vineri, ianuarie 10, 2025

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăȘtiri de ultimă orăNumărul tip Helpline împotriva violenţei domestice în spaţii publice, obligatoriu: Legea a...

Numărul tip Helpline împotriva violenţei domestice în spaţii publice, obligatoriu: Legea a fost promulgată!

-

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea afişării numărului tip Helpline împotriva violenţei domestice în spaţii publice. Școlile, autobuzele și alte insituții vor fi nevoite să afișeze numărul unic, la vedere.

CITEŞTE ŞI: Peste 5,8 milioane de ouă retrase după descoperirea infecţiei cu salmonella la o fermă din Vaslui

Legea a ajuns la promulgare după ce deputaţii au votat, marţi, 17 decembrie, adoptarea legii care obligă autorităţile să afişeze numărul de telefon 0800 500 333 în spaţii publice, pentru a sprijini victimele violenţei domestice şi a le facilita accesul la informaţii şi ajutor necesar pentru a ieşi din situaţii de abuz.

Propunerea legislativă iniţiată de deputata Oana Cambera vizează modificarea şi completarea Legii 217/2003, având în vedere creşterea alarmantă a cazurilor de violenţă domestică sesizate în România, cu peste 108.000 de intervenţii ale poliţiei în 2023 şi o creştere a faptelor penale cu 4,8% faţă de anul precedent. Această propunere aduce măsuri concrete pentru a spori eficienţa în prevenirea şi combaterea violenţei domestice, impunând autorităţilor publice obligaţii clare de a asigura transparenţă şi acces rapid la suport pentru victime.

Campanii de conştientizare

Proiectul legislativ impune autorităţilor să afişeze informaţii despre linia telefonică de urgenţă – helpline în spaţii publice, precum transportul în comun, instituţiile de învăţământ şi unităţile sanitare, pentru a asigura accesul victimelor la informaţii. De asemenea, include campanii de conştientizare menite să reducă stigmatizarea şi să prevină Recidiva.

În plus, proiectul vizează îmbunătăţirea coordonării între ministere pentru elaborarea de programe şi materiale informative, precum şi transparentizarea acţiunilor şi cheltuielilor locale în combaterea violenţei domestice, asigurând astfel o utilizare mai eficientă a resurselor.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii 217/2003 vizează abordarea eficientă a violenţei domestice în România, introducând obligaţii clare pentru autorităţile publice şi promovând servicii de informare şi consiliere pentru protejarea victimelor.

Numărul de urgenţă serveşte şi pentru victimele hărţuirii, în 2023 au fost aproximativ 53 de apeluri pentru acest tip de violenţă, în contextul în care numărul total al victimelor violenţei domestice a depăşit 100.000, iar helpline-ul a înregistrat 3.704 apeluri.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Sesizare la DIICOT cu privire la informațiile false legate de demolarea unor baraje

0
Miniștrii Mediului și Energiei au sesizat DIICOT cu privire la informațiile referitoare la presupusa demolare a barajelor din România. Cei doi miniștri susțin că niciun baraj hidroenergetic din România nu va fi demolat și că toate informațiile menționate sunt...