Continuăm seria dezvăluirilor de la „Spitalul Morții” Sf. Pantelimon. Aici, au fost făcute zeci, poate sute de investigații RMN „la negru”, pe un aparat fără autorizație de funcționare, sub acoperirea unor așa-zise teste de calibrare gratuite, pe voluntari. Mai mulți așa ziși „pacienți voluntari”, contactați de Cetățeanul, au confirmat că au plătit pentru analize, pe care le-au folosit ulterior la medicii specialiști.
Investigație realizată de Cătălin Antohe și Sorin Ghica
Ziarul Cetățeanul a dezvăluit în exclusivitate cazul morților suspecte de la Secția ATI a Spitalului Sf. Pantelimon, dezvăluiri în urma cărora Parchetul de pe lângă Tribunalul București și Ministerul Sănătății au declanșat numeroase anchete.
Inițial, ancheta noastră a avut în atenție un cu totul alt subiect, pe care îl vom trata în rândurile care urmează – investigații RMN „la negru”.
Pe parcursul documentării însă, am obținut informațiile șocante despre ce se întâmplă la Secția ATI a spitalului: dezvăluiri precum că unii medici ar omorî, practic, pacienții în stare critică. Pacienților li s-ar fi micșorat deliberat doza de noradrenalină prescrisă, substanță care are rolul de a-i ține în viață. Așa s-ar fi ajuns ca în numai trei zile, cel puțin 17 pacienți să moară cu zile.
CITEȘTE ȘI: Omoruri în serie la Spitalul Sf. Pantelimon?!? Va fi sesizat Parchetul. Doctorii care aduc moartea
În 30 de ani presă și peste 20 de ani de investigații, nu am întâlnit un caz mai revoltător. Nu am adus niciun fel de acuzații, am tras, pe baza mărturiilor din spital, un mare semnal de alarmă și am cerut intervenția de urgență a Parchetului. Ceea ce s-a și întâmplat!
Investigații „la negru” pe așa-ziși voluntari, cu un aparat fără autorizație de funcționare
Subiectul primar al investigației noastre este de competența Direcției Naționale Anticorupție. La începutul anului 2022, Spitalul Sf. Pantelimon a instalat un aparat RMN (Rezonanță Magnetică Nucleară), marca Philips. Aparatul nu putea funcționa legal decât după aprobarea ministrului sănătății, aprobare care a fost dată doar în luna octombrie.
Fără a avea aprobarea ministrului și fără a fi semnat vreun contract cu Casa de Asigurări a Municipiului București (CASMB), în perioada martie – septembrie 2022, angajații spitalului ar fi făcut investigații RMN „la negru”, pe așa-ziși voluntari, care ar fi plătit sume cuprinse între 400 și 700 de lei, după cum ne-au dezvăluit mai mulți pacienți. Dacă ar fi fost voluntari, nu trebui să plătească niciun ban și nici să primească un rezultat oficial al investigației cu care să se poată duce la un medic specialist!
Corpul de control al Ministerului Sănătății, dar și și DNA-ul trebuie să verifice că investigațiile au fost făcute ilegal, pentru că aparatul nu avea autorizație de funcționare. Deși Spitalul Pantelimon spune oficial că testele au fost făcute pentru calibrarea aparaturii, pacienții au folosit rezultatele la medicii specialiști, în sistemul asigurărilor de sănătate, după cum ne-au dezvăluit chiar voluntarii așa-ziselor teste de calibrare. Aceștia nu ne-au spus că s-ar oferit vreodată voluntari pentru vreun test, ba mai mult, că au plătit investigațiile.
Organele de anchetă trebuie să stabilească în buzunarele cui au ajuns sumele încasate pentru investigațiile RMN ilegale, deoarece sumele nu puteau fi încasate legal în conturile spitalului și cine se face vinovat de această situație. Repetăm, și Corpul de Control al ministrului Rafila, care se află zilele acestea în spital, ar putea face lumină.
Potrivit surselor Cetățeanul, ar fi fost efectuate circa 300 de investigații, dar Spitalul Pantelimon susține că ar fi fost doar o sută de așa-zise teste pentru calibrarea sistemului!?!
Ministrul Rafila a pus „în legalitate” sistemul RMN de la Pantelimon abia în octombrie 2022
Aparatul RMN de la Spitalul Sf. Pantelimon a intrat în „legalitate” în octombrie 2022, abia după ce ministrul Sănătații Alexandru Rafila a semnat ordinul 3186/11.10.2022, prin care sistemul RMN al spitalului a fost acreditat și a primit autorizație de funcționare.
„Art. 1 Anexa la Ordinul ministrului sănătății nr. 231/2013 privind aprobarea structurii organizatorice a Spitalului Clinic de Urgență Sf. Pantelimon București, se modifică după cum urmează:
„Laboratorul de Radiologie și Imagistică Medicală – Computer Tomograf”
Se înlocuieşte cu:
„Laborator de Radiologie și Imagistică Medicală cu Computer Tomograf, RMN și Angiografie”
(…)
Art. 2 Structurile implicate din cadrul Ministerului Sănătății, precum și Direcția Personal și Structuri Sanitare și Spitalul Clinic de Urgență Sf. Pantelimon București vor duce la îndeplinire dispozițiile prezentului ordin”, se arată în ordinul semnat de Rafila.
Pe 25 aprilie 2023, conducerea Spitalului Sf. Pantelimon a anunțat pe Facebook că unitatea medicală a început investigațiile RMN pe pacienți, cu noua aparatură:
„Aparatul RMN din Spitalul Clinic de Urgență Sf. Pantelimon București asigură pacienților internați investigații de înaltă performanță, în conformitate cu standardele moderne internaționale, permițând astfel alegerea celor mai potrivite metode de tratament fiecărui pacient”.
„Voluntarii” spun că au dat bani pentru investigațiile RMN
Dat fiind că primisem informații că s-ar fi solicitat bani de la „voluntari”, i-am contact pe unii dintre aceștia. În acest scop, au folosit o stratagemă: ne-am prezentat cu numele reale, dar spunând că suntem contabili de la spital. Pacienții ne-au confirmat că nu s-a oferit voluntari, au plătit investigațiile RMN şi au folosit rezultatele la medicii specialiști care le-au dat trimiteri medicale pentru aceste investigații, contrar celor susținute de șefa Compartimentului CT din Spitalul Sf. Pantelimon.
Redăm, în continuare, un dialog relevant cu unul dintre pacienții „voluntari”:
-Vă deranjez de la Spitalul Sf. Pantelimon. Numele meu este Cătălin, Antohe, sunt contabil… Ați făcut la noi, în urmă cu 2 ani, un examen RMN.
-Da.
-Din cauza unei încurcături făcute de fostul contabil, nu mai reușim să dăm de chitanța pe care v-am emis-o atunci. O mai aveți?
-De acum 2 ani, sigur nu…
-Trebuie să completăm cifrele. Mai țineți minte cât a costat investigația?
-Nu mai știu… În jur de 700, nu mai știu exact, nu mai țin minte.
-Ați fost cu rezultatul la medicul specialist, nu?
-Da.
-Mi-ați putea spune numele, ca să-l contactăm, poate mai apare în documentele dumnealui?
-Nu știu ce să zic… Ar trebui să iau legătura cu el înainte…
-L-am suna noi de la spital, vedem… Avem problema asta în contabilitate și ne trezim că vine Curtea de Conturi și trebuie să fim cu toate actele în regulă.
–Da, am fost cu rezultatul la domnul doctor F., de la Spitalul Militar. (n.r. din motive lesne de înțeles, nu vom da numele medicului)
-Dumneavoastră ați avut RMN pe dreapta… Deci, notez, prezumtiv, cam 700 de lei, da?
-Da, nu pot să vă dau suma exactă, chiar nu mai știu, a trecut ceva timp de atunci.
-Și chitanța nu o mai aveți?
-Sigur, nu.
-Dar, vă mai aduceți aminte unde ați plătit? La caserie sau la registratură?
-Parcă, da, nu mai știu exact.
Șefa Compartimentul CT: „Testele s-au făcut pe voluntari și au fost gratuite”
Contactată de jurnaliștii Cetățeanul, Cătălina Stanca, asistenta coordonatoare a Compartimentului Computer Tomograf, de la Spitalul Sf. Pantelimon, a fost prima care ne-a spus că investigațiile ar fi fost făcute pe voluntari, doar pentru calibrarea sistemului RMN și nu i-au costat nimic pe pacienți. Cătălina Stanca a confirmat însă că în perioada în care au fost făcute așa-zisele teste, aparatul RMN nu era autorizat de Ministerul Sănătății și nu putea funcționa legal în relația cu pacienții:
„Testele nu s-au făcut pe pacienții internați. Au fost niște protocoale care au fost stabilite de cei de la Philips. Și, atunci, au preferat să facă niște teste pe oameni care nu au afecțiuni. Au fost găsiți voluntari, au mai fost și colegi de-ai noștri. Au fost destule teste, peste 100… Am fost tot timpul în legătură cu inginerul de la Philips, ne spunea unde să mai ajustăm. Doar din punct de vedere tehnic.
Există o evidență a testelor. Nu s-au încasat bani de la pacienții voluntari, iar aceștia nu au primit rezultatele. Dacă pe teste apăreau diverse probleme medicale, de exemplu o mică hernie, pacienții erau îndrumați la medicul specialist să li se dea trimitere și să repete investigația (n.r. la un aparat RMN autorizat). Am făcut fișe de acord, pentru consimțământ, pe care voluntarii le-au semnat. (…) Fișele nu au fost semnate și parafate de medici, pentru că asta se face doar în momentul în care pacienții sunt internați. Mie mi s-a părut normal…”, a explicat Cătălina Stanca.
Șefa Compartimentului CT a recunoscut însă că pe aceste fișe nu s-a menționat că investigațiile sunt probe pentru calibrarea aparatului RMN și nici că pacienții sunt voluntari!?!
Cât despre numărul extrem de mare de teste pentru presupusa calibrare a aparatului, asistenta a admis că nu e în regulă: „Aici ar fi o problemă, dar asta nu mai ține de mine”.
Cătălina Stanca nu a comentat în niciun fel îndoiala noastră că ar fi vorba de voluntari, preferând să tacă.
În schimb, aceasta a confirmat că aparatura RMN nu era autorizată la momentul efectuării așa-ziselor teste de calibrare.
„În momentul în care am ajuns la concluzia că sunt foarte multe (n.r. teste) și că ar trebui să începem să muncim, adică să facem investigații RMN oficial, pentru că ăsta e scopul nostru – să ajutăm pacienții, atunci am întrebat… Mi s-a spus că se așteaptă hârtia de schimbare de structură a spitalului și că vom începe să funcționăm de îndată ce vom avea acel ordin. Anul trecut a fost semnat și contractul cu CASMB (n.r. care permitea decontarea investigațiilor RMN în sistem sistemul public de sănătate)”.
Până a venit decizia de structură a spitalului, de schimbare, oficial, neavând… (…) La RMN, așa mi s-a spus când l-am întrebat pe șeful meu, că așteptăm hârtia de la minister (n.r. Ministerul Sănătății) de schimbare de structură a spitalului. Pentru că până atunci spitalul nu avusese în dotare un aparat RMN”, a declarat Cătălina Stanca.
Nota Redacției: Coordonatoarea Compartimentului CT Cătălina Stanca a informat conducerea Spitalului Sf. Pantelimon despre dialogul purtat cu jurnaliștii Cetățeanul. Ulterior, în răspunsul la întrebările oficiale transmise de ziarul Cetățeanul, managerul Bogdan Socea i-a acuzat pe jurnalisti de încălcarea… Legii datelor personale, pentru că am contactat-o pe Stanca!?! De aceea, am considerat că nu mai avem motive să îi protejăm identitatea.
Specialiști: „Testele de calibrare NU se fac pe pacienți”
Specialiștii spun însă că testele pentru calibrare nu se fac pe pacienți, ci prin intermediul unor programe-fantomă, care simulează investigațiile pe oameni. Abia după obținerea autorizației de funcționare, spitalul poate face câteva teste, deși nu este uzual. „La modul românesc, se mai fac teste pe voluntari, dar nu este vreo recomandare oficială în acest sens. În niciun caz sute de voluntari”, ne-au declarat specialiști în domeniu.
„După instalare, pe aparatul RMN se rulează un așa-zis program-fantomă, care simulează corpul unui pacient sau părți ale unui pacient. Ulterior, experții mai fac unele mici ajustări, dar în niciun caz nu se folosește un anumit număr de voluntari pentru teste. N-am auzit asta niciodată! Cum să folosești voluntari ca să calibrezi aparatul?”, spune un spacialist în acest tip de aparatură medicală.
Informația a fost confirmată, pentru Cetățeanul, de către un alt expert: „Nu am auzit niciodată că ar trebuie să se facă teste pe voluntari după instalarea unui aparat RMN. Se folosește programul-fantomă, testele de calibrare nu se fac pe țesut uman, se fac pe niște mulaje, care imită densitatea și alte caracteristici ale țesutului uman”.
Un medic radiolog, care a pus în funcțiune mai multe sisteme RMN, a explicat că se poate face un număr limitat de teste și numai după autorizarea aparatului RMN: „Nu se pot face investigații, nici măcar pentru teste, fără autorizație de funcționare. Pe un aparat autorizat se poate face un număr limitat de teste, în niciun caz sute. Vorbim de 10-12 teste în total, pentru fiecare tip de examinare – 2-3 teste. Abia duce ce laboratorul a fost acreditat, prin ordinul ministrului Sănătății, se puteau face teste”.
Tupeul managerului de la Sfântul Pantelimon: „Demersurile Cetățeanul nu urmăresc un interes public justificat”
Am solicitat conducerii Spitalului Sf. Pantelimon un răspuns oficial referitor la această situație. Într-o încercare de intimidare, după ce a înșirat mai multe legi, inclusiv Constituția României, managerul Spitalului Sf. Pantelimon ne-a amenințat că vom suporta rigorile legii – a Legii protecției datelor personale, pe care am fi încălcat-o atunci când am contactat-o, fără știrea sa, pe responsabila Compartimentului CT.
În opinia sa, presa trebuie să se adreseze numai „personelor abilitate”, adică doar domniei sale în acest caz. Mai mult, managerul are o interpretare proprie a demersului jurnalistic, acuzându-ne că nu am urmări un interes public justificat (ne îndoim că managerul Spitalului Sf. Pantelimon cunoaște semnificația „interesului public”).
CITIȚI LA FINAL răspunsul halucinant semnat de manager, care ne-a somat să nu-i dăm numele, pentru că nu este persoană publică. În caz contrar, el ar crede că am încălca (din nou) Legea datelor personale!?! I-am făcut pe plac și nu i-am mai dat numele 🙂
Punctul de vedere al managerului
Revenind la subiectul acestui articol, precizăm că managerul Spitalului Sf. Pantelimon a susținut că sistemul RMN trebuie testat pe voluntari.
„Datorită particularităților scanerelor de tip IRM, este NECESARĂ și OBLIGATORIE TESTAREA riguroasă pe voluntari, de către medicii de radiologie și imagistică medicală cu atestat IRM a aparatului și a antenelor sale, ÎNAINTE de începerea activității pe pacienți reali.
Testarea aplicațiilor de scanare, a unor situații neprevăzute precum întreruperea curentului, activarea butonului de panică de către pacient, testarea reacției de răspuns în caz de calamitați (cutremur, incendiu, etc), testarea antenelor din dotarea aparatului, este obligatoriu a se face pe voluntari, înainte de începerea activității pe pacienții spitalului”, se arată în răspunsul semnat de managerul Spitalului Sf. Pantelimon.
Referitor la numărul neverosimil de voluntari, șeful spitalului spune că decizia aparține medicului radiolog: „Numai medicul de radiologie și imagistică medicală poate decide perioada și numărul de teste necesare pentru funcționarea optimă a antenelor și protocoalelor de examinare, este singurul care poate trage o concluzie și care poate analiza claritatea și calitatea imaginilor obținute în urmă testelor“.
Potrivit acestuia, au fost înscriși 96 de voluntari în perioada testării, „din care 38 au fost teste cu imagini achiziționate și salvate în sistemul de arhivare imagini de tip PACS (Picture archiving and communication system) al spitalului. Diferența de 58 de voluntari au fost teste neconcludente sau imposibil de îndeplinit din următoarele motive:
* voluntari cu frică de spații închise – deși înainte de înscrierea la test nu se știau cu frică de spații închise și au semnat consimțământul informat, mulți nu au putut și efectua testul din cauza claustrofobiei;
* voluntari ce nu au putut stă nemișcați din diverse motive pentru o perioada lungă de timp, așa cum cere o examinare IRM ( o examinare IRM durează între 20 și 80 de minute);
* erori ale aparatului IRM ce au fost notificate și rezolvate ulterior de către echipa de service în timpul perioadei de testare a aparatului“.
Cetățeanul TV