E nevoie de o expertiză tehnică pentru a stabili adevărul din spatele înregistrării cu DNA Oradea, este de părere Deputatul USR Silviu Dehelean, membru al Comisiei juridice.
Potrivit lui, înregistrările din cadrul DNA Oradea – indiferent de data la care au fost realizate – trebuie analizate şi expertizate tehnic, dar şi însoţite de o serie de alte informaţii, pentru a stabili dacă este afectată independenţa judecătorilor.
„Procurorii au fost în ultima perioadă o ţintă a celor pe care i-au anchetat, fie ei oameni politici sau de afaceri. Mulţi dintre aceştia, cu resurse financiare consistente, au apelat uneori la intoxicări şi falsuri pentru a compromite reputaţia unor magistraţi. Este esenţial în acest moment, că înainte de orice alt demers sau orice comentariu pe marginea acestui subiect, să existe o expertiză tehnică a înregistrării. Apoi, desigur, victimele sau presupusele victime ale procurorilor identificaţi în această înregistrare au obligaţia de a nominaliza dosarele în care au fost anchetate şi, evident, soluţiile pronunţate. Doar urmând aceşti păşi, confirmând etapă cu etapă veridicitatea discuţiei, a contextului şi a acuzaţiilor, putem stabili cum ne raportăm la activitatea acestor magistraţi audiaţi la Parchetul General”, a declarat deputatul Silviu Dehelean.
Deputatul USR subliniază că USR este un partid cu o importantă componentă anti-corupţie şi pro-integritate care susţine o justiţie corectă, iar procurorii care nu respectă legea trebuie sancţionaţi astfel încât oamenii să nu îşi piardă încrederea în justiţie.
„Aparitia în spaţiul public a unei înregistrări a şedinţei DNA Oradea pune sub semnul întrebării practicile unor procurori, după controversatul episod de la DNA Ploieşti. Aşa cum rezultă din înregistrări, pare că procurorii ar fi orchestrat o strategie de intimidare a judecătorilor. Dacă autenticitatea materialului audio se confirmă, aceşti procurori au prejudiciat imaginea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în particular, şi a Justiţiei din România, în general. Astfel de cazuri trebuie soluţionate rapid astfel încât să nu planeze suspiciuni asupra instituţiei. Corupţia există în multe forme, nu e o practică exclusivă a mediului politic, iar dacă tocmai cei care ar fi trebuit să combată acest fenomen ar apelat la astfel de metode, propagandă PSD-ALDE va fi alimentată, iar oamenii îşi vor pierde încrederea în justiţia din România. Cei mai afectaţi ar fi chiar magistraţii corecţi care îşi asumă riscuri în aceste vremuri tulburi”, a explicat deputatul Silviu Dehelean.
Cetățeanul TV