Putem să ne considerăm printre campionii Europei la consumul excesiv de sare.
CITEŞTE ŞI: Dosarul Nordis. Laura Vicol și soțul ei, în arest preventiv pentru 30 de zile. Minuta instanței
Mâncăm de cel puțin două ori mai multă pe zi decât recomandă Organizația Mondială a Sănătății, iar acest lucru ne afectează grav sănătatea.
Hipertensiunea arterială și bolile cardiovasculare pot fi legate direct de acest comportament nociv. Un experiment simplu ne arată că o singură masă ne aduce în organism mult mai multă sare decât ar trebui.
Cât se recomandă Zilnic
Organizația Mondială a Sănătății recomandă un consum de sare de 5 g pe zi pentru un adult. Însă datele arată că românii sunt pe locul 9 în topul europenilor care mănâncă mai mult decât dublu, adică peste 12 grame.
De vină ar fi alimentele ultraprocesate. Intră aici mezelurile și mâncarea de tip fast-food, spun experții.
De altfel, o analiză făcută într-un laborator al Direcției de Sănătate Publică, în cadrul unei monitorizări efectuate la nivel național, a arătat o cantitate mai mare de sare în produsele de tip fast-food – shaorma, burger și pizza – decât în mâncarea făcută acasă.
Inclusiv mâncarea de la restaurant poate fi bogată în sare.
Organizația Mondială a Sănătății a recomandat aplicarea unor politici prin care să fie redus consumul de sare. Însă, în cele mai multe țări europene, nu s-a întâmplat acest lucru. Excepție face Portugalia, unde, de mai bine de 10 ani, statul a obligat industria alimentară să micșoreze cantitatea de sare din produsele alimentare. Astfel, rata accidentelor vasculare cerebrale a scăzut cu 5%.
Ierburile aromatice și condimentele naturale pot înlocui sarea cu succes.
Cetățeanul TV