului în anul 2018. Însă, 2018 a adus alte minciuni. Ministerul Transporturilor și ministrul Lucian Șova anunță în septembrie că vom merge cu metroul în prima parte a lui 2019. Într-un interviu acordat News.ro, Şova face mai multe precizări legate de acest proiect major: „Eu mențin încă termenul de martie 2019. Este luna mai și acest lucru nu s-a mai întâmplat.
Logic: incompetența putea fi învinsă doar de Moș Crăciun
Așa cum am precizat, ministrul Răzvan Cuc a lansat și el o promisiune. Tipic pentru ministrul Cuc, el s-a gândit la Moș Crăciun să rezolve probleme inaugurării metroului și a avansat un nou termen: decembrie 2019.
Peste opt ani pentru șase kilometri de metrou
Valoarea totală a proiectului de metrou Drumul Taberei-Eroilor e de 3,4 miliarde de lei. Prin inaugurarea acestei magistrale, Capitala va ajunge la 78 de kilometri de rețea şi 63 de stații de metrou. Tronsonul spre Drumul Taberei areo lungime de 6,2 kilometri.
În anii ‘70, ritmul de construcție era de doi kilometri de linie pe an.
Și cu întârzieri, și cu posibili bani furați
Într-un comunicat remis RFI, Oficiul European de Lupta Antifrauda (OLAF) a confirmat că a efectuat un control la Metrorex, obiectul fiind Magistrala 5, finanțată din fonduri europene. „OLAF a deschis o investigație privind acuzații de nereguli privind proiectul finanțat de UE pentru linia 5 de metrou din București. Ca parte a acestei anchete, s-a efectuat un control la fata locului. Cu toate acestea, întrucât ancheta este în curs de desfășurare, OLAF nu poate formula alte comentarii. Acest lucru este menit sa protejeze confidențialitatea investigațiilor ulterioare și posibile, procedurile judiciare ulterioare, datele cu caracter personal și drepturile procedurale”.
OLAF suspecta plăți supraevaluate către consorțiul de firme condus de Astaldi, plăți ce ar fi fost realizate cu complicitatea unor agajați Metrorex, companie deținută de Ministerul Transporturilor.
Constructorul italian Astaldi este implicat în doua contracte pe Magistrala M5.
Primul contract, din 2011, se refera la executia tronsonului Raul Doamnei – Eroilor 2 (PSS Opera) – 6,2 km, 9 stații. Astaldi conduce asocierea cu FCC Construccion – Delta ACM – AB Construct și a câstigat licitația cu o oferta de 987,9 milioane lei fără TVA.
Al doilea contract, din 2015, se referă la instalarea căii de rulare, a instalațiilor și finisajele statiilor pe tronsonul M5 Raul Doamnei – Eroilor 2. In acest contract Astaldi participa în asociere cu FCC Construccion (Spania), UTI (Tiberiu Urdăreanu) și Activ Group Management. Valoarea este de 180 de milioane de euro.
CITIȚI ȘI:
Alchimistul de la Hurmuzachi – doi miniștri PSD ascund impostura
Judecătoarea lui Sorin Oprescu se pensionează şi se apucă de prăjituri
Grupul Distribuitorilor de Presă (GEDP), judecat pentru delapidare
Documente. Primarul de la Predeal face spiritism penal! Morții susțin ALDE la europarlamentare
Restaurantul Mogoșoaia, afacere de famiglie la Ministerul Muncii
Cetățeanul TV