Nașterea Mântuitorului este motivul religios pentru care se sărbătoreşte Crăciunul. Această sărbătoare are loc în aceeași dată (25 decembrie) încă din secolul al III-lea, însă înainte de asta, nașterea lui Isus era sărbătorită în 6 ianuarie, în același timp cu Boboteaza.
Simbolurile Crăciunului
Dincolo de semnificația religioasă a sărbătorii, în timpul Crăciunului pot fi observate o mulțime de simboluri specifice acestei perioade a anului. Fiecare obiect și obicei au un punct de pornire și o semnificație bine stabilită. De exemplu, Moș Crăciun este bazat pe Sfântul Nicolae, un om real din secolul al III-lea, care, odată ajuns episcop, oferea monede de aur oamenilor nevoiași, printre alte fapte bune.
Bradul de Crăciun simbolizează viața veșnică pe care creștinii o așteaptă după ce trec în neființă. Totodată, poate simboliza copacul din paradis, datorită faptului că acele sale nu pică toamna. Inițial, brazii, sau alți copaci, erau agățați în tavan, cu capul în jos, la fel ca un candelabru, iar cei care nu-și permiteau un copac obișnuiau să construiască unul, făcând o piramidă din lemn pe care o ornau cu mere, lumânări și hârtie. Luminițele de pe brad simbolizează stelele și lumina veșnică, iar steaua din vârf reprezintă Steaua din Bethlehem care i-a condus pe cei 3 magi la iesle.
Cadourile oferite de Crăciun simbolizează actul de iubire reprezentat de sosirea lui Isus pe Pământ din darul lui Dumnezeu.
Cetățeanul TV