În ultima săptămână, aerul din Iași a revenit irespirabil. Din cauza inversiunii termice, poluarea a atins cote foarte mari în ultima săptămână.
Calitatea rea sau foarte rea a aerului a fost înregistrată în aproape toate zonele din municipiu, unde sunt montate stații de analiză a aerului. Fenomenul de inversiune termică va continua și în următoarele zile, spune șefa Agenției de protecția Mediului, Galea Temneanu, potrivit g4media.ro.
Aceasta transmite un îndemn: „Ieșeni, purtați măști!”.
„În special persoanele din grupe vulnerabile, copii, vârstnici, persoane cu boli cardiace sau respiratorii au trebui să evite expunerea. A fost un fenomen prelungit de inversiune termică, început de săptămâna trecută. Au fost apoi vreo două zile de pauză și acum s-a accentuat din nou. Și din păcat va mai continua până joi, 23 ianuarie, cel puțin”, spune ing. Galea Temneanu, directorul executiv al Agenției pentru Protecția Mediului Iași. Inversiunea termică este un fenomen produs atunci când aerul cald se află deasupra unui strat de aer rece. Acest lucru este diferit de situația normală, în care aerul rece se află la sol, iar cel cald la înălțime.
Fenomenul apare mai frecvent noptea sau în zonele montane, când radiația solară nu mai încălzește suficient terenul. În primele 21 de zile din ianuarie, Tomești a fost cea mai poluată zonă Iași, fiind nouă zile cu o calitate rea a aerului și trei cu o calitate foarte rea. A doua cea mai poluată zonă e aproape de centrul orașului, în zona Cantemir-Decebal, unde s-au înregistrat șapte zile cu o calitate rea a aerului și trei zile cu aer foarte rău de respirat. La polul opus, cele mai puțin poluate zone au fost Oancea Tătărași și Bosia – Ungheni.
Cetățeanul TV