O ședință cu ”scântei” despre salvarea Parcului Brâncuși a avut loc marți după amiază la Primăria Capitalei. Reprezentantul Primăriei Sectorului 3, condusă de Robert Negoiță, nu a părut a fi prea cooperant în a reda cetățenilor acest spațiu verde.
Tensiunea a fost încărcată și mai mult de faptul că la ședința cu pricina, unde au fost prezenți reprezentanții cetățenilor din zonă, ai Asociației EcoCivica, ai Primăriei Capitalei și ai Primăriei Sectorului 3, și-a făcut apariția și un reprezentant al proprietarului terenului.
”Ședința a durat destul de mult, a fost <cu scântei>, dar avem și câteva concluzii. Pe scurt: din partea PMB a fost o deschidere mare pentru soluționarea acestei situații, cei de la PS3 au ajuns mai târziu și în primă fază nici nu au vrut să stea (se pare că intervenise ceva…), s-a întors totuși City Managerul de la PS3. Am fost: 6 reprezentanți ai cetățenilor, dl. Dan Trifu (EcoCivica), 8 sau 9 reprezentanți ai PMB și un reprezentant PS3. Spre surprinderea tuturor participanților la această discuție, la masă era și un reprezentant al proprietarei care nu fusese invitat – aici au <ieșit cele mai multe scântei>. După plecarea acestuia și calmarea spiritelor am continuat discuția doar cu cei de la PMB și PS3. Concluzia este că se încearcă și se vor iniția procedurile de despăgubire către proprietar, pentru ca parcul să fie redat locuitorilor din zonă – acestea vor fi generate de către PMB și sperăm că PS3 va ajuta. Toate aceste lucruri vor dura câteva luni (între 3 și 6 luni) și încă nu se știe care este cea mai potrivită cale de urmat. Se vor face analize și evaluări ale situației și se caută cea mai bună soluție. Aici ar ajuta un expert/evaluator ANEVAR – dacă știți pe cineva, scrieți-mi în privat. Cred că putem considera încă o mică bătălie câștigată, până la victoria finală mai este, dar doar dacă rămânem pe poziții vom avea câstig de cauză”, a scris pe Facebook Roxana Mache, administratorul grupului ”Salvați Parcul Brâncuși”.
Salvarea Parcului Brâncuși depinde de Firea și Negoiță
Întâlnirea de la PMB pentru salvarea Parcului Brâncuși intervine după revolta cetățenilor din zonă, cauzată de faptul că primarul de sector Robert Negoiță a încercat demolarea aleilor. Asta după ce fuseseră deja dezafectate locul de joacă pentru copii, terenul de sport și țarcul pentru câini.
În Vinerea Mare, zi liberă legal, buldozerele lui Robert Negoiță au luat cu asalt Parcul Brâncuși, în încercarea de a continua lucrările de demolare a aleilor începute cu ceva vreme înainte.
Șeful de echipă nu a putut prezenta decât un document al Direcției Administrarea Domeniului Public din cadrul Primăriei Sectorului 3, prin care se dispunea demontarea mobilierului stradal, dezafectarea terenului de sport, a locului de joacă pentru copii și demolarea aleilor pietonale. Ceea ce era însă ilegal era faptul că lucrările au început fără ca la fața locului să fie amplasat un panou de identificare a investiției, obligatoriu atât în caz de construire cât și în caz de demolare.
În cele din urmă, cetățenii din zonă i-au pus pe fugă pe muncitori. Parcul Brâncuși a fost retrocedat în 2011 de primarul general de la acea vreme, Sorin Oprescu. Până să iasă scandal în toată regula, Robert Negoiță nu s-a sinchisit însă să facă demersuri la Primăria Capitalei în vederea exproprierii suprafeței cu pricina, pentru a putea fi redată cetățenilor.
Cetățeanul TV