Mai multe semne de circulație noi au apărut pe drumurile publice din România în ultimii ani, în concordanță cu modificările survenite în legislația rutieră, dar și de evoluția societății. Indicatorul pentru ”Acces internet”, de pildă, ține pasul cu dependența tot mai mare a oamenilor de tehnologia de comunicare, scrie adevarul.ro.
În 2014, Poliția Rutieră a introdus un nou indicator rutier. Este vorba de triunghiul roşu cu bulină neagră. Acesta a fost introdus în Codul Rutier după modelul mai multor ţări europene. Semnul este amplasat în zonele considerate cu risc major de accidente.
Aceste indicatoare semnalizează aşa numitele ”puncte negre”, unde într-o perioadă de cinci ani consecutiv s-au înregistrat minimum zece accidente grave de circulaţie, soldate cu cel puţin zece persoane decedate sau rănite grav.
Conduita recomandată şoferilor la vederea acestui indicator de avertizare este reducerea vitezei de deplasare, sporirea atenţiei şi evitarea efectuării oricăror manevre riscante.
Din punctul de vedere a distribuţiei punctelor negre cele mai multe sunt pe DN1, respectiv 37, DN2 – 21 de puncte negre și DN7 cu 16 puncte negre.
Alte indicatoare rutiere introduse relativ recent sunt inelul principal și inelul median de circulație. Acestea au fost montate în 2013 pe arterele din Capitală. Semnele îi avertizează pe șoferi că au pătruns într-o zonă principală de circulație. Este vorba de simple indicatoare de informare, care nu impun restricții de viteză sau de alt gen.
Indicatoare pentru limitarea vitezei
Apariția pe străzi a limitatoarelor de viteză a determinat crearea unui indicator de circulație special pentru avertizarea acestor obstacole. Acestea sunt amplaseaza la apropierea de o denivelare (limitator de viteză), fiind precedat de indicatorul ”Limitare de viteza”. Dispozitive pot fi instalate în zone rezidentiale, în zonele cu școli, gradinițe, refugii și treceri pentru pietoni, sectoare de drum îngustat, poduri, zone în constructie, pentru a impune reducerea vitezei de deplasare a vehiculelor și creșterea siguranței pietonilor.
Limitatoarele de viteză sunt din metal vopsit în culorile galben-negru sau din cauciuc negru cu inserție galbenă reflectorizantă, pentru o bună vizibilitate și pe timp de noapte.
Internet de la volanul mașinii
Unul dintre cele mai inedite indicatoare rutiere ne avertizează asupra apropierii de un centru de internet. Indicator rutier ilustrat cu ”@” (a rond sau a comercial, folosit mai ales în adresele de poștă electronică) îl găsim amplasat, evident, în apropierea unui centru cu acces la internet. Pe indicator poate fi inscripţionată şi distanţă la care se află.
Un alt semn introdus în Codul Rutier, în ultimii ani, delimitează zonele rezidențiale. Indicatorul, ilustrat printr-un autoturism, o casă și un copil jucându-se, sunt montate la intrarea într-o zonă exclusiv cu locuințe, unde frecvența mare a pietonilor şi copiilor care se joacă impune reducerea vitezei pe toate străzile din zonă. Pe aceste indicatoare este inscripționată și viteza maximă de deplasare a mașinilor, respectiv 20 sau 30 km/h.
Cetățeanul TV