Ursul împuşcat la Sibiu. Şeful Poliţiei Municipale a ordonat ca animalul să fie lovit cu maşina

scandal la Teleorman

Raportul întocmit de Corpul de Control al MAI cu privire la modul în care s-a intervenit pentru prinderea ursului din Sibiu dezvăluie că şeful Poliţiei Municipale i-a ordonat unui subaltern să dea cu maşina peste animal, înregistrarea de pe staţie fiind trimisă la Parchet.

Corpul de Control al ministrului Afacerilor Interne a finalizat luni raportul cu privire la modul în care structurile din subordinea ministerului au intervenit pentru capturarea ursului din Sibiu. În documentul ce a fost înaintat şi către premierul Dacian Cioloş se notează, printre altele, că pe înregistrarea captată de o staţie, în care un bărbat ordonă unui poliţist să dea cu maşina peste urs, este vocea şefului Poliţiei Municipale Sibiu.

„Apare referire la această înregistrare şi în raportul Corpului de Control. Întreaga derulare a întregii operaţiuni, aşa cum a fost fixată tehnic, este deja pusă la dispoziţia Parchetului, în cadrul anchetei pe care procurorii o desfăşoară. E bine ca această anchetă să-şi urmeze cursul, să avem o concluzie, pentru că o cercetare prealabilă la nivelul Ministerului Afacerilor Interne se desfăşoară în mod normal doar după finalizarea anchetei penale. (…) Da, în raport apare ca fiind o instrucţiune dată din partea şefului Poliţiei Municipale. Din punctul meu de vedere, este foarte important să avem un răspuns clar, fără echivoc cu privire la modul în care a răspuns un cadru de comandă al Ministerului Afacerilor Interne în acea situaţie. O să vedeţi astăzi concluzia şi decizia pe care o voi lua „, a declarat ministrul de Interne, Dragoş Tudorache.

Potrivit raportului, era nevoie de o coordonare la nivelul autorităţilor locale, printr-un comandament de urgenţă, o astfel de procedură fiind în discuţii, la Sibiu, din 2015. „În primul rând se reţine faptul că în astfel de situaţii când avem prezenţa unor animale sălbatice în zone populate, cu potenţial pericol pentru populaţie, în primul rând e vorba de o coordonare la nivelul autorităţilor locale. Ar trebui instituit un comandament de urgenţă la nivel local, coordonat de autorităţile locale, care să întrunească autorităţile care pot interveni în prinderea, în viaţă, a animalului sălbatic. E o procedură care în anumite judeţe este deja reglementată. Din câte înţeleg, judeţul Braşov este un caz de bună practică în ceea ce priveşte modul în care astfel de situaţii au fost prinse în proceduri foarte clare. Acest lucru nu exista şi nu există încă la nivelul judeţului Sibiu. Asta este o primă concluzie a raportului Corpului de Control (…) La nivelul anului 2015, din informaţiile prezente în acest raport, s-a început, au fost făcuţi primii paşi pentru elaborarea unei astfel de proceduri. De la nivelul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Sibiu s-au trimis convocări, adrese către toate autorităţile de la nivel local, inclusiv către instituţiile locale ale Ministerului de Interne, însă de atunci şi până acum un astfel de protocol nu a fost finalizat”, a adăugat ministrul.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.