Experţii spun că subvarianta Centaurus a variantei Omicron de coronavirus este mai infecţioasă, dar are simptome moderate, iar vaccinul, deşi este oarecum „păcălit” de virus, ne apără de formele grave.
CITEŞTE ŞI: Coronavirus a IZBUCNIT din nou: Secţii pline la Spitalul Matei Balş
Subvarianta Centaurus a tulpinii Omicron se transmite extrem de repede şi are capacitatea de a „păcăli” orice tip de vaccin, apreciază spcialiştii, care mai spun că nu este încă foarte clar cum atacă virusul sistemul imunitar. Există, totuşi, şi veşti bune. Ştefan Dascălu, cercetător în imunologie la Universitatea Oxford, a declarat pentru news.ro că Centaurus, aşa cum este supranumită subvarianta BA.2.75 a tulpinii Omicron, se transmite mai repede şi dă în general forme uşoare de boală, fiind mai afectaţi de formele severe cei care au şi alte afecţiuni. Specialistul explică faptul că Centaurus poate ocoli imunitatea dată de vaccin şi de trecerea prin boală, dar că vaccinurile actuale, chiar dacă nu sunt actualizate cu variantele actuale ale virusului SARS-CoV-2, au capacitatea de a proteja organismul de formele severe de boală.
Variantă în creştere
„Această varianta a fost depistată, este important, în creştere, în numeroase părţi ale lumii şi este supranumită în momentul de faţă Centaurus. Nu este altceva decât o subvariantă a tulpinii Omicron, iar numărul de cazuri în creştere este un indicativ foarte puternic pentru faptul că această tulpină ar fi mai infecţioasă. Cercetătorii care s-au axat pe studierea acestei variante au specificat şi faptul că deocamdată nu avem destule secvenţieri ale acestei tulpini pentru a determina cu exactitate influenţele sale, atât asupra sistemului imunitar cât şi cele din perspectivă epidemiologcă, dar datele actuale le arată acest fapt îngrijorător, şi anume că ar putea fi mai infecţioasă, tocmai pentru că sunt multe cazuri”, a explicat cercetătorul în imunologie.
Cetățeanul TV