Cum era în Comunism. Comitetul Central al Partidului comunist avea o secție de Sănătate care analiza starea de sănătate a fiecărui demnitar de rang înalt. În urma recomandărilor acestei Secții, medici renumiți din străinătate erau chemați în țară pentru consultații, sau pacienții erau transportați în clinici din Europa unde erau tratați pe banii partidului.
Astfel, potrivit unor documente descoperite în Arhivele Naționale, în 1969, ministrul Sănătății de atunci, Aurel Moga, cerea colegului de la Afaceri Externe să facă de urgență demersurile necesare pentru chemarea în țară a doi medici din Franța pentru consultarea medicală a lui Teodor Rudenco, fost ilegalist și fost ambasador al României în China. ”Cu ocazia venirii în țară a prof. dr. I. Caroli sau a Prof. dr. Guy Albot se vor efectua consulturi și pentru încă 4-5 tovarăși din conducerea superioară de partid și de stat”, se arată în cererea ministrului Moga.
Documentul precizează și detalii despre plata acestor servicii medicale. ”Biletul de călătorie propunem a fi procurat de către Ambasada RSR, iar contravaloarea lui în valută va fi virată de către Ministerul Sănătății și Prevederilor Sociale”, se mai arată în cererea ministrului.
Tratamentul din Franța
Alexandru Moghioroș, fost secretar general al CC al PCR și cel care a dat ordin pentru arestarea chiaburilor, era în septembrie 1967 internat într-o clinică din Franța, suferind de cancer. Din referatul medical rezultă că acesta era îngrijit în Institutul Gustave Rousy din Villejuif era îngrijit de trei medici francezi și de unul român, consulațiile fiind efectuate în prezența ambasadorului României în Franța.
CITIȚI ȘI:
Alchimistul de la Hurmuzachi – doi miniștri PSD ascund impostura
Judecătoarea lui Sorin Oprescu se pensionează şi se apucă de prăjituri
Grupul Distribuitorilor de Presă (GEDP), judecat pentru delapidare
Documente. Primarul de la Predeal face spiritism penal! Morții susțin ALDE la europarlamentare
Restaurantul Mogoșoaia, afacere de famiglie la Ministerul Muncii
Cu câteva luni înainte, PCR îi invitase pe dr. Robert Leroux de la spitalul Boucicaut din Paris și pe asistenta acesteia, dr. M.T.C. Graverol pentru a-l examina pe Moghioroș, pe atunci internat la Elias. Cei doi specialiști au ajuns la București cu avionul pe data de 25 februarie 1967, urmînd să plece peste două zile. ”Vă rugăm a interveni ca valuta necesară pentru plata consulturilor – aproximativ 5.000 de franci francezi- prelum și cheltuielile legate de deplasare să se asigure din bugetul partidului”, se arată într-o altă notă transmisă către Secția Sănătate a CC al PCR de către ministrul Aurel Moga.
Soția lui Maurer, tratată la Viena
În martie 1967, ministrul Aurel Moga, a cerut Comisiei de Sănătate aprobarea ca Elena Maurer, soția fostului premier Gheorghe Maurer să fie consultată 14 zile în loc de 10 de diverși specialiști străini, la Paris și Viena. ”Întrucât trebuie să fie consultată de mai mulți medici (prof. dr. Laurie, prof. dr. Klotz și prof. dr. Wunderer) este necesar pentru plecare o perioadă mai mare de timp”, se arată în cererea ministrului Moga.
Același ministru solicita trimiterea la Paris a Elenei Vîlcu, fiica lui Vasile Vîlcu, membru al Comitetului Executiv al CC al PCR, fost general, șef al Direcției I – Informații Externe din cadrul Direcției Generale a Securității Statului. Ea a fost trimisă la prof.dr.R. Tubiens din Paris pentru examinarea unei tumori vasculare. Deplasarea a fost aprobată pentru 21 de zile, cu însoțitor, ”urmând ca cheltuielile legate de această plecare să fie suportate de Secția Gospodărie de Partid a CC al PCR”, se arată în nota ministrului.
Materialul a fost realizat de Clever News Center pentru cetateanul.net.
CITIȚI ȘI:
Alchimistul de la Hurmuzachi – doi miniștri PSD ascund impostura
Judecătoarea lui Sorin Oprescu se pensionează şi se apucă de prăjituri
Grupul Distribuitorilor de Presă (GEDP), judecat pentru delapidare
Documente. Primarul de la Predeal face spiritism penal! Morții susțin ALDE la europarlamentare
Restaurantul Mogoșoaia, afacere de famiglie la Ministerul Muncii
Cetățeanul TV