joi, ianuarie 23, 2025

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăȘtiri de ultimă orăPeste 40% dintre elevii din mediul rural nu mai vor să meargă...

Peste 40% dintre elevii din mediul rural nu mai vor să meargă la liceu

-

Un studiu recent realizat de World Vision România scoate la lumină o realitate îngrijorătoare legată de abandonul școlar: 41% dintre copiii de gimnaziu din mediul rural nu doresc să urmeze liceul.

CITEŞTE ŞI: Călin Georgescu cheamă mâine românii la Hora Unirii

În schimb, aceștia plănuiesc să se angajeze, să lucreze alături de familie sau să urmeze cursuri de calificare. Studiul, intitulat „Bunăstarea copiilor din mediul rural 2024″, atrage atenția asupra provocărilor cu care se confruntă acești copii și familiile lor.

Inegalități în educație și sprijin insuficient

Conform raportului, printre motivele care duc la abandonul școlar sunt mediul de învățare și distanța până la școală. 19% dintre copiii din mediul rural nu beneficiază de ajutor la teme, deoarece trăiesc în familii unde majoritatea adulților au absolvit cel mult opt clase. În același timp, aproape jumătate dintre părinți (49%) se declară nemulțumiți de progresul școlar al copiilor.

Accesul la educație este, de asemenea, limitat de distanțele mari pe care elevii trebuie să le parcurgă zilnic. Aproximativ jumătate dintre liceeni petrec mai mult de o oră pe drum dus-întors pentru a ajunge la școală.

Inițiative pentru reducerea abandonului școlar

Pentru a combate această problemă, World Vision România, în parteneriat cu PEPCO România, continuă programul „Vreau în clasa a 9-a”, parte a proiectului „Educație pentru Bunăstare”, care își propune să reducă abandonul școlar. Scopul principal al inițiativei este de a reduce inegalitățile de șanse pentru copiii din comunitățile rurale, sprijinindu-i să-și continue studiile și să-și atingă potențialul personal și profesional. În anul școlar 2023-2024, 110 elevi din 90 de comunități rurale din 12 județe au beneficiat de sprijin financiar pentru transport, rechizite și alimente, dar și de activități educative și de consiliere. Aceștia au participat la sesiuni de mentorat vocațional, activități de educație non-formală și au avut oportunitatea de a vizita universități și companii pentru a-și lărgi orizonturile.

Impactul programului pentru a preveni abandonul școlar

Datorită programului, 24 de elevi au absolvit liceul în vara anului 2024, iar alți 86 continuă să fie sprijiniți pentru a-și finaliza studiile. Pe lângă activitățile deja implementate, programul va include în acest an ateliere de lucru și sesiuni individuale de consiliere pentru sănătatea mentală, dezvoltare personală și educație durabilă, pentru a preveni abandonul școlar .

„Fiecare copil care reușește să-și continue studiile și să își găsească un loc de muncă este o dovadă a eforturilor noastre comune. În mediul rural este nevoie de intervenții susținute și de soluții concrete pentru a reduce abandonul școlar,” a declarat Mihaela Nabăr, director executiv al World Vision România.

Organizația, care activează de 33 de ani în România, desfășoară programe de educație, dezvoltare și advocacy pentru a sprijini copiii, familiile și comunitățile defavorizate. Până în prezent, a ajutat sute de mii de persoane din aproape 900 de comunități din 41 de județe.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Ministrul Finanţelor, anunţ de ULTIMĂ oră despre plata pensiilor

0
Ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, transmite joi că, aşa cum s-au angajat, plătesc toate drepturile câştigate până la sfârşitul anului 2024, el arătând că doar pentru pensii este alocat un buget de aproape 169 miliarde de lei, comparativ cu anul...